NÄR MAN UPPTÄCKER EN KNÖL

.

Igår var det en ingen toppendag och det är det inte denna torsdag heller. Satt i många timmar på akuten med Bea som skadat sin hand och så hade jag upptäckt en knöl (ca 2,5 x,2,5 cm) vid armhålan och fick själv besöka läkare, Alltså jag är så fruktansvärd rädd för cancer men det är väl alla gissar jag. Man tänker ju på ”det där läskiga” lite perioder eller hur? Iaf så är det så för mig, ibland så är mina tankar väldigt upptagna med att grubbla över den sjukdomen. Tex om man får oväntat och långdraget ont i magen eller ryggen. Eller om man hör om någon man känner till som drabbas. Eller om vänners vänner blir sjuka. Och så är det där med att själv undersöka brösten varje månad vid ägglossningen, jag håller alltid andan när jag gör det i duschen. Livrädd för att känna något. Vi har tyvärr haft cancer nära i släkten så vi vet hur det är och tyvärr även hur det ibland kan sluta.

.

.

.

Ni undersöker väl brösten tjejer? Går på er mammografi och på cellproverna. Själv har jag varit superslarvig när det gäller det pga ogillar att undersökas men nu har jag skärpt mig. Jätteviktigt och nu är det ju rosa månaden oktober och då tänkte jag att det var dags att påminna er. Inför cancer är vi liksom alla lika, alla kan drabbas och alla oroar sig. Stor varm kram till alla oss<3

.

.

.

Det visade sig vara en vanlig fettknöl och vilken lättnad att höra. Obeskrivligt skönt och jag är så tacksam.

.

Att få ett positivt besked efter oro gör att man bara vill fira och krama hela världen! Men just nu  idag sitter jag här i bilen med familjen och ska på begravning. Ytterligare en älskad person har gått bort av cancer. Så sorgligt.

.

.

Var rädda om er vänner<3

.

.

KRAM

.

.

.

Rekommenderade inlägg

15 kommentarer till “NÄR MAN UPPTÄCKER EN KNÖL

 1. Åh fy så otäckt…men de har väl tagit prover på den för säkerhets skull? Tänkte att du redan fått svar. Annars ska du kräva det. Jag har slarvat med mammografi och cellprov..ska ta tag i det genast. Tack för påminnelsen.
  Ledsamt med begravningen. Kram till dig

 2. Åh så skönt. Vet hur det är att gå och vänta ❤️ Känner igen mig i det du skriver om rädslan för cancer, är precis likadan och precis som du skriver går det i vågor. Ibland sköljer bara rädslan över mig. Kan få panik av tanken på att jag skulle dö i förtid och lämna vår dotter. Min man brukar visa mig ett citat: ”en dag ska vi alla dö men alla andra dagar ska vi det inte” och det är ju så sant. Så dumt egentligen att oroa sig för något innan det hänt men så svårt ibland. Kram

 3. Skönt att det var en ofarlig knöl. Har också varit med om det, hade två på ca 2 cm i diameter vardera som kändes tydligt i mina små lökar, kändes väldigt olustigt när jag upptäckte dem men var som din, fettknölar.
  Fick du veta om du har s.k ”täta” bröst och därmed löper större risk för just bröstcancer? Alltså att man har tät bröstkörtel vävnad, som det skrivit om så mycket och pratat om på nyheterna de senaste dagarna? 3 av 4 kvinnor har tydligen aldrig hört talas om detta men har man täta bröst löper man större risk att drabbas av cancer och dessutom gör tätheten att man har svårare att upptäcka tumörer på mammografi eftersom cancers gömmer sig i tätheten.

  Helt galet att de flesta inte informeras om detta eftersom man kan behöva kolla sig oftare.
  Så tänk på det tjejer här och tala om för andra att man ska kolla om man har täta bröst, viktigt!

  Kram

  1. Nej jag vet inte om jag har täta bröst? Hur kollar man det?? Låter ju väldigt viktigt att veta! TUR att det var ofarliga knölar i dina tuttisar hjärtat<3

   Kraam

   1. De som gör mammografi/screening ser vilken typ av vävnad man har, täta bröst betyder alltså att man har mer bröstkörtelvävnad än fett och nu vill forskare individanpassa screeningen och informera om just detta, det ska vara standard att man talar om det men är alltså inte det i dagsläget. Vilket är helt galet då just tät vävnad både ökar risk för cancer och är svårare att upptäcka då det göms i vävnaden. Du kan bl.a läsa en artikel om det här: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/tata-brost-ar-stark-riskfaktor-for-okad-brostcancer
    Har varit på nyheter och i tidningar i förra veckan.

    Så be om att få veta hur din vävnad ser ut. Nämner inte detta för att oroa såklart utan i all välmening. Jag är jätteglad över att fått veta detta så jag kan fråga när jag börjar kallas på mammo, vilket man blir efter 40 va? Jag är 38 så har bara gjort det en gång pga de knölar jag fick då.

    Kram fina du

 4. Vad skönt att allt verkade se bra ut. Tog de ett prov på knölen, alltså ett cellprov? Har själv haft cancer (lymfom) som ung och hade en knöl under huden på magen som avfärdades som fettknöl innan de tog ordentliga prover. Min onkolog var arg över att läkaren avfärdade den som fettknöl till en början och förklarade samtidigt att ALLA knölar ska ”stickas”, alltså tas cellprov på, eftersom man inte kan se enbart med mammografi/ultraljud vad det verkligen är. Man måste analysera cellerna i knölen. Skriver detta enbart av välmening, inte för att oroa.

 5. Snälla gå på screening. Jag akut opererad. Stor tumör 1,3 kilo på ena äggstocken och den vriden tre gånger och var tjock som en arm.
  Samtidigt svår infektion i hela kroppen. Varit hängig länge men ej haft ont i äggstockar. Låg 16 dagar på sjukhusi kämpade. Dom hade svårt att hitta rätt antibiotika. Nu ska dom ta bort livmodern. vad bra. Skräckupplevelse. Hade så ont på sjukhuset så jag bara skrek. Screening räddar liv. Kram. Skönt att äggstockarna borta och vilka fina sjuksystrar som peppat mej.

  1. <3<3<3. Åh vilken otroligt jobbig sak att gå igenom. Hoppas verkligen du blir frisk snart och vilken tur att du är omgiven av fina sjuksystrar som stöttar och hjälper under din sjukdomstid. Tack för tips om screening och stor varm kram från mig

 6. Skönt att höra det gick bra, blev orolig när du postade på insta. Stor fredagskram 💖

 7. Vad skönt att höra att det verkar gått bra för dig ❤️✨

  Jag vet av egen erfarenhet hur orolig och lång den där väntan på att få svar kan kännas. Fick själv cancerbesked i början av året och först kändes det som att världen rasade, men sa precis till min sambo att det känns så overkligt nu med rosabandet kampanjen.. att jag är en av alla som har cancer.

  Önskar dig en härlig hösthelg ☀️🍀🍂🍁❤️ Kram

Comments are closed.