PEPPARKAKSKOLA, BRYNT SMÖRKOLA & CHOKLADKNÄCK

.

Vad vi pysslat med idag bla – julgodis!

.

.

Todelooo bloggisar!

.

Hoppas ni har det bra denna regniga men mysiga decemberkväll! Själv sitter jag uppkrupen i soffan med ett glas glögg och en stor bit mjuk pepparkaka med lingongrädde  (som jag också bakade idag – yes fullt upp här hemma med massa julgott:) Ikväll blir det bara lugn hemmakväll, Bea är på julkonsert igen nere på Konserthuset. Hon har fyra konserter den här veckan och igår var vi och såg den och alltså barnen på Fryx (skolan med musikprofil Lolo och Bea går i) är helt enkelt magiskt bra. Wow. Vi ska se på film och ha det mysigt efter en minst sagt hektisk vecka!

Varit en del samarbeten nu på bloggen ja, såg att jag fått kommmentarer om det, men det är mycket så den här tiden på året och jag har inte riktigt hunnit med så mycket mer tyvärr. Men det blir ändring på det jag loovar så håll ut raringar!

.

Och som ni ser ovan så har vi gjort julgodis här hemma! Två sorters kolor och så chokladknäck fick det bli och Bea och Moje hjälpte till. Så mysig grej som jag försöker få till med barnen varje år och godiset blev såå gott. Ni måste testa recepten!

.

l

P E P P A R K A K S K O L A

.

Du behöver100 g smör, 3 dl strösocker, 2 dl vispgrädde, 1 dl ljus sirap, 1 msk vaniljsocker, 2 tsk pepparkakskryddor

.

Går så här: Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt övriga ingredienser. Koka upp och koka utan lock tills smeten klarar kulprovet eller tills temperaturen är ca 125°C, rör om då och då. Koktiden varierar beroende på hur vid kastrullen är.Lägg ett bakplåtspapper i en liten långpanna ca 20×30 cm. Häll smeten i pannan. Låt kolan stelna något. Skär eller klipp den i bitar (eller tvinna snurror som jag har gjorde..)

.

B R Y N T  S M Ö R K O L A

.

Du behöver: 50 g smör, 3 dl strösocker, 3 dl vispgrädde, 1 1/2 dl ljus sirap, 1 tsk vitvinsvinäger, 1 krm salt

Till garnering: 1 tsk flingsalt

.

Gör så här: Bryn smöret i en kastrull. Tillsätt socker, grädde, ljus sirap, vitvinsvinäger och salt. Koka upp och låt koka på medelvärme till 125°C, ca 20 minuter. Rör då och då. Häll upp kolan i en bakpappersklädd form, ca 15 x 20 cm (för 30 st). Låt svalna i rumstemperatur. Skär kolan i smala avlånga bitar och snurra.

Till garnering: Strö över flingsalt. Slå gärna in i bakplåtspapper.
Förvara i rumstemperatur. Håller i ca 2-3 veckor.
.
.
C H O K L A D K N Ä C K
.
.
Gör så här: 2 dl strösocker, 2 dl vispgrädde, 2 dl ljus sirap, 2 msk kakao, 2 msk smör
.
.
Gör så här: Koka upp socker, grädde, sirap och kakao i en tjockbottnad vid kastrull under omrörning. Låt knäcksmeten småputtra tills temperaturen kommit upp i 125°. Rör då och då. Koktiden kan variera mellan 20-30 minuter beroende på hur vid kastrullen är. Använd en digital kökstermometer eller gör kulprovet för att kontrollera om den är färdig. Blanda i smöret och ha i hackad mandel om så önskas.
.
.
.
Förresten – vill ni ha ett serietips till när barnen lagt sig!?! (Alltså detta är verkligen icke en barnvänlig serie) EXIT på SVT Play. S å bra, typ Wolf of Wallstreet fast i Oslo. Se den, skådisarna är fantastiska. (Man tror verkligen att de är så där hemska och hänsynslösa på riktigt och ja serien är faktiskt baserad på verkliga händelser!)
.
.
KRAM
.
.
.

 

Rekommenderade inlägg