LOVETS SISTA DAG

.

Söndagskakan klar på bänken och långkoket till middagen är på g!

 

..

Heej snyggingar!

.

.

Vilken sköön slapparsöndag jag har! Eller superslö har jag inte varit men jag har typ bott i köket sen imorse och det älskar jag ju. Lyssna på bra musik och laga massa godsaker är bland det bästa. Började med att fixa frukostscones efter Vasaloppstarten och sen blev det långkok i form av en fläskkarré med bla äpplen och katrinplommon som hamnade i Crock Potten (står fortfarande och puttrar nere i köket och doftar y u m m i e) och en helt fantastiskt smarrig Blåbärs och citronkaka med Yoghurt rördes ihop (alltså hur god och saftig kan en kaka bli? Ni måste göra denna) och så en snabb Carbonara till lunch. H har kikat på skidor och skatterna har pysslat medans snön (tyvärr!) har vräkt ner utanför här på gatan i stan.

.

.

.

En magiskt god, saftig och syrlig blåbärskaka utan smör varsågoda!

.

.

B L Å B Ä R  &  C I T R O N K A K A  M E D  Y O G H U R T

.

Ingredienser

3,5 dl mjöl

2 tsk bakpulver

1/2 tsk salt

2,5 dl grekisk yoghurt

2,5 dl socker

3 stora ägg

2 msk citronskal

1 tsk vanilj extrakt

1,25 dl vegetabilisk olja

3,5 dl blåbär färska eller frysta

1 msk mjöl

.

Citronsirap

3 msk citronsaft färskpressad  och 1 msk socker

.

Citronglasyr

2,5 dl florsocker,  3 msk citronsaft färskpressad, 1 tsk vanilj extrakt och ev lite mjölk (om det behövs för att spä  ut glasyren)

 

 

 

Gör så här:

.

  • Förvärm ugnen till 180 grader. Smöra en avlång form med smör eller matlagningsspray och bröa den med mjöl eller ströbröd.
  • I en  skål rör du ihop  mjöl, bakpulver och salt. I en annan skål – vispa ihop yoghurt, socker, ägg, citronskal, vaniljextrakt och vegetabilisk olja.
  • Tillsätt de blöta ingredienserna till de torra ingredienserna och vispa tills de blandas.
  • Blanda i en annan liten skål blåbär med 1 msk mjöl. Detta hindrar blåbär från att sjunka till botten av brödet. Rör försiktigt ner blåbären i smeten.
  • Häll smeten i formen och baka i ugnen i 50 minuter eller tills att du gör tandpetstestet. Varje ugn är ju olika så att bakningstiden kan variera. Min kaka tog ungefär 1 timme att bli klar.
  • Medan kakan är i ugnen gör du citronsirapen genom att blanda citronsaften och 1 msk socker i en liten kastrull och värmer tills sockret löser upp och blandningen är klar. Låt svalna.
  • Gör citronglasyren genom att vispa florsockret, citronsaft och vaniljextrakt. Denna glasyr behöver vara ganska rinnande, så tillsätt mjölken efter behov.
  • När kakan är klar låter du den ligga kvar i formen i 10 min. Stjälp sedan upp kakan och gör hål i den med en tandpetare och häll sedan citronsirap över kakan. Låt det svalna.
När kakan är sval, ringla över citronglasyren, skär i skivor och servera!
.
.
.
.
.

.

Mys i köket med mina <3 (och ja Vasaloppet är med här också;)

.

.

Hoppas ni har det fint raringar! ?SÅ trist med väderbytet tycker jag men efter snö och regn kommer sool eller vad är det man brukar säga (Vi vill juha vår nu och absolut inget annat)

.

.

KRAM

.

.

.

Rekommenderade inlägg

8 kommentarer till “LOVETS SISTA DAG

 1. Mysigt! Vi är i Åre när de stora tonåringarna får bestämma! Bäst att låta barnen bestämma om man vill ha dem med!

 2. Så mysig dag! Och väldigt fina bilder på kakan, vill äta upp hela 😀 Får nöja mig med kanelbullar jag gjort idag, inte fel det med ;P

 3. Det är väl ingen panik. År 2004 var det snö i april… våren kommer när den kommer. Livet går inte i repris.

 4. Åh, så härligt! Kan du inte dela med dig av receptet på fläskkarré i crock pot

 5. Så mysigt det set ut med Vasaloppet i köket och härliga dofter från ugnen! Älskar dina inlägg och att läsa om ditt härliga liv! Som en saga!😊

 6. Helt underbart recept. Tusen tack. Kommer det en utvärdering om din hudbehandling du gjorde på Östermalm?

Comments are closed.