KÄRLEKSTÅRTA

Inlägget är reklam för CERVERA och innehåller annonslänkar

.

Visade ju en glimt av min lilla Valentintårta igår, här och på story, och jag har fått en del frågor om hur jag gjorde denna!! Nu kan jag för det första tala om för er att det krävs absolut inga fanastiska tårtfärdigheter för att få till den här söta tårtan och jag gjorde den faktiskt i all hast igår (och hann inte ta några riktigt bra bilder heller innan mina skatter satt tänderna i den. Nu var den ju bakad till dem så det var inte prio för själva fotandet som ni förstår:) Tårtbotten hade jag dock bakat dagen innan. Grunden är en hallonmousse och bottnarna vanlig tårtbotten och så har jag dekorerat enbart med vispad grädde. Och rosorna? De gör man med en så kallad rysk tyll med rosmönster. Så kul! Precis de ryska spritstyllar jag har finns här och de är superlätta att dekorera med (Den som är ros är den längst ner till vänster i förpackningen). Du kan spritsa blommor och tulpaner och allt möjligt snyggt med dessa så en bra investering om du gillar att baka tårtor och muffins etc som jag. På sidorna av tårtan har jag bara spacklat grädden med en sån här palettkniv. Lätt på handen så blir det slätt och fint! Och för att få en sån söt och hög och mindre omfångsrik tårta, såna man ofta ser på tjusiga tårtbilder och som aldrig finns att köpa någonstans, så behöver du en hög och mindre bakform. Jag har själv exakt denna  och den är jättebra och lagom och kakan fastnar inte i formen. Man får dock ha kakan inne i ugnen lite längre och riktigt långt ner i ugnen för att få den genomgräddad pga av tjockleken. (Och det gröna på tårtan använde jag en liten halvrund tyll till. Finns riktiga lövtyllar och sån ska jag också köpa:)

 

..

V A L E N T I N E T Å R T A

.

Tårtbotten: 4 rumsvarma ägg, 2 dl strösocker, 1 dl vetemjöl, 1 dl potatismjöl, 1 tsk bakpulver, sockerlag (lös upp 1 dl socker i 1 dl vatten)

.

Gör så här: Sätt ugnen på 175°C. Smöra och mjöla/bröa formen. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke med elvisp ca 3 minuter. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en annan bunke. Sikta ner mjölblandningen i äggblandningen (tillsätt om du vill lite rivet citronskal också. Gott) Vänd försiktigt ihop till en jämn smet. Fördela smeten i formen (det blir lite över med min mindre form och det här receptet) och grädda  i nedre delen av ugnen ca 30-40 minuter. Låt svalna. Lossa försiktigt botten från formen och linda in i plastfolie. Förvara i rumstemperatur.

.

Snabb hallonmousse: 2,5 dl god hallonsylt, 2 gelatinblad, 2 äggulor, 5 dl grädde

.

Går så här: Lägg gelatinbladen i blöt. Värm sylten och ta bort från värmen. Krama ut vattnet ur gelatinbladen och blanda med sylten. Vispa äggulor och socker fluffigt. Vispa 3 dl av grädden fast. Rör ner sylten i äggvispet. Vänd ner den vispade grädden och förvara övertäckt i kyl. Två timmar innan servering: Vispa resten av grädden och vänd ner i moussen.

.

Montering:

.

Vispa 6 dl grädde ganska hårt och blanda 5 dl med ytterst lite rosa karamellfärg (Finns på tex Panduro) Blanda 1 dl med pyttelite mossgrön karamellfärg (Panduro)

.

Skär upp din sockerkaka försiktigt i fyra lika tjocka skivor med en stor brödkniv. Pensla bottnarna med sockerlag. Lägg en botten på ett fat och bred ut ca 1⁄3 av moussen till ett jämnt lager. Upprepa med övriga bottnar och mousse. Avsluta med en botten på toppen. Spackla nu tårtans sidor och ovansida med ca hälften av grädden med palettkniv. Det ska vara ett tunt jämt lager. Ta din ryska rostyll i en spritspåse (jag köpte engångs på ICA) och fyll sedan med resten av den rosa grädden och gör små rosknoppar (finns film här text hur man spritsar dessa rosor). Ta den lilla tyllen och fyll en spritspåse med grön grädde och gör små ”löv” här och där.

.

KLART!

.

Ha nu en fantastisk lördag! Här blir det en suuupersoft lördag med myspysen på hela dagen tror jag och bara skrota hemma och spela spel och äta pizza ni vet. Preciiis vad jag önskar mest just nu! (Men jag kikar nog in lite senare och visar mina nya fina glasögon:)

.

.

KRAM

.

.

.

Rekommenderade inlägg

11 kommentarer till “KÄRLEKSTÅRTA

  1. Men, jag måste ändå säga att du är en proffsbagare! Allt du gör mat/bak ser ut som om det gjorts på restaurang. Vilken talang!!!

  2. Till hallonmoussen saknas hur mycket socker (och vilken sorts) som skall vispas med äggen. Sonen har bakat bottnarna och är redo att fortsätta 🙂

  3. Hej, önskar också veta hur mycket socker? Tårtan ser så fin ut!

Comments are closed.