HAPPY VALBORG!

.

Tadaaa kvällens efterrätt är i ”box”!

.

.

Heeej Valborgbloggisar!

.

.

Åh visst är det väl lite så där smymysigt med Valborg ändå?? Att träffa vänner kanske och äta gott och se på brasa i skymningen. Eller det kommer vi inte kunna göra har jag precis förstått för här i Småstaden är det strängt eldningsförbud tydligen. Bra då kan man ha en ursäkt att stanna inne i värmen med alla barnen hehe (fryslort som man är) Ikväll  ska iväg till vänner och det blir som alltid ett helt förband av barn och vi kanske får tända några tomtebloss eller något för att få lite ”fire”:)

.

Hur som helst, snart åker vi iv’g här men tänkte ge er receptet på min Valborgefterätt som jag tar med! En Lemon Meringue Pie eller helt enkelt en citronmarängpaj på vanlig svenska. En klassisk dessert med citronkräm och italiensk maräng. Älskar syrligt så jag hoppas den blev smarrig! (Haha jag ger ett recept innan jag ens har smakat. Jaja, jag får uppdatera er med en recension sen…

.

.

 

.

B R I N K E N S  C I T R O N M A R Ä N G P A J

.


Pajen är gjord i en form som är ca 20 cm i diameter och räcker till 6-8 personer.

Mördeg


75 gram kallt smör
2 dl vetemjöl
0,5 dl florsocker
1 ägggula

1. Lägg alla ingredienser i en matberedare och mixa tills det går ihop till en det. Alternativt nyp ihop det för hand. Överarbeta inte.
2. Låt degen vila i kylen i minst 1 timme.
3. Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
4. Kavla ut degen och klä en form, ca 18-20 cm med den.
5. Ställ in formen med degen i frysen i 15 minuter.
6. Nagga hål med en gaffel och baka av degen i 10-12 minuter tills den fått en gyllene färg på kanterna och är genombakad i botten.
7. Låt pajskalet svalna helt. Du kan baka det flera dagar innan om du vill.

Citronkräm


1 gelatinblad
150 g saft från citron
180 g strösocker
200 g vatten (används i två omgångar)
30 g maizena
40 g äggula (ca 3 st)
30 g osaltat smör

1. Lägg gelatinbladet i kallt vatten.
2. Blanda citronsaft, strösocker och 100 g vatten i en kastrull och koka upp.
3. Blanda 100 g vatten, maizena och äggulor i en bunke och blanda med en visp.
4. Häll den kokande vätskan över äggulorna under vispning och häl sen tillbaka i kastrullen. Red krämen under omrörning tills den tjocknar.
5. Krama ur vatten ur gelatinbladet och lägg i kastrullen tillsammans med smöret och rör runt och låt svalna. Fyll pajformen och stoppa in i kylen tills den har kallnat helt.

Italiensk maräng


100 g äggvita (ca 3 st)
40 g vatten
150 g strösocker

1. Häll äggvitan i en bunke till en köksmaskin.
2. Koka upp vatten och strösocker i en kastrull. När temperaturen når ca 110 grader, börja vispa äggvitan till ett hårt vitt skum.
3. När sockerlagen når 121 grader, häll den ner i äggvitan med en tunn stråle samtidigt som du vispar på maxhastighet. Fortsätt vispa tills marängen är kall.
4. Spritsa marängen på pajen och bränn av med en gasolbrännare

.

.

Ha nu en underbar kväll vänner så ses vi imorgon igen!

.

KRAM

.

.

.

6 kommentarer till “HAPPY VALBORG!

  1. ”Fryslort” haha, den har jag aldrig hört förut!
    Tack för alla dina fina recept, nån gång ska jag minsann… Glad 1a Maj!

  2. Vilken vacker paj! Ser sanslöst god ut. Undrar om jag kan få till en liknade utan ägg och gelatin.
    Älskar citron! 🍋

Comments are closed.

Rekommenderade inlägg