URSÄKTA MIG LENA ENDRE

.

Jag – en äcklig influencer. Och jag är faktiskt stolt över det! Ha!

.

.

Jo här dundrar det dåliga humöret på även denna torsdag och feelgooden är som bortblåst. Ledsen för det! Men ibland blir det så här, även jag och mina influensiska (heter det så?) kollegor har ju våra dagar också, så klart, bland piffade miljöer och modefotograferingar. Att vara just influenser eller bloggare är ju något många ser upp till men också något väldigt många ser ner på. Vi betraktas ju ofta lite som några som man inte tar på allvar. Ytliga och uppmärksamhetstörstiga och fåniga och jag vet inte hur många gånger jag har fått försvara det jag gör i olika sociala sammanhang. Människor tycker ofta att de med all rätt får ifrågasätta det jag gör och att jag tjänar pengar på detta. Ibland även med höjda ögonbryn över att ”någon även  över 40 kan försörja på det där bloggandet! Det är väl bara unga männsikor som gör sånt?” Jodå det går. För det finns en enorm marknad och sug efter oss! Många vill få inspiration och det i alla åldrar. Annars hade vi ju aldrig hållt på med det vi gör för att få utlopp för det där kreativa som finns inom oss. För vi är skapande och kreativa allihopa, det krävs ju för att skapa content och intresse osv. Och det är vi varje dag året runt och det är inte alls alltid så lätt! Ibland rullar det bara på och man har massor att fota och skriva om och ibland tar det bara slut och torkan kommer. Och då får man kritik, ja jösses vad man får kritik. Eller det får man alltid (iaf jag) Det är för mycket av allt och konsumtionen är det som kritiseras mest. Fast jag är ju en person som sysslar med just det, som visar olika produkter som kan intressera er. Det är en del av mitt yrke! (Sen kan man så klart ha åsikter om det och hur världen ser ut och hur miljön lförstörs och flygande och sugrör och allt möjligt. Men många många har jobb som på något sätt påverkar miljön negativt) Vi är som modeller eller inredningstidningar fast på riktigt och är helt vanliga personer. För jag är en helt vanlig person med helt vanliga känslor. Jo jag är nog lite positivare än genomsnittet kanske för jag har det ju väldigt bra och har mest alltid haft. Finns tex inget bittert elakt och avundsjukt hos mig, det ligger liksom inte i mig!  Men ändå stör sig många många människor på mig (och andra)

.

.

.

,

Men jag kan bli sur och just nu kan jag bli väldigt sur och idag blev jag det. När jag läste Lena Endres intervju i Femina.  Dels tar hon upp detta med  ”att åldras med värdighet”. Herregud vad jag avskyr det begreppet. Hon är enligt henne själv alltså värdigare än alla oss som använder oss av botox och färgar håret (jo det tar hon upp) Hon är lite finare – Jag gör allt för att inte färga håret, inte lyfta mig, inte spruta in grejer i läpparna, fylla i tuttarna och fettsuga låren. Man kan tycka att kroppen är för jävla taskig i den meningen att den följer gravitationens lagar, men det är ofrånkomligt. Det är någonting fint med att faktiskt värdigt få åldras. Jaha okidoki good for you men nu ser du ju inte ut som en vanlig 64-åring heller. Du åldras verkligen otroligt väl och är dessutom fantastiskt och grymt grundsnygg!  Du ser tight, vacker och ungdomlig ut ändå utan några nålstick, fettsugning och frisörbesök så Lena Endre – kanske lite lättare för dig att tycka så här. Alla ser inte ut så (Tight, snygg och ungdomlig PLUS värdig då). Och hon är populär och beundrad och kulturell och lite bättre än vissa andra (influensers) för sen uttalar sig Lena Endre om oss och att hon tycker vi är äckliga. Vi är i en äcklig bransch där tydligen a l l t bara handlar om yta (till skillnad mot skådespelaryrket) och konsumtion. Men hur kan man uttrycka sig så nedlåtande om andra kvinnor och deras val. Så otroligt omodernt att kalla ett yrke för äckligt. Jag är ju i en bransch som till absolut största delen består ev kvinnor som arbetar och tjänar pengar och anstränger sig och de flesta är väldigt seriösa.

.

Men detta är ju inte en tillräckligt fin bransch kanske. Så är det.

..

Detta var alltså ytterligare ett neggoinlägg den här veckan. Förlåt mig för det!

.

.

KRAM

.

.

.

Rekommenderade inlägg

85 kommentarer till “URSÄKTA MIG LENA ENDRE

 1. För att vara ”lite positivare än genomsnittet” så är det ändå en hel del gnäll. Hoppas du hittar fokus snart igen och slipper dras ner av andras åsikter.

 2. Vilket elakt, bittert och avundsjukt inlägg! Och det ligger inte i dig? Verkligen inget feelgood i det inlägget alls! Lena är ju skitsnygg och är en fantastisk kvinna! Och är det någon som är modern så är det hon, som kämpar för barnens framtid och jordglob, medlem i Greenpeace sedan många år och ett IQ på rätta stället. Och ”hur kan man uttrycka sig så om andra kvinnor och deras val” ?! skriver du…Du gör ju samma sak själv! Dessutom så skrev Du nedvärderande mot alla kvinnor själv i inlägget om den nyinköpta jackan till Dig från Kids Brandstore, ” för alla som inte är så stora”. Vad var det för värdering då?
  Näe, nu blev vi sur, Lena Éndre förtjänar all respekt, och är grymt imponerande och flera mil före Dig i modernitet!

  1. Men exakt var är jag elak nu? Jag vill verkligen inte vara elak!!! Jag reagerar bara på det Lena anser om influensers (och kvinnors ansträngningar för att få se lite bättre ut för sin e g n a skull) Och hur har jag uttryckt mig negativt om andra kvinnor? När det gällde jackan så var det en barnjacka och den passar inte om man har en större strlk helt enkelt. Varför är det nedvärderande att nämna det? Nej jag kallar verkligen inte det andra kvinnor arbetar med för äckligt. Jag tycker det är omodernt och onödigt att uttrycka sig så. Även om man är medlem i Greenpeace

   1. Du var inte elak. Det är inte elakt att reagera på andras plumpa och självförhärligande utläggningar. Jag, däremot, är rätt elak och tycker inte att man behöver lyssna på människor som skriver ”IQ på rätta stället” (?!?!) och andra idiotiska saker på dålig svenska. Stor är dessutom inte en värdering av något annat än storleken på något. Det är ett adjektiv och motsatsen till liten. Bra eller dåligt? Tja, vi får väl fråga Lena 4 ever.

 3. Har också läst intervjun med Lena Endre och det hon säger och beskriver är oerhört viktigt. Ni influensers i alla åldrar stressar läsarna som tror att yta och konsumtion är det viktigaste av allt. Att det pågår en miljöförstöring på vår jord borde du inte ha missat och då är nog ett litet sugrör i plast väl så viktigt.
  Om ni nu tycker att ni är så intressanta och inspirerande så är det en perfekt plattform för att lyfta bla miljöförstöring i din blogg. Bloggen skulle nog bli mer intressant om det inte bara skrivs om olika skönhetsingrepp och konsumtionshets vilket är ett stort problem för miljö. Tänk på att det är dina barn som ska leva vidare med alla dessa miljö problem.
  Sedan håller jag med om att ordet ”äckliga influensers” är ett onödigt påhopp, vi kvinnor behöver hålla ihop och inte strida mot varandra.
  Ha en fortsatt bra kväll

  1. Håller med dig Ingrid. Om vi ska rodda den här planeten så måste konsumtionen minska radikalt. Punkt.
   Skitsvårt för många inkl mig själv men absolut nödvändigt för framtida generationer. Shit alltså, det här måste tas på allvar.
   Vad svarar man annars när barnen om 30 år frågar ”vad gjorde du mamma för att minska konsumtionen?”

 4. Du kanske inte ska ta det hon säger så bokstavligt! Hon sa ju knappast att ni som personer är äckliga. Jag kan väl också hålla med henne att det lätt kan bli lite väl fixerat vid utseende och yta även om jag själv inte säger nej till lite fix och trix med min egen kropp.

 5. Efter att ha läst artikeln så blir jag bara mer fascinerad av Lena! Upplever inte att hon tror att hon är bättre än andra. Man behöver ju inte hålla med om allt (jag är tex en botox tjej) för att ändå se att hon är en skithäftig kvinna som vågar sticka ut hakan lite. För övrigt älskar jag när du är speglar dåliga pms dagar här, känner igen mig och tycker att denna problemtik pratas det för lite om. Kram

 6. Jag har uppskattat Endre som skådespelare, men hon har levt extra gott på sina utseendemässiga utförsgåvor, precis som våra ”Influensers ” kan göra och du gör ett mycket bra jobb både som skicklig fotograf och skribent och det uppskattas ju minst lika mycket av bloggläsarna som av oss som gillar Endres skådespeleri. Kvalitet är alltid riktmärket, värderingar är naturligtvis olika. Debatten om miljöproblem är oerhört snedvriden,man ”silar mygg och sväljer kameler” och det globala klimatet blir inte bättre ,därför att vi förbrukar våra resurser på åtgärder i Sverige när de istället skulle kunna göra 100 faldig nytta om de användes i länder där utsläppen är så mycket större . Tänk och gör positivt !

  1. Hur menar du? Kan du utveckla, vilka åtgärder menar du? Vi svenskar är bland de värsta på att konsumera, om alla levde och shoppade som vi i Sverige skulle det behövas tre jordklot till. Det är dags att börja konsumera hållbart! Vi tar ändliga resurser från andra människor och från våra barn o barnbarn..

 7. Tycker din text andas bildningskomplex. Skaffa en dagbok där du kan ösa ur dig dylikt. Bloggen är ju som du påpekar ditt jobb!

  1. Fasiken vilken klockren kommentar! Dagbok kan få den här ”skiten” istället för bloggläsarna. Jag har också läst artikeln. Lena E får min röst.

 8. Men sluta ta åt dig hela tiden! Stärk ditt självförtroende och var nöjd med allt du har och har åstadkommit.

 9. Petra, tycker om din blogg och brukar aldrig kommentera förutom när du behövt stöttning. Men i det här fallet så får jag en väldigt olustig känsla när jag läser det du skriver som jag aldrig brukar få. Varför tar du det så personligt vad Lena sagt i en intervju? Det är väl tur att det finns lite motvikt eller ska man kalla det balans. Även om jag inte har ngt emot kosmetik och ingrepp så tycker jag det är bra och starkt att hon säger vad hon tycker. Många behöver höra de orden från en naturligt vacker kvinna. Du duger som du är och det är ok att åldras. Känns mer som att detta är ett komplex hos dig annars hade du tagit det med ro. Tack för en annars väldigt trevlig blogg!

  1. Tack snälla för dina tidigare kommentarer!

   Klart jag tar det personligt när någon i en intervju ser ner på mitt yrke och benämner det som äckligt. Skulle hon uttrycka sig att Femina är en äcklig tidning? Mycket reklam och konsumtionhets i det magasinet som påverkar kvinnor. Jo det är mycket annat i Femina också och det är det i bloggar/Insta med.

   Sen så tycker jag GIVETVIS att alla duger i alla åldrar men jag tycker det blir lite fel när Sveriges vackraste 64-åring pratar om att det är finare och värdigare att åldras utan ingrepp och att inte färga håret osv. Låt kvinnor göra vad de vill – alla duger. Även influensers och botoxtanter.

   1. Jag håller med Dig, Petra (Hop), Din blogg är jättetrevlig underhållning efter en lång arbetsdag och inspirerande för en annan 3-barnsmamma! Lena E kan ju åldras med värdighet bäst hon vill – det är väl kul för henne och dem som inspireras av det. Jag är tacksam för att Du bloggar om det som Du gör och hoppas att kritiken inte stoppar det. Brukar inte kommentera och är säker på att många fler med mig är positiva till influencerunderhållning även om vi ”låter hälsan tiga still”! Tycker för övrigt att även såna här bita ifrån-inlägg emellanåt också är skojiga! Stort tack!😍

 10. Tycker att man som kvinna eller man själv väljer hur man vill åldras. Vill man åldras naturligt eller vill man ”hjälpa till” att ex strama till eller använda fillers är det upp till var och en. Har själv inga åsikter i hur andra gör. Kan förstå att man som influenser tycker att Lena uttrycker sig plumpt, ingen vill väl att ens yrke ska ses som äckligt? Vi är ju stolta över det vi jobbar med till vardags, i alla fall är jag det.
  Hoppas du får bukt med din PMS och att du får en bättre dag imorgon. Stor kram❤️

 11. Tack Lena Endre ! äntligen någon som talar ut om utseendefixeringen när det gäller all fix , trix med att se yngre ut än vad man är . Samtidigt som vi säger att vi duger som vi är ? Jag tycker vi kvinnor först och främst ska vara förebilder helst kloka sunda sådana ,, inte mist för våra barn.

 12. Du skrivet att det inte finns något bittert och avundsjukt i dig men hela inlägget andas det. Det känns ibland som att du har dålig självkänsla eftersom du tar åt dig så lätt när du får kritik.

 13. Jag tycker precis som många andra, att det är viktigt att belysa och åtgärda konsumtions- och utseendehetsen. Men jag förstår verkligen också att du reagerar som du gör, och tycker du har all rätt att göra det! Lena Endre uttryckte sig okänsligt och som du säger är ju influenceryrket ett av de yrken som kvinnor dominerar vilket gör det hela ännu värre. Det jag inte förstår är hur andra inte kan se DIN sits också?? Att dagligen utsättas för påhopp och kränkningar är verkligen inte okej och det är väl förf*n inte konstigt att bägaren rinner över ibland och att du reagerar därefter?! Det är inte att ha komplex eller dåligt självförtroende, det är att vara MÄNSKLIG och jag är väldigt säker på att många av de som säger att det beror på något sådant hade reagerat liknande om de vore i din sits. Det är inte heller ett dugg underligt att du tar åt dig när någon säger något nedlåtande om ditt yrke (det gör väl vi alla?!). Jag tycker det är väldigt viktigt att belysa dessa påhopp och kränkningar som ni influensers blir utsatta för också, precis som konsumtions- och utseendehets. Det är ALDRIG ok att vara elak och kränka någon men många verkar helt glömma det så fort de är på sociala medier… Om de som kommenterar är snälla, har goda argument och framför dem väl så agerar de inte bara förnuftigt, respektfullt och lagligt(!), det ger dessutom troligtvis bättre effekt också.

 14. Ha, ha du är för härlig Petra 😄. Jag tänkte precis som du när jag läste artikeln, lätt för dig att säga Lena Endre . Fortsätt som du gör Petra du är bäst ❤️

 15. Jag tror jag förstår precis vad du menar. Och all styrka till dig och stort tack för att alla härliga inlägg du gjort. Livet är upp och ner, svart och vitt och grått och ja visst vill du peppa men ett inlägg med dessa reaktioner är ju också intressant. Tack och pepp på dig! //Maria

 16. Men varför blir du så provocerad av Lena Endres uttalande? Du gör väl det du tror är rätt och väljer dina väl utifrån dina värderingar. Jag brukar aldrig kommentera och läser din blogg regelbundet. Gillar det nästa som du delar men detta va bara omoget.

 17. Allt är idag antingen eller. Vad hände med ”lagom” ? Jag är kvinna med allt vad det betyder och vill gärna göra mig fin(40 plus och färgar görna det gråa, sminkar mig ofta och gör bryn då o då). Men sen….botox, fillers och den ständiga jakten på att typ se 30 ut igen blir sällan bra i löngden…tyvärr. Sen är ja helt med på att totalt go with the natural har jag inte lust till( e heller ingen miljöpartist😉). Tror lagom miljötänk o som ngn skrev vi silar och sväljer…stämmer så väl på lilla Sverige.
  Kanske den absoluta hetsen på att vilja se yngre ut bottnar i att vi har det för bra? Vi måste ha någonting att haka på?
  Jag tycker bara helt enkelt att vi kan bejaka vår kvinlighet men när det tenderar gå överstyr så ska man bromsa.
  Att Petra är influencer är bara kul. Älskar att få tips och sollar bara bort det jag är ointresserad av( läs typ ansiktsingrepp m,m). Vi lever i 2020 och detta är ett nytt yrke precis som när internet kom.
  Ciao från mig o ps både Petra o Lena är jättefina men tror båda ska fokusera mer på sitt eget👍

 18. Har följt din blogg i flera år, tycker att det var lite roligare för ett par år sedan när det inte var så mkt reklam (även om jag såklart fattar varför du har en massa reklam) men även för att det känns som om det har blivit fler ”sura inlägg”.
  Det är klart att livet inte är toppen alltid, ibland förstör man bilen och är orättvis mot kidsen och det är klart att du kan skriva ett inlägg om det utan att jag som läsare tycker att det är tråkigt. Igenkänningsfaktorn är ju faktiskt ganska hög ibland!
  Men de här inläggen som bara känns bittra och negativa är sjukt tråkiga! Varför bryr du dig om att hon kallar influensers äckliga? Låt henne tycka vad hon vill, hon representerar väl inte alla dina följare? Jag jobbar som tandhygienist, tror du att folk öser trevliga kommentarer över mitt yrkesval när jag berättar det? Det är väl inget att bry sig om?!
  Bara kör din grej istället…

 19. Ps, jag tänker också på det man förmedlar till sina barn. Har också tjejer likt Petra och vill inte hetsa in dom att mamma minsann alltid måste va piffad och se en förvandlas då o då. Där vill jag mer belysa det naturliga och barn gör ju oftast inte som man säger utan mer det vi gör. De ska ju få vara trygga och fina precis som de är. Sen att det kommer in nagellack, smink osv i naturlig gång är ju inget konstigt. Det jag däremot förfasas är tonåringar(unga 13) som ska bleka hår, göra naglar på salong, göra bryn….eh hur tänkte man här liksom.
  Där måste man tycker jag va en förebild och våga säga nej.
  Hur tänker och pratar du utseende med dina tjejer Petra?
  Den balansgången kan jag själv tycka är svår även fast jag absolut säger nej till ovanstående ”behandlingar” hos unga.

 20. Jag tycker Lena har bra åsikter i intervjun men Ta inte åt dig och bli upprörd över vad hon tycker! Du har möjlighet att tänka att det är hennes åsikter och Det viktiga är att du ska känna dig trygg i varför du har valt det yrke du har. Blir man känslomässigt engagerad så upplevs det lättare som att man själv inte känner sig trygg. Jobbar själv inom läkemedelsindustrin. En bransch som många har Väldigt många åsikter om och jag har slutat ta åt mig av allt jag får höra. Är trygg i att själv veta hur viktigt mitt jobb är. Jag tror Tex hantverkare är trötta på att få höra att de ständigt aldrig dyker upp i tid från allt och alla. Åsikter och fördomar finns om många yrken. Efter PMS brukar man må riktigt bra så du får se fram emot det! 💕

 21. Tycker Lena Endre är en riktig förebild och på en helt annan nivå.
  Älskar din blogg emellanåt men all reklam och konsumtionshets gör att det räcker med att kika in en gång i månaden eller två (eftersom det är mest skrolla igenom all reklam).

 22. Jag tolkar det som att Lena Endre inte tycker influenceryrket är äckligt utan den stress och överkonsumtion sociala medier skapar. Och att det är så kan ju ingen förneka. Och var någonstans i artikeln ser du Lena trycka ner andra kvinnor. Hon vill inte färga hår, lyfta sig eller spruta in botox men hon fördömer ju inte kvinnor som väljer att göra det.
  Vad fint det hade varit av dig att berömma och hylla Lena Endre för hennes miljöengageman och hennes yrkeskarriär istället i stället för att gå i taket över två ynka kommentarer om sociala mediers påverkan och hur en vill åldras.

  1. Hon uttalade sig om att det var just ytligt och äckligt. Och jag tycker inte att man kan uttala sig så om ett yrke. Hon trycker till vissa andra kvinnor när hon säger saker som att hon åldras värdigt. Och då mao mena att de som fettsugit sig eller färgar sitt grå hår åldras ovärdigt. Och jag menar att är man vacker som en dag även med grått hår och alltid varit smal och hyllad överallt och av alla för sitt utseende så kanske man kan vara lite ödmjuk inför de kvinnor som inte trivs med sitt. Kanske förstå att de vill ge sig själva en möjlighet att få stråla lite mer, kanske bara en uns av Lenas stjärnglans. Det är inte att åldras fult eller ovärdigt.

   1. Man kan svänga på det, Lena E är ju en person som levt väldigt mycket på sitt utseende, nåt annat kan man väl inte säga?! Och då kanske det känns extra jobbigt när allt börjar ändras och åldras, vi andra som varit mera ”normalsnygga” kanske kan ta det mera med ro……
    Hon är 60+ och en generation som inte fattar influencers helt enkelt, inget att bry sig om. Är 50+ och gillar din blogg, ta inte åt dig!

 23. Jag tycker faktiskt inte att Petra har mycket reklam och samarbeten i sin blogg. Många bloggar har då betydligt mer samarbeten. DÄREMOT. Alla kommentarer om ”var har du köpt den lilla muggen som det syns ett hörn av bakom böckerna nere till vänster på bild två” Typ… Man kan ju ta mej f*n bli galen på att folk ska veta var hon köpt PRECIS ALLT! Petra, du kanske skulle sluta skriva vart saker och ting kommer ifrån så slipper du bli anklagad för konsumtionshets. Men å andra sidan, då skulle du väl bara bli anklagad för nåt annat. Håll i hatten nu Petra, det kommer nog storma rejält några dagar framöver. Lena verkar visst vara en nationalhjälte man inte kritiserar utan att få veta vilken oduglig människa man själv minsann är. Styrkekramar till dig♥️

 24. Men ÄR det inte väldigt fint och värdigt ändå; att se på åldrandet som Art of ageing istället för Anti-ageing? Tyvärr hakar jag själv på det sistnämnda.. 😏

 25. Det är inte fig som influenser hon reagerar på, mer själva köphetsen och överkonsumtionen. Jag har ju svårt att förstå hur man som mamma till framför allt döttrar förespråkar fix och trix med kroppen. Kan undras vad det sänder för signaler.

 26. Wow skrev hon så? Jag måste läsa artikeln, tycker det var ett konstigt sätt att uttrycka sig på. Men å andra sidan om hon är närmare 70 år så tillhör hon också en helt annan generation och den va okej med att alla sa som de tyckte och tänkte, kände och ansåg. Jag försvarar henne inte, för det är inte okej att uttrycka sig så men jag ger bara en möjlig förklaring till varför hon uttrycker sig som hon gör.

  Jag tycker heller inte om den plastiska världen vi lever i, den spårar ur så många gånger när man ser de stackars unga tjejerna med större läppar än bildäck, att ingen stoppar de! Det här är världen då vi förstör våra utseenden. Så är det bara.
  MEN jag tycker det är asafint med botox och fillers i rimliga mängder som ger lyft, förstärkning eller förfining. Inga ankansikten eller babianliknande face, utan rimliga gränser.

  Ja jag är ledsen för att jag kanske sårar någon, jag är en person som säger saker rakt ut, lindar inte in de och är inte PK någonstans. Jag är typ 80-talist och tillhör inte den känsliga skaran.

 27. Tack Petra för att du lyfter något som jag tänkt på länge, nämligen att Influencers både ses upp till och ses ned på. Att man ser upp till ett yrke (vilket influencer ÄR) är ju jättebra, även om det också medför en stor press på influencern personligen, du måste nämligen vara felfri för att vara värd att se upp till.

  Men det största problemet är de som ser ner på en hel yrkesgrupp och avfärdar den som ytlig, utseendefixerad och miljöförstörande. Eller de som inte ens tycker att det är ett riktigt jobb…

  Då tänker jag så här. De flesta influencers skriver texter, vilket även journalister och författare gör. De flesta fotar eller filmar, viket också fotografer gör. Många redigerar sina bilder och klipper sitt rörliga material själva vilket är otroligt tidskrävande. De svarar på mail från samarbetspartners, har möten med uppdragsgivare och planerar kampanjer precis som vilken reklambyrå som helst. De blir fotade, precis som modeller och frontar produkter i reklamkampanjer precis som måååånga skådespelare gör.

  Vad är skillnaden på en influencer och ovan nämnda yrken? Jag förstår verkligen inte. Ser dessa människor ner på journalister, fotografer, reklambyråer, modeller och skådespelare också? Oftast inte. Otroligt konstigt tankesätt tycker jag.

  Angående konsumtion och miljö tänker jag såhär; självklart ska alla influencers dra sitt strå till stacken och tänka på miljön som ALLA andra. Men då måste man ju ställa samma krav på ALLA andra. Skäll inte på influencers som köper kläder på HM, skäll på HM som producerar sina kläder på ett mijöfarligt sättoch istället för att klaga på en influencer som flyger fyra gånger om året, maila VD:n som flyger till London en gång i veckan och be honom ha sina möten via skype istället. Förstår ni?

  Jag personligen älskar att inspireras på alla sätt både när det gäller mode, skönhet, inredning eller bara på ett personligt plan. Jag har ett fåtal bloggar som jag läser varje dag och alla de ger mig något och gör min dag lite bättre, härligare och roligare. Jag älskar att läsa personliga texter, titta på fina bilder och få rekommendationer på bra produkter. Precis som att läsa en härlig tidning (utan miljöförstörande papper då;))

  Nu blev detta kanske en osammanhängade och alldeles för lång kommentar men jag blev så upprörd över hur vissa människor ser ner på andra och att det liksom är ok att se ner på just influencers. Undrar om Femina hade tagit med om Lena hade kallat journalister, fotografer eller copywriters för äckliga… Tror inte det.

 28. Men jag förstår precis vad du menar. Lena är ju en kvinna som har åldrats otroligt vackert och något som är få förunnat. Hon har nog dessutom gjort vad hon har kunnat (förutom då ingrepp, färg etc) för att sköta om sig och sin kropp. Det är klart att hon kanske skulle ha en annan åsikt om hon hade ett annat utseende där åldern inte var lika ”vacker”. Sen har jag inte läst artikeln så jag kan egentligen inte ta ställning, givetvis så är alla kvinnor (och män) fria att göra vad man vill för att känna sig fin och att känna sig som sig själv. Inget rätt eller fel.
  Jag färgar mitt hår, jag har en mängd olika krämer, jag använder smink och jag gör även vissa kosmetiska ingrepp. Inget av detta gör jag för att ändra mitt utseende eller för att jag inte är nöjd med hur jag ser ut. Jag gör det för att jag vill fortsätta att känna mig som MIG SJÄLV. Inte som 30 åring utan som den 40+ jag är. Jag vill att den jag ser i spegeln ska kännas som jag… och jag är mentalt inte gråhårig och rynkig än…

 29. Jag blir precis som du jäkligt arg och upprörd över det här! Jag har en dotter som bland annat är en sk influencer. Av någon anledning tar folk sig friheten att emellanåt kommentera det här i negativa kommentarer. Jag har aldrig varit med om att man kommenterar andra människors yrken på det sättet. Jag vet att min dotter har nått ut och även hjälpt massor av människor när det gäller psykisk ohälsa. Att kalla det min dotter har gjort utifrån den plattform hon har för äckligt gör mig uppriktigt ledsen.

  1. Tror att Lena E mer menade utseendehetsen och konsumtionen som många influensers förespråkar, inte influensers som människor.

 30. I min värld är ju Lenda Endre så vacker just för att hon inte använder botox, fillers mm. Det är därför hon har åldrats vackert. Många som använder diverse olika hjälpmedel åldras på ett annat sätt, inte alltid lika fint som på det naturliga sättet. Det blir istället ”pluffsigt” och rynkorna hamnar någon annanstans..Med detta sagt tycker jag inte att det är fel med ingrepp utan alla gör som man vill 🙂

 31. Hm, jag tänker att det var väl inte helt genomtänkt av Lena att uttrycka sig så, och ja det är nog lite väl lätt för henne att uttala sig så om åldrande, som är så naturligt vacker. Hon har också fel i att ALLT skulle handla om yta i denna, som hon kallar det ”metavärld”.
  Men mycket gör ju det, vilket jag både gillar och ogillar. Allt är inte svart eller vitt.
  Det råder ju en extrem utseendehets bland framförallt unga idag där tjejer både skuldsätter sig upp över öronen för att känna att de är fina och duger och mår fruktansvärt dåligt psykiskt. Det ökar hela tiden. Att ”fixa sig” är ju en statusgrej som bara är för dem som har råd. Det är dyrt med både naglar, fransar, fillers, extensions osv.
  Jag gillar mode och hudvård osv men jag tycker ärligt talat att det är skrämmande med alla dessa ingrepp som många gör idag, läppar kindben osv, det är ju mode i att det ska synas rejält. Lagom har blivit för mycket. Vill verkligen inte att mina barn ska växa upp i denna hets.
  Blev riktigt upprörd kan jag säga när Bianca Ingrosso i ett avsnitt tittar tillbaka på första säsongen av Wahlgrens värld och rent ut sagt spyr galla över hur fan hon ser ut. Blev både ledsen och arg över vilka signaler hon sänder ut till sina (många väldigt unga) följare. Att hon inte såg ok ut naturlig och skäms över hur hon såg ut innan hon gjorde läpparna osv. Så nu sitter säkert många 12-åringar och tänker att deras tunna läppar inte duger. Så pinsamt, ledsamt och hemskt att jag fick byta kanal.

  Håller även med Lena angående Paradise Hotel, fattar inte hur man kan få sända detta, att folk ska gotta sig i hur unga utan konsekvenstänk gör bort sig för livet på tv.

  Jag gillar ju dig jättemycket, annars hade jag inte följt dig i dessa 10 år, du är helt fantastiskt duktig på att fota och skriva. Du inspirerar i inredning och mode och du är rolig och härlig. Inlägg med sånt jag inte uppskattar så mycket, som skönhetsingrepp osv scrollar jag mest bara förbi och väntar på nästa.
  Sen måste jag ju erkänna att jag inte vet hur jag skulle ställa mig till ingrepp om jag var riktigt missnöjd med något, har ju inte varit i den situationen, och jag tycker verkligen att det är upp till var och en även om jag önskar att folk kunde må bra utan. Och personligen tycker jag rynkiga damer som tex Suzanne Reuter är så vansinnigt vackert.

  Ett ämne som berör och upprör och man får tycka olika, men vi ska ändå vara snälla mot varandra.

 32. Jag tycker hon är helt fantastisk i sitt uttalande. Äntligen någon som törs säga något om hetsen som pågår i influencervärlden.
  Injektioner, botox, läppförstoringar, microlyft mm. Det är en sådan propaganda för det, som tyvärr påverkar kvinnor väldigt mycket. Medvetet, undermedvetet eller omedvetet. De influencer som tar det till en annan nivå att erbjuda rabatter hos plastikkirurger, med buttlift, bröstförstoring, fettsugning, maglyft och allt vad det kan vara är att ta det för långt. Den tjänar pengar på att tipsa andra kvinnor att göra förändringar. Jag tycker personligen att det är helt skevt.
  Unga bloggare som är 20+ och håller på och lyfter sig, opererar näsor, fettsugningar och bröst. Det är inte friskt.
  Alla ska självklart göra som dom vill, men när man gör reklam för det tycker jag det blir fel. Då uppmuntrar man det. Håll det för dig själv istället. Skapa inte dealer, rabatter mm och ideal som andra får ångest av och känner att de kanske borde göra ändå för att duga.
  Sedan har vi köphetsen, som de flesta lobbar för. Ett otroligt onödigt prylköpande. Nytt, nytt och nytt.
  Det funkar ju inte heller så bra i vår värld idag. Vi måste hejda oss.
  Jag fattar verkligen inte hur du och alla andra inte kan se problemet? Det är ju som att stoppa huvudet i sanden. Blunda för eländet som vi har kommit in i. Planeten har blivit sjuk och alla behöver hjälpa till för att rädda den.

  Det såg inte ut så här när jag var liten. Tror inte hade vi så mycket psykisk ohälsa heller. Herregud, innan man fattade att modellerna var retuscherade i magasinen. Kände mig alltid så ful (15 år) när man såg alla dessa vackra modeller med perfekta kroppar och ansikten. Nu vet jag ju bättre och jag har vuxit upp. Men vi kommer alltid att ha yngre människor i vår värld.
  Jag tror det Lena vill säga att det har blivit en sjuklig fixering idag vid sitt utseende och att hon är less på det. Det är många som känner samma sak. Å det är hennes åsikt. Precis som du har din.

  Jag blir glad av att se en kvinna åldras naturligt och vågar säga det. Vågar duga som hon är. Jag hoppas det blir en förändring i samhället framöver.

  1. Jag var nyligen och lyssnade på Anders Hansen som berättade om sin bok ”Skärm hjärnan”, en hjärna som vi vi inte har!, Hur Gates, Zuckerberg och hela Silicon Valley eliten inte alls låter sina egna barn och unga sitta vid skärmar och använda sociala medier. Är inte det något att vakna till inför! då själva uppfinnarna har vettet att förstå vad det gör med en ung generation! Det finns gott om forskning hur det påverkar negativt, all den tid det tar av timmar i livet att scrolla, scrolla och scrolla. Unga tjejer visar i forskningen starka fysiska stressreaktionen genom att få titta på retuscherade kroppar. Det kan man påvisa! ”Lyx, lyx, lyx!” är Bianca Ingrossos ledord. Jättekul att hon har en fin våning på Östermalm som hon skaffat sig men till vilket pris. Vi vet ju att hon lider av både panikångest och ätstörningar och arr ingen lampa, kudde, soffa eller filler i världen kommer att bota det. Jag blir ledsen då hon sitter hon framför kameran och beklagar sig för mamma att ”Mina läppar ser ut som en ankas idag, de är nysprutade. Ungdomar behöver röra sig fysiskt, bygga relationer där man tittar varandra i ögonen, sova betydligt fler timmar per natt, klara skolan och ha en vettig fritid. Jag tror att vi behöver lyfta och problematisera det Lena menade och inte gå i försvar. Din tantfeelgood är härlig på många sätt men jag är en kritisk tänkande med dig jämnårig kvinna och jag kan sålla. I influenservärlden är det konsumtionen som styr och förmågan att påverka oss att behöva sådant vi definitivt inte behöver för att må bra och ha livskvalitet.

   Ha en bra dag Petra hälsningar Helena från Västerås

 33. Lena Endre har nog inte haft för avsikt att influensers är äckliga men konsumtionen är ju rent av äckligt! Hur tänker du kring att du använder så mycket kläder och inredning osv och struntar i miljön så som du konsumerar? Jag tänker att vi alla har en viss kvot att spendera men du ”stjäl” ju en stor del av denna kvot. Hur känns det?
  Från en Petra till en annan

  1. Håller inte med dig då det inte längre är upp till var och en. Vi har EN planet och den måste vi var rädda om. Inte bara hylla Greta när det passar och låter fint utan lyssna på vad hon säger och ta det på allvar!
   G

 34. Personligen är jag emot hets kring utseende, fix och trix och förstora läppar och injektioner och dyligt. Men har man ännu inte förstått att influencers är något stort och kommit
  för att stanna så blir man mest en bakåtsträvare i mina ögon.
  Om jag blir tipsad om ett klädplagg och en vas springer jag inte ut och köper det på en gång utan tänker själv vad jag vill ha men är glad för nya idéer. Hemma pratar vi också med varandra att man får sålla och och ta en ordentlig funderare vad man egentligen behöver.
  Viktigast av allt att bygga upp sina barns självförtroende/självkänsla att utseende är såå liten del av vad livet går ut på. Men influencers vill vi inte vara utan – ni gör ett bra jobb och förgyller många människors dagar 🙂
  Kram från Ulrika

 35. När det kommer till konsumtion och miljöpåverkan så kan alla självklart göra sitt för att påverka men det är en komplex fråga och nu lever ju Petra på att influera och således på att göra reklam för diverse mode, skönhet och inredningsföretag.
  Säger ni att hon ska sluta tjäna pengar på sitt arbete eller tycker ni att hon åtminstone kan nöja sig med hälften/halvera antal samarbeten?

  Hur många av er skriver tex till Felix och frågar varför de flyger den nordiska fisken till Kina och packar den där för att sedan flyga tillbaka till Sverige för försäljning? Eller petroleumbolagen? Någon av er kanske jobbar i detaljhandeln, bör ni säga nej i kassan för att ni bidrar till försäljning av onödiga varor?

  Varför inte gå på de stora bovarna? Petra blir lite easy target här tycker jag.
  Sen känner jag känner ganska många som kraxar högt över vad andra ska göra för miljön, ändå sitter de där en och en i sina bilar till jobbet när många av dem har både gång och cykelavstånd. Att sopa rent framför egen dörr osv..

  1. Men det här med Felix bara för att nämna ett exempel granskas ju av journalister etc som har det som sitt jobb. Mitt arbete är inte att granska företag men eftersom Petra själv har tagit upp denna diskussion så skriver jag mina åsikter! Som svar på din fråga angående att minska sina samarbeten så tycker jag inte att hon behöver göra det. Petra gör reklam och det är så mycket roligare att se när hon visar upp kläder för Lindex exempelvis än när deras modeller gör det MEN alla resor, utbyten av inredning i hemmet osv gör att man tänker att kanske hon borde se över sin kvot. Att lugna sig lite och ta ansvar för miljön och inte heeela tiden ha nytt nytt nytt.
   Petra

 36. Jag gillar din blogg men tillhör också en av dem som anser att utseendehetsen och jakten på statusprylar i mångt och mycket spårat ur. Och en sak som slagit mig fler än en gång när jag läser din blogg är hur ”långt äpplet verkar ha fallit från trädet” här. Då syftar jag på din egen mor som med ”bloggögon” ser så jordnära ut och som personifierar det som Lena Endre beskriver som ”att åldras på ett värdigt sätt”. En nyfiken fråga är hur hon ser på alla dina skönhetsbehandlingar och ingrepp mm? Din svärmor däremot ser ut att mer ”lira i samma liga som du 😉”.

  1. Ååååh vad det är just såna här ideer och föreställningar som kan reta mig! Att kvinnor pga ett visst utseende/stil är på ett visst sätt. Nä vet du va, bara för att man valt den ”intellektuella stilen” eller ”modet” så betyder det inte alls att man inte bryr sig om hur man ser ut eller inte har massa hangs ups som kvinna. Nej man kan inte fylla på med fillers eller gör ett face-lifts, nej det skulle verkligen inte vara comme il faut i kretsarna! Men man ska ha en speciell stil och handla (gärna dyra) linneskjortor och märkesbyxor och runda glasögon osv. Kulturstilen, som Lena och mamma har, är verkligen noga med att vara ”rätt”! Man ska utstråla något som man vill uppfattas som. Men det har INGET med insidan eller att vara jordnära eller tex ”värdig” att göra. Min mamma har alltid varit extremt fokuserad på sin vikt tex och jag är uppvuxen med ett ständigt prat om kilon upp och ner. Vikthets är bland det värsta enligt mig för det förstör så mycket och tar så mycket tankekraft och kvinnor blir verkligen olyckliga och sjuka av detta. Nej jag har ingen som helst önskan att hela livet väga 55 kg och tex ha stickade proggiga Gudrun Sjödenmössor men jag gör skönhetsbehandlingar och gillar mode men det betyder ju inte att det bara är jag som är ”ytlig”. Vad är rätt och fel? Vad min mor ser på det jag gör har jag aldrig hört men om jag skulle fråga henne så skulle hon nog säga att det är dumheter och fåfängt och att jag duger som jag är. Min svärmor är bland det mest unna-sig-positiva som finns och hon har sin stil, bryr sig inte om märken och jag tror aldrig hon gjort något som helst ingrepp och har nog ”enklare” krämarsenal än mamma i badrumsskåpet. De är på utsidan, och när det gäller stil, mycket riktigt extremt olika men är båda två starka kvinnor som vet precis hur de själva vill ha det med sitt. Så döm inte hunden efter håren:)

   1. Håller helt me!!! Kommer från en intellektuell, kulturell familj där finkultur spelat stor roll. Smink va tabu. Varför blir man finare o bättre människa av det? Tycker det är sååå tråkigt att det mesta som är kvinnligt kodat anses som fult o något som man ska skämmas för…. måste bli ändring på detta!

   2. Jag tycker Lena Endre har rätt i sak. Vår konsumtion och skönhetshets är äcklig. Med tanke på miljön så måste var och en ta ett ansvar nu! Det har börjat komma fler och fler influenser som fokuserar på återanvändning, vilket är rätt i tiden och bra 👍

 37. Oj, vilket liv det blev. Jag gillar att du blir arg och säger vad du verkligen tycker- det gör bloggen mer levande och intressant. Jag gillar dig och din blogg och jag skulle aldrig få för mig att visa illvilja som många läsare gör då man får tycka olika ❤️

 38. I min värld förstår jag inte hur du bara försvarar konsumtionssamhället hela tiden? Finns väl en massa vettigt annat att blogga om? Framför allt är det ju ni barn familjer som kommer att få svara er barn och barnbarn sen , varför gjorde du inget…. men du är ju inte ensam så det var inget utpekande av dig, vi alla har ett ansvar tycker jag. Det är ju inte förbjudet att byta yrke heller med det är klart pengarna är väl inte lika bra….

  1. Men det är ju som att tycka att någon som driver en modeutik ska sälja hönsmat istället. Det är det här jag gör och är bra på och jag har bloggen som ett arbete och jag kan ha det för att den är populär men skrev jag om helt andra saker istället så skulle jag inte ha så många läsare och ingen inkomst? Och jag gör nog precis lika mycket till vardags som de flesta andra som bryr sig. Bara för att jag driver en livsstilsblogg så betyder det ju inte att jag inte bryr mig! Tror inte på att skamma tvprogram och magasins och reklam och bloggare som jobbar med att inspirera när det gäller inrening och mode utan folk måste tänka själva vad de verkligen vill ha och behöver.

   1. Så med det resonemanget menar du att alla skulle försvinna och även din inkomst, om du skulle sluta skriva om ansiktsbehandlingar och kläder från Ellos? Tror inte det, uppenbarligen är det ju många som scrollar förbi just de inläggen och hellre läser om inredningen eller det vardagliga livet hos er (jag själv inkluderad)… Det finns ju många bloggar som har en annan inriktning än din och ändå är väldigt framgångsrika. Jag håller med många att du kanske borde rannsaka dig själv vad du sänder ut för signaler om utseende, du är ju naturligt jättesnygg och skulle faktiskt inte behöva diverse injektioner men det är väl lätt att bli hemmablind kanske?
    För övrigt tycker jag att du överreagerade på och misstolkade Lenas uttalande huruvida det är en äcklig bransch…

   2. Du kan inte jämföra influencervärlden med magasin?! Det har aldrig vart såna enorma mängder med reklam före influencerns tid. Det är ju över allt idag! Omöjligt att skonas från. Saknar tiden när modetidningen var just mode och inte var och varannan tjej poserar och svankar i tid och otid. Så. Less!

 39. Heja dig! Tack för att du delar med dig av ditt liv till oss som faktiskt vill gå in här och läsa. Så inspirerande och härlig!
  Trevlig helg fina du❣️

 40. Tack för din blogg Petra! Jag uppskattar att få inspiration och tips och idéer om allt från inredning till kläder och hudvård etc samt inblick i din vardag med alla känslor som dyker upp. Det du gör är precis vad tidningar och modeller och klädföretag/sminkföretag/fotografer etc gör; enda skillnaden är att du gör det själv och är din egna chef (bra jobbat!). Jag läste också Lenas kommentarer och tolkade dem lite som du; det är väldigt lätt för henne att säga så som den snyggaste 64-åringen i Sverige. Vi andra är inte så lyckosamma tyvärr. Sedan vill jag inte att det blir för ytligt i denna blogg eller i livet. Jag har ännu inte testat botox el andra behandlingar men läser gärna om dina för att få inspo. Någon dag kanske jag vill se lite finare ut med hjälp av en behandling, inget fel i det! I mellanmjölkSverige/jantelagsSverige får ingen sticka ut och det ät så otroligt destruktivt! Jag tycker alla ska känna att de är speciella, inkl Lena E, du eller vilken stjärna som helst. Vi bör alla sträva åt att vara drottningen i vårt egna liv istället för att försöka dra ned andra för att må bra. Kämpa på och skriv om det Du vill skriva om, vare sig det är i PMS-tider eller inte. Det gör det mer personligt och mer intressant. Keep up the good work och strunta i alla internettrollen. 💕🙏

 41. Takk for bloggen din Petra. Når det gjelder Lena Endre er hun både vakker og klok. Irriterende kombinasjon. Hun er også 64 og vi kvinner trenger forbilder som er flotte i godt voksen alder uten for mye hjelp fra kirurger og hudpleiesalonger. Men når d er sagt så tror jeg Lena Endre gjør d hun kan ut av sitt naturlige vakre utseende. Og håret farger hun 😉 Så keep up the good work Petra. Liker bloggen din 💕.

 42. Lena Endre är inte bara en bra skådespelerska, hon är naturligt vacker och en INTELLIGENT mogen kvinna…ingen influencer på 40 + som försöker vara och låter som en tonåring…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *