I annonssamarbete med LINDEX

TOKVACKERT PRECIIIIS ÖVERALLT

.

Idag på det lilla sockersöta slottet Chateau du Breuil ca 8 km från där vi bor.

..

I distriktet där vårt sommarställe ligger är det verkligen extremt vackert precis överallt. Ni vet så där sagopittoreskt med små och stora (och jättestora) ytterst välvårdade korsvirkehus överallt med halmtak eller skiffer på taken. Slott i var och varannan krök och öppet landskap med kullar och dalgångar  böljande hagar och ängar blandat med djupa bokskogar och äppellundar. Och så havet. Påminner mycket om skånska västkusten tycker jag. Runt Mölle och Kullaberg ni vet. Det är extremt grönt och frodigt och överallt syns de vackraste blomarrangemangen. Byarna är oräkneliga och alla är de så små och söta och prydliga så de nästan ser overkliga ut. Lite Disney över det hela! Regionen heter ju Normandie efter Normanderna dvs Nordmännen dvs Skandinaverna som kom till den här trakten och invaderade på 900-talet. Det svor den franska kungen trohet och fick Normandie som sitt. Så det är inte  konstigt att det är mycket korsvirkeshus och sydsvensk känsla:)

.

.

.

Ett litet korsvirkeschateau! Som bedårande med vallgrav och allt.

 

.

.

Man åker dock främst till Breuil för att köpa Calvados. Calvados är en mycket populär och känd äppelsprit, ungefär som whiskey,  som bara får göras på Calvadosäppeln från trakten. Jag tycker det smakar ganska så usch och starkt  men H gillar´t  och han passade på att shoppa lite att ta med hem till  barskåpet. Finns många olika sorter och årgångar att prova (som H gjorde…:) och alla prisklasser – från 200 kr till 50 000 kr flaskan  (Att ta en ”Calva” är en typsik sån grej som männen gör medans vi tjejer tar något betydligt godare som en drink eller likör eller vin eller bubbel:) Men! De gör även jättemumsig äppelmust och äppelnougat här så det köpte vi också.

.

.

.

Skönt ledigt klädd idag i en av sommarens favvoklänningar! Älskar skjortklänningar, så svala och snygga.

.

.

Skatterna och jag åt himmelsk närproducerad vaniljglass när andra drack äppesprit. Ni vet med såna krispiga svarta flingor av äkta vanilj. Alltså man kan äta ihjäl sig här, ALLT ÄR BARA SÅ GOTT! Plus 5 kg ska vågen visa när man lämnar landet i Frankrike, det är sen gammalt haha. Men idag sprang jag och var duktig också, för första gången på 6 veckor. Vet att många tycker jag skriver att är sjuk mest hela tiden så jag försöker undvika skriva om det  men alltså efter att vi fick Moje så får jag typ allt han får buhuu. Förra veckan fick jag lungsäcksinflammation men som tur var hade jag ju min älskade vän här som är läkare och kunde ställa diagnos pronto och det släppet jättesnabbt. och nu mår jag alltså bra igen – hurreeey! 4,5 km löpning brant upp och ner till lilla byn Mesnil  blev det denna söndag och glad är jag över det. Nu är jag på g igen!

.

 

.

.

Vi kikade på det urfina äppeldestilleriet när vi ändå var där. Så lugnt och fint vid ån. Innan en turtistlass med japaner tog över stället.

.

.

.

Klänningen jag älskar sommaren 2019 kommer från Lindex och finns härGår att använda med klackar till kvällen eller som jag hade idag med sneakers. Funkar liksom ofta.

.

.

.

Vet ni att det finns nästan 2000 äppelsorter här i i Normandie?? Nä det visst ni inte! Och nog bryr ni er inte alls om det heller haha. Jag börjar bli som min pappa som alltid alltid pratat oavbrutet och gett oss syskon fakta om allt och ingenting hela tiden,. Känner ingen så klok som min paps, han kan verkligen allt (inbiten frankofil och inte helt olik Filips Hammars pappa – ni som sett Tårtgeneralen ni vet:). Ja pappa är som ett levande uppslagsverk och som inte heller bryr sig så mycket om man intensivt lyssnar eller är jätteintresserad Men saker har ju absolut fastnat ändå och det är jag så glad och tacksam över! (Tack pappa!) Och vem vet, nästa gång ni spelar TP eller något och får någon fråga om Calvados och franska äpplen eller Normandie- då kanske ni vet svaret. Aaall thanks to me:):)

.

.

Njut nu söndagskvällen goingar!

.

.

KRAM

.

.

.

9 kommentarer till “TOKVACKERT PRECIIIIS ÖVERALLT

  1. En Frankrikeguide pronto please! Älskar när man får alla tips sammanställda i ett inlägg! Bore guld! Kram!

  2. I all välmening; hur kan man spring en vecka efter att man haft lungsäcksinflammation??

  3. Härligt inlägg! Heja alla pappor (och mammor!) som sprider kunskap till mer eller mindre intresserade ungar💗 Tänker att det väcker en nyfikenhet och en vetgirighet på sikt. Kram från mamman som stannade 4 ggr på väg till badplatsen i Skåne för att hon måååste plocka de olika sädesslagen och visa barnen👌🏻😂

  4. Testa calvados och tonic! Uppfriskande och inte alls som ren calvados. Mycket is ska det vara också!

Comments are closed.

Rekommenderade inlägg