KYCKLING ALFREDO MED BLOMKÅL – STEG FÖR STEG

.

Idag ska jag ge er receptet på något av det godaste jag veet! Kyckling Alfredo med blomkål, mmm, så himla smaskigt och lätt att svänga ihop. Detta är ju en ren sån där low-carb-rätt och det behövs liksom inga kolhydrater till detta. Kör absolut ingen strikt diet som ni vet och grejer men försöker hålla mig borta från för mycket ris/pasta (fast jag ÄLSKAR alla pasta) och bröd. Bröd kan jag faktiskt inte äta hursomhelst längre tyvärr och gör det bara om det är något så där extra gott (typ en skiva färsk varm Levain, Det kan man ju bara inte motstå:)

.

.

Pasta kyckling Alfredo har ni säkert ätit allihopa, så fantastiskt gott, men tom ännu godare med Alfredo blomkål tycker jag!  Och s å mycket nyttigare. Egentligen ska man ju göra med bacon men eftersom jag hade salsiccia hemma så tog jag det istället och det blev super. MUMS.

.

.

.

Maten serverad i matsalen och allt i samma gryta. En sån riktig varm, vintermysig, krämig och vitlöksdoftande rätt att bjuda på! Receptet i step-by -step-variant har ni nedan. Busenkelt.

 

..

KYCKLING ALFREDO MED BLOMKÅL

Du behöver:

.

.30 g smör eller olivolja

150 g tärnad bacon eller 200 g skivad salsiccia

600 g kycklingbröstfiléer

4 vitlöksklyftor

200 g färsk spenat

salt och peppar efter smak

5 dl crème fraiche eller vispgrädde (jag tycker det är godast med grädde)

600 g blomkål

100 g parmesanost, riven

.

.

Knaperstek bacontärningarna eller korven i smör. Lägg åt sidan i en tallrik eller skål.

.

.

Spar stekfettet och bryn kyckling och vitlök i samma panna. Lägg kycklingen åt sidan när den är genomstekt.

 

.

.

Fräs spenaten tills den sjunker ihop. Men inte mer. Lägg även spenaten åt sidan.

.

 

Häll i crème fraichen/grädden i en gryta och koka upp några minuter. Sänk i värmen och lägg i parmesan samt bacon, kyckling och spenat och låt det puttra upp och bli varmt. Smaka av med salt och peppar.

.

.

Dela blomkålen i små buketter, inte större än en valnöt. Det går bra med både färsk och fryst. Koka upp lättsaltat vatten i en kastrull och förväll blomkålen några minuter. Låt rinna av ordentligt. Lägg ner i kycklingen/spenaten. Rör om och servera.

.

.

Såå gott som sagt och detta får bli dagens middagstips!

..

.

Ha nu en finfin tisdag så ses vi snaart!

.

KRAM

.

.

.

Rekommenderade inlägg

50 thoughts on “KYCKLING ALFREDO MED BLOMKÅL – STEG FÖR STEG

  1. Det finns MASSOR med bra bloggare som är jätteduktiga matfotografer. Troligtvis kollar ni inte på så många matbloggar..

   1. Hofp är ingen matblogg… du har nog kommit fel om du nu trodde det… eller du vill bara sprida lite negativ energi?

    1. Var skriver jag att Hofp är en matblogg? Bara ett ifrågansättande till att skriva negativt om andra bloggare som också är jätteduktiga matfotografer. Ordet få lät så märkligt.

     Tagga ner. Det är du själv som sprider negativitet omkring dig.

     1. Nu tror jag du misstolkade Pers inlägg, efter att ha hängt här i några år så tror jag att Per som brukar kommentera är Petras pappa och om det är så så ville han nog absolut inte klanka ner på andra bloggare/fotografer. Jag gissar att han är stolt över sin dotter och ville ge lite beröm över de fina bilderna och han vet ju dessutom hur gott maten brukar smaka!

     2. Camilla: Per skriver inget negativt om någon annan blogg… du tar däremot upp matbloggar.. därav min kommentar.. läs gärna om din kommentar, den är allt annat än positiv.

     3. Bella: Jag förstå fortfarande inte vad som är negativt med att fråga om ett påstående. Lite högre tröskel än så måste man ha. Jag tog upp matbloggar som ett exempel. Många matbloggare är ju fotografer och de är jätteduktiga på att fotograferar mat.

 1. Tack för ett smaskigt recept. Ska definitivt testas då jag också försöker dra ner på ris/pasta/potatis och får magknip av bröd. Älskar blomkål nu för tiden så detta låter perfekt.

 2. ””SÅ” mycket nyttigare” för att man tar bort pastan i de här rätten?- det tänker jag är en f e t överdrift. Pasta, ris, potatis är faktiskt inte ”onyttigt” och allra helst inte om man jämför med den cancerframkallande korv (processat kött) och mättat animaliskt fett (grädde) som dessutom är väldigt kaloririkt. Sen låter det ju gott med blomkål helt klart och bra att äta mer grönsaker – men att sitta och tro att det är S Å mycket ”nyttigare” att endast ta bort pastan och tro att d e t har en effekt på hälsan i långa loppet är nog att lura sig själv (och sina läsare som tar bloggares ”hälsotips” som fakta).

  1. Så du menar att Pasta Alfredo och Alfredo Blomkål ger lika mycket kalorier och energi om fettet är samma? Förstår inte:/

   1. Du har helt rätt Petra, ta bort pastan och rätten blir väldigt mycket nyttigare. Pasta o ris är bland de värsta snabba kolhydraterna man kan äta (mjöl och socker). Kolhydrater omvandlas till socker som höjer blodsockret i kroppen. Socker är raketbränsle för tumörer ex. Fett är bättre, men inte för stora mängder såklart.

   2. Nej det menar jag inte (och skrev inte). Du skrev att det var ”nyttigare” utan pastan och med det förstår jag utifrån din kommentar nu att du menar =färre kalorier. När jag tänker nyttigare tänker jag inte =”färre kalorier” utan =’hälsosammare’ – en maträtt utan pasta som innehåller [cancerogent]processat kött, mättat animaliskt fett etc kompenseras inte av att den inte innehåller pasta till någon anmärkningsvärd grad så att den blir ”SÅ mycket nyttigare” i mina ögon. Det är alltså det att det skulle göra rätten ´nyttigare´som jag inte håller med om. Maträtter med grädde, korv och ost är ju väldigt kaloritäta (med stor andel animaliskt mättat fett) så jo, en extra slev sås motsvarar fort en portion pasta kalorimässigt´så det kan ju vara svårt att hålla koll på. Men kalorierna i en specifik maträtt är för mig irrelevant – antingen äter man väl fet mat och mindre ”mängd” eller mindre fett och mer mängd. (Det är också intressant att många utesluter tex pasta och känner sig ”nyttiga”och sen dricker alkohol och äter bakverk nästa dag, det räknas inte men kompenseras knappast hälsomässigt av att man inte äter pasta… :D) Huvudsaken är att man är i energibalans – men vill man vara nyttig=hälsosam tror jag det finns bättre livsmedel än korv, grädde och ost (som man såklart också kan njuta av då och då…). Men jättekul med recept och du verkar jätteduktig på mat (har tex fått massa beröm för din bearnaise) och fota den kan du också – men din definition kring nyttighet säger jag nja till 😉

    (Vanjas kommentar här under har ingenting med vetenskap att göra (SUCK!) och jag kan bara av innehållet utläsa varifrån denna ”fakta” inhämtas….. )

 3. Pasta eller blomkål spelar nog inte så stor roll i sammanhanget men det är ju alldeles för mycket fett från smör,bacon,korv ,parmesan och naturligtvis grädden.

   1. Vilka tön läser du isåfall?
    Just nu läser jag kurser på universitetet ang. feta mejeriprodukter och vilka skador detta gör i vår kropp. Även haft doktorer som har föreläst om detta. INGEN läkare förespråkar att äta feta mejeriprodukter eller för mycket rött kött

 4. Var skriver jag att Hofp är en matblogg? Bara ett ifrågansättande till att skriva negativt om andra bloggare som också är jätteduktiga matfotografer. Ordet få lät så märkligt.

  Tagga ner. Det är du själv som sprider negativitet omkring dig.

  1. Yes Per är min pappa (och största fan, jag är ju hans dotter<3) och han har inte skrivit ett enda ont ord om andra bloggare här. Inte hitta på saker.

   1. Ok, men om man skriver att någon är en av FÅ fotografer som kan fotografera mat så tolkar jag det som om att det inte finns många andra som kan fota mat.

    Så klart man är stolt över sina barn men varför ens lägga en värdering på hur andra är när man vill höja sitt barn? Det räcker väl att skriva att min dotter är otroligt duktig på att fotografera mat och får det att se riktigt gott ut.

    1. Herregud…….. det är väl en smaksak. Han får väl tycka att sin dotter är en av få som kan fotografera mat. Det hade jag med tyckt om mina barn. Som du skriver, det är du som tolkar.
     Han får väl skriva vad han vill och har absolut inte klankat ner på någon annan. Gäsp alltså.

 5. Vilka härliga bilder och inspirerande inlägg 🙂 Det såg riktigt gott ut, det finns så otroligt mycket läckerheter i grönsaksdisken!
  Ha en fortsatt fin tisdag!

  1. Caloveline, så här hade jag gjort den vegansk: tofu istället för kyckling, bytt grädde mot havregrädde, skippat korv och parmesan, använt fejkån istället för bacon, tagit i umamibuljong och hellre stekt i smakfri kokosolja (tål upphettning bättre). 🙂

 6. Mums! Den varianten måste jag testa MED både grädde & bacon!
  Blir rädd & förundrad över endel här ovan som antingen vaknat på fel sida eller bara är allmänt petiga besserwissrar som bara gnäller. Grattis till er som orkar!

  Puss Petra för recept & inspo-bilder!

  Ha en fin dag!

 7. I min mening blir rätten mycket nyttigare då jag byter ut pasta mot blomkål. Sen hade en kunnat byta ut koven mot zucchini eller något sådant om man vill minska på köttet men då mister man ju en hel del av smakerna. Rätt sorts fett är inte farligt, det finns hur mycket forskning på det som helst. Däremot kan folk påverkas negativt av lättfeta (low fat) produkter eftersom de ersätter fettet de tar bort med socker för att det ska smaka gott. Sen att rätten i sig med mängden kött kanske inte är nyttigt för klimatet men det var inte det Petra skrev. Sen kan vi ta oss en titt på Soja, som många byter ut mot och vad det gör mot naturen, kroppen och hälsan.

  Jag rekommenderar alla att se Sockerfilmen. Jätteintressant. Var och en får äta vad de vill men man kan aldrig få för mycket information om vad vi stoppar i oss.

  Personligen blir jag mycket mättare av fullfeta produkter och en ökad mäng matiga grönsaker, så som broccoli. Det gör att jag äter precis lagom för att jag ska bli mätt och jag blir mätt snabbare. Dvs, jag tar inte, två, tre, gånger, viket jag gärna gör av en smaskig pasta. Pasta triggar MIG. Det är min verklighet.

  Till syvende och sist så bör en äta vad som känns rätt för en själv. Men att ta reda på fakta (från flera håll) skadar aldrig. Jag äter rött kött men jag vet att jag bör minska på det för klimatets skull. Letar alternativ och testar mig gram.

  Och jag försöker att inte klaga på vad andra äter. Men är tacksam för tips med alternativ.

  Ha en fin dag.

 8. Jag blir helt förfärad och lite rädd över att ett fint inlägg om en maträtt kan skapa sådana rabalder. Senast om majs. Herregud. Jag förstår inte att ni som klagar på Petra så mycket orkar. Som jag ser det har ni tre alternativ:

  1) Sluta läs bloggen
  2) Läs bloggen men sluta störa er så förbannat mycket. Ni sprider otroligt mycket negativ energi inte bara för Petra utan även för oss andra läsare. Trist i en värld som bara blir hårdare och hårdare klimat. Välj snällhet istället.
  3) Sök hjälp och lär er vett och etikett.

 9. Alltså herregud! Kommenterar väldigt sällan hos bloggare, men alltså detta är ju galet. Kikade bland kommentarerna då jag är nyfiken på hur många port receptet kan tänkas vara beräknat för, och möts av helt galna människor. Hoppas inte detta hör till vanligheterna här på hofp, som är en av mina favoritbloggar!! Hit går jag ofta för att få ljuvligt glammig, stilren, fräsch, lyxig och feelgood inspo. Tänker ofta när jag fixar hemma att jag vill uppnå den där ”hofp-känslan”.
  Mycket babbel från mig, men ville mest säga att du gör ett helt fantastiskt jobb Petra, och ja du är grym på att fota mat så den ser god ut 😉
  Kram!

 10. Vilket tjat om allt, man kan äta pasta o ris det har man gjort i alla tider och man kan även äta blomkål för det har man också gjort i alla tider. Att ni bara orkar tjata om allt, ät vad ni vill så är det bra med det.

 11. Vi gjorde det här till middag igår och det var såå gott!! I vår familj har vi valt att dra ner på past och blomkålen var super. Som tur var blev det över tills idag :-). Tack för dina mat tips och bilder – super.

 12. Ser gott ut! Tack för en inspirerande blogg! Gillar din stil och dina inlägg. Fortsätt så! Hälsningar från andra sidan bottenviken 🙂

 13. Själv lagade jag smörstekt skreirygg idag och serverade med blomkål och sugarsnaps (jaa, okej, EN potatis blev det, för utfyllnad..). Såå gott!
  /Hälsningar från en som mår bättre i kroppen utan en massa snabba kolhydrater, som finns i pasta – och vitt mjöl

 14. Detta skall lagas i helgen och dina fina bilder inspirerar alltid. Tack för en supermysig blogg. Ha en fin helg.❣❣❣

 15. Jag råkade hamna i kommentarsfältet och måste säga att jag häpnar av alla kommentarer. Hur kan folk alltid hitta nåt negativt att skriva? Jag fattar inte hur du orkar bemöda dig med att svara. Är det så här under varje inlägg? Jag gillar iaf din blogg och skulle inte läsa den om jag inte gjorde det. Jag ska iaf laga din kyckling ikväll. Med blomkål… Tack för tipset!

Comments are closed.