SEMMELPAJ – ETT HÄRLIGT SÄTT ATT ÄTA SEMLOR PÅ

.

I fredags svängde jag ju ihop en Semmelpaj till skatternas lilla efter-skolan-fika! Första men inte sista gången jag gjorde denna goding till paj kan jag lova, mmm. Smakade extremt mycket semla fast i en mycket kompaktare form. Mycket mer lättäten är den ju också och man kan ju ta hur stor och hur liten semmelbit man vill. Perfekt. Tycker ofta att en hel semla kan bli liite to much så där.

.

Nya semmelvarianter poppar ju upp varje år (pajen ovan är dock inget 2019-påhitt utan funnits och varit populär i några år) och i år så har jag läst om nyheterna semmelshake (med bla dadlar, mango och hallonskakade popcorn – men blää vilken blandning) och semmelgröt med havre (men låter inte det extremt tråkigt) och så den sk cimlan med citronmaräng bla (why citronsmak i en semla  liksom) Gillade verkligen semmelwrapen och semmelnachos och tom prinsessbakelsesemlan men nu känns som att kanske jakten på ny variant av den svenska klassikern gått lite väl långt eller vad tycker ni?:)

.

.

 

Spritsade grädden på min fyrkantiga paj lite slarvigt med en rysk tyll jag har som gör den så där lite mjukglassvågig och pudrade över ordentligt med kanel (den kan man ju hoppa och ta florsocker istället om man vill ha en genuint klassisk semmelsmak)

.

.

 

Så gott så! Älskar kardemumma och hade i lite extra som ni ser:) (och jag kör alltid med nystött kardemumma ist för pulver – ger mycket mer smak)

.

S E M M E L P A J

.

Pajdeg:

120 g smör

1 dl florsocker

3 dl vetemjöl

1 äggula

1 tsk mald kardemumma

 

Fyllning:

400 g mandelmassa

3 tsk mald kardemumma

1 msk vaniljsocker

150 g smör

2 msk vetemjöl

2 ägg

3 äggulor

 

Dekoration:

Vispad grädde

Florsocker

Kanel

 

Sätt ugnen på 200 grader.

Botten: Blanda snabbt ihop alla ingredienser till en fin mördeg. Överarbeta den inte. Plasta in och låt vila i kylen i 20 min. Fyllning: Smält 50 g smör. Blanda ner kardemumman, rör om och låt stå ett tag. Finriv mandelmassan och rör ihop med 100 g rumsvarmt smör till en slät massa. Tillsätt smör och kardemummablandningen. Blanda därefter ner äggen och en äggula i taget. Blanda till sist ner mjölet och vaniljsockret och rör om till en slät massa.

Ta en form (ca 24 cm) och tryck ut mördegen i botten och upp ett par centimeter i dessa.Jämna till kanterna om så vill genom att skära av en bit med en kniv. Förgrädda mitt i ugnen i 10 minuter. Häll sedan i fyllningen och sätt in i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter.

Låt svalna och toppa med vispad grädde. Sikta över florsocker och/eller kanel.

.

.

Nu ska jag gå ut i solskenet och sörjan och se så att det inte är översvämning inne i garaget av allt regn och smält snö! Har haft det ett par ggr (vi har två garage som ligger nedanför en nedfart) och det är inte kul alls då vi förvarar gaska mycket värdefullt i den ena delen. (Ett år så förstördes 4 finfina elljustakar bla) Tjusningen med gamla hus med garagedel i källarnivå I guess:)

.

.

Ha nu en härlig söndag!

.

KRAM

.

.

.

Rekommenderade inlägg

8 thoughts on “SEMMELPAJ – ETT HÄRLIGT SÄTT ATT ÄTA SEMLOR PÅ

  1. WOW! Vilken superb konditor du är! Sååå snygg! Det där med tyllar får jag kolla på… kan du avslöja hur du gjode den superfina vita rostårtan oxå? 💚💛💜

  2. TAKK FOR AT DU VISER DITT HJEM OG INSPIRERER SÅ MYE 💕🌸 SÅ BRA ALT DU GJØR 💫 TAKK FOR NETFLIX TIPS .. VI SKRATTADE MASSOR .. 👌🏻 DU SPRER FEELGOOD … VELDIG VELDIG BRA 👌🏻👌🏻👌🏻

  3. Men WOW!!! Du alltså, snyggaste pajen nånsin och innehåller ALLT jag älskar. Måste provas. Men först ska jag hem till Sverige i en vecka och trycka i mig vanliga semlor 😉 Ha en fin dag, Cissi!!

  4. Semmelpajen ser mycket god ut men jag håller mig till dom vanliga semlorna jag tycker dom är godast

  5. Åh, så gott och vackert ser ut! Tack för att du delar med dig av receptet. Du är så himla duktig på att få till det där lilla extra med dina bakverk (och mycket annat också för den delen) ✨. Tacksam för all inspiration du ger. Ha en fin dag!

  6. Åhhh så smarrigt, den pajen måste testas. Tycker att vanliga semlor är rätt tråkiga men älskar smaken av kardemumma och mandelmassa. Har testat semmelkladdkaka, mums, och nu senast semmelglass från matplatsen.se, urgod. Håller med dig om lampan i ditt senaste inlägg, passar inte alls in. Tack för bästa bloggen.

Comments are closed.