KRIS – DÅ BLIR MAN EN GRIS

.

Idag har jag fixat detta åt min älskade 4-barnsfamilj och herregud vilka påhopp jag fått på Insta när jag visat detta förråd. Jag ska skämmas och jag egoistisk och dum och jag är en gris. För att jag nu gjort exakt det som socialstyrelsen vill att vi ska göra. Förberett oss i f a l l det blir karantän, stängda affärer och kris på riktigt (som i tex Kina och Italien). Detta är alltså inget vi ska ha n u utan sen, ut i fall och i värsta fall. Och det är inte köttfärsen som någon måste ha denna helg eller lövbiffen eller grönsakerna till salladen ikväll eller söndagsfrukostbrödet utan det mest basala enklaste. Och cola-light och Nutella och 24-rullar toapapper. Pappret räcker dock inte så länge i en sexpersonerfamilj… Nej jag har inte panik och jag har inte varit och slagits på storhandeln utan har i godan ro beställt hemma (hej matkasse). Och alla handlare intygar nu i alla fall att nehej då, det är inte på något vis på väg att ta slut på ALL VÅR MAT. Det kommer nya leveranser hela tiden. Men tydligen tycker damer att ett matförråd hemma just nu denna fredag är det mest egoistiska och förkastliga man kan ha. Iaf om man köper någons Ravioli. (Kanske skulle köpt gåslever istället men tyvärr äter inte Moje det;))

.

.

.

Varför har jag preppat nu kanske ni undrar? För att jag funderade ordentligt och har fyra barn. Och för att min mamma är högriskare när det gäller Corona. Hon har en trasig lunga efter hur många lunginflammationer senaste åren? (8?) Hon FÅR INTE bli sjuk. Jag känner ansvar. Men jag tar inte någon annans mat och jag är inte hysterisk. Bara lite lite förberedd och jag h o p p a s så klart inte att vi behöver använda detta förråd alls men nu finns det. Och det känns bra. Och alla får göra som man vill. Och det ena behöver absolut inte utesluta det andra, man kan se världen i ett större sammanhang och tycka det är förfärligt med krig och att det är avskyvärt med att folk och barn behöver fly från sina länder och bidra till Röda Korset och ha 6 paket extra pasta i källarskafferiet när det oroligt här hemma i samhället i Sverige.

.

.

.

Och nej jag har inte 50 balar toapapper hemma  som någon skickade DM om. Detta att bunkra upp lite livsmedel hemma påverkar inte så mycket alls allt jobbigt som kan hända om det blir kris på riktigt i samhället

 

Men det viktigaste och absolut största när det blir oroligt och svajigt är att INTE HOPPA PÅ VARANDRA för att man kanske blir stressad. Inte vara elak och dum utan som alltid RESPEKTERA varandra och den som är orolig och den som inte alls är det. Annars blir allt sååå mycket värre. Försök behåll humöret alla! Och man får tänka sig för och anpassa sig efter rekommendationer och råd och även vara glad samtidigt:)

,

,

Ha nu en skön fredag alla!

.

KRAM

,

.,

,

Rekommenderade inlägg

51 kommentarer till “KRIS – DÅ BLIR MAN EN GRIS

 1. Bra att ha extra basvaror hemma. Strunta i alla moralkärringar. Önskar dig och familjen en underbar helg. Kram

 2. Det ser ju jättebra ut! Tror att vi alltid borde ha ett litet lager hemma av sådant som vi behöver. Och du, jag tror att alla som bor på landsbygden är lite bättre på det här eftersom de inte har affären runt hörnet. Önskar dig en skön fredagskväll!

 3. Herregud att folk orkar hålla på och moralisera. Har själv haft nåt influensavirus senaste veckan och storhandlade för att slippa ge mig ut i affärer. Inget konstigt ju att ha ett fullt skafferi om man har råd och utrymme.

  1. Hej, vi har också handlat mer än vanligt på ica maxi Erikslund. Skulle först bara handla lite gott när jag lämnat barnen på skolan i fredags morse. men folk gick bananas inn e på ica. Jag tänkte vad händer? Gick i ren panik ut och hämtade mig en vagn och la ned en massa torrvaror och fyllde frysen hemma med frysvaror. Men toapappret var helt slut. Hyllorna gapade tomma. Idag lördag åkte jag dit igen.för att köpa lördagsgodis och läsk. Då kom det pallvis med toapapper och lyckades få tag på 2 paket. En del kunder fyllde hela vagnen med bara toapapper. Så galet beteende av oss men jag gjorde precis som du och bunkrat så vi klarar maten i 1-2 veckor Om vi blir sjuka och inte kommer ut. Så fint skafferi du byggt upp förresten. Ska fixa en sån hylla hemma också.

 4. Ett baslager hemma, för att klara en tid, ska vi alla alltid ha hemma sedan gammalt. Lite olyckligt då kanske att många inte löst det och att många nu ska bunkra samma vecka, men som du säger, det kommer påfyllning! Ingen blir utan mat här i Sverige. Folk måste andas lite och ta det lite lugnt.

  1. Tror dette er viktig og tenker kanskje denne krisen kan lære oss å ikke springe i butikken hver dag. Bruke det vi har. Vi har også risiko mennesker i familien og tenker at alle innkjøp vi kan gjøre hjemmefra er supert så vi slipper ut. . Pass på hverandre og god helg!

   1. Jag tycker det är ansvarsfullt att alltid ha ett litet extralager hemma av varor som man ändå brukar. I tider av kris klarar vi oss bäst genom att behålla lugnet, vara pålästa, ha beredskap och hjälpas åt.

 5. Men på riktigt, HUR orkar folk ens att bemöda sig med att kommentera detta?!?
  Det är väl ändå upp till var och en hur man vill göra!!
  Herregud säger jag bara🙄

  Heja dig Petra och trevlig helg!

 6. Helt rätt. Behåll lugnet och följ direktiv!
  Jag förstår bara inte din fråga på Instagram där du skriver och frågar om du har tappat det helt?
  Tyckte det var märkligt att skriva så i sammanhanget och som du själv beskriver i detta inlägg så har du gjort precis som man ska i en kris.

 7. Klart du gör rätt!!! Inte en sekund ska du ta åt dig av påhopp. Man blir lite lugnare på något sätt bara av att ha lite hemma. Man måste liksom göra något. Tyvärr har det hänt för lite i Sverige så man får försöka själv så gott det går. HEJA DIG och sköt om dig och de dina❣️❣️❣️

 8. Du gör helt rätt!
  Var och en gör som man vill, men jag anser att har man ansvar för barn, så är det ens skyldighet att vara förberedd för eventuell kris.
  Kram!

 9. Helt rätt! Vi har gjort detsamma. DET är att ta ansvar, för dig och din familj OCH för samhället. Blir man sjuk ska man kunna stanna hemma och inte i panik ge sig i väg ut och då smitta ännu fler. Helt rätt! Tack för ett bra inlägg

 10. Men OMG!!!? Orka!!
  Jättebra idé att ha ett extra förråd av basvaror hemma om man nu blir strandad i hemmet! Har också köpt hem kaffe, soppor på burk, konserver och toapapper, hygienartiklar och värktabletter. Vilket perfekt förråd du har👍
  Fredagskram💕

 11. Herregud, hur orkar folk. Köpte också hem lite extra. I alla enkelhet. Vad gör det?
  Hur mycket handlar folk till jul och nyår? Detta är väl ingenting. Fint ordnat förråd!

 12. HUR kan någon kritisera detta?? speciellt som myndigheterna skickar ut info om att man ska vara beredd på kriser. Jag tycker snarare att det ser lite klent ut 😬 vi är 5 + husdjur och jag har alltid en smockfull matkällare, bara att fylla på bakifrån. Ha en fin helg!

 13. Helt rätt tänkt. Och det kan jag intyga. Ditt förråd är inte mkt i jämförelse med vad många andra har. Du tar ansvar för din familj. Jag har också mat men kanske det dubbla och det är inget nytt under solen för min del. Vattendunkar också som jag roterar en gång i halvåret. Efter att ha sett nedsläckt land på svt för några år sedan började jag fundera hur jag själv skulle kunna klara av en mindre kris. Där och då var det katastrof läge. Men idag är jag glad jag ”preppade light” och kontinuerligt och har nu koll på både det ena och andra. Bry dig inte om dessa neggon. De håller på var och varannan dag.

 14. Tänker att det är otroligt bra att ha hemma och vara förberedd. Ansvarsfullt och korrekt då
  Man inte ska ge sig ut om man känner symtom. Hur skulle man annars lösa två veckor instängd hemma?! Jag har gjort exakt samma här

 15. Klart vi bunkrar! För mig är det mitt sätt att ta ansvar för MIN familj, mina barn och naturligtvis har jag även storhandlat åt min 75-åriga mamma. Känns helt självklart!

 16. Tycker att du har gjort helt rätt och av bilderna att döma har du inte handlat överdrivet. Vi har alltid ett bra baslager av mat hemma, jag vill kunna laga det vi vill äta utan att behöva åka till affären varje dag. Kött och fisk vill vi ha färsk men det går att planera utefter utgångsdatum. Min mor lärde mig att det är bättre att ha ett lager så att man inte åker och handlar varje dag för då hamnar så mycket mer onödiga produkter i kassen. Trevlig helg!

 17. Är det inte det ena, så är de det andra…. De där moralkärringarna ska du strunta i. De har säkert inte ett enda barn hemma och har glömt matematiken eller nåt och har noll koll på hur fort det tar slut i storhushåll som ni har. Bara läst nån rubrik om att man inte får bunkra för mycket och olyckliga troll som de är så går de igång på det och MÅSTE kasta skit. Skitkärringar! Du agerar ansvarsfullt och riktigt enligt MSB tycker jag. Är imponerad över ordningen och blir inspirerad till förvaring snarare, tack för att du visar. Kram och kärlek, tag hand om er och måtte mamma vara safe 💖

 18. Helt rätt! Förstår dock inte att folk inte preppat sedan lång tid tillbaka. Vi har ju vetat länge att krisen kommer komma nångång… bra att ni nu har ett förråd!

 19. Your preparations do not look to be excessive. I have at least a month’s worth of groceries and I plan to just stay home and out of the way. At the end of the month things may look different. At least now I am not charging around and getting in the way of things.

 20. När jag växte upp (på landet) så var affärernas öppettider begränsade vilket gjorde att man var tvungen att bunkra upp och planera inköpen. Eftersom jag är uppfostrade på detta sätt har vi alltid ett lager med mat och förnödenheter hemma.
  För mig är det sunt förnuft att ha ett litet förråd så man inte behöver handla varje dag utan klarar sig ett tag.
  Nu håller vi tummarna för att alla håller sig friska
  ❤️❤️❤️
  Trevlig helg.

 21. Alla tycker olika. Er familj gör som ni vill. Försök att inte bry dig om vad andra tycker. Vi har inget större lager här hemma och är nöjda med det. Tar toapappret slut så får det bli duschen, om vi ändå sitter och trycker här hemma ❤️ Kram

 22. Bara en liten tanke, vi kommer fortfarande ha vatten och el och kan laga mat..Vi står inte inför ett krig just nu. Att köpa massa konstiga konserver som t ex ravioli hoppar jag över iallafall. Hoppas också att alla bunkrare tänker lite på att lämna något kvar i affärerna åt oss andra. Visar mycket på den egoism som finns i vårt samhälle när man ser bilder från Danmark där det är slagsmål om toalettpapper! Tänk om friska människor kunde tänka mer på att bunkra och handla åt de som är i riskzonen istället så att de slipper att ge sig ut. Skulle nog kunna få smittkurvan att plana ut. Att resonera sunt är viktigare än att kasta skit på varandra. Hyser väldigt lite hopp över mänskligheten just nu.

  1. I en barnfamilj är inte Ravioli på burk konstig konserv utan detta är typ Mojes bästa mat haha. Sen så ska detta förråd inte brukas om det absolut inte behövs. Har ni läst om karantänerna i Kina och Italien? Kan bli lock Flen här med i värsta fall. Och då är det bra att vara lite förberedd tänker jag? Sen har vi vårt vanliga skafferi och kyl och frys som är välfyllda med ”vanlig mat” så klart och vi handlar som vanligt nu i affärerna precis som de flesta andra:)

   1. fast enligt bekanta i norra Italien kan dom fortfarande gå och handla mat. Glöm inte att dessutom kan man få mat hemkört, Det gör ju ni influenser reklam för dessutom !!!!!!!!!!!

   2. Vad menar du med att det inte ska brukas om det absolut inte behövs? Bara det inte blir så att hushållen kommer att slänga en massa varor de köpt på sig i onödan så är det väl helt ok med en rimlig bunkring, blir lite problematiskt när alla gör det samtidigt bara.

    1. Det är precis det jag är rädd för, att folk köper på sig en massa och sedan blir det med tiden oanvändbart. Använd produkterna och fyll på allteftersom så att det aldrig är tomt istället.

 23. Linda bra där ,,, VI som inte tillhör dem som inte är i riskzonen vi behöver inte oroa oss på samma sätt som tex våra äldre , det är dom vi ska värna om och skydda , hjälpa dem att slippa gå till affären tex.. . Det är våra äldre och dom i riskgrupper som vi ska se till att skydda till varje pris , det är dom det slår skoningslöst mot,. Hur många gånger ska detta behöva sägas undrar jag? Om jag ska känna oro så är det att sjukvården inte kan HJÄLPA !!!! dessa människor det oroar jag mig för däremot.

 24. Omtänksamhet mot sin familj är vad jag ser här, inget annat!
  Ha en skön helg, njut av det underbara vädret och hoppas att ni får vara friska allesammans!
  Kram
  Eva

 25. Vilket fint förråd!
  Det är väl inget fel alls med att ha lite basvaror hemma,det kan man väl alltid ha om man har plats för det.
  Panik är väl aldrig bra,men så är det ju inte en rationell känsla heller. Alla är vi ju olika och beter oss därefter.
  Jag bor i Italien ( Rom ) och här är det ju en ganska extrem vardag som gäller just nu och även om livsmedels -affärena har öppet som vanligt och blir påfyllda regelbundet,så är det andra orsaker som gör att alla handlar/bunkrar mer än vanligt.
  Tex köerna för att komma in i mataffären,eftersom avstånd måste hållas och folksamlingar undvikas. Häromdagen stod jag TVÅ timmar i kö för att komma in i affären. Då handlar man ju lite mer, när man väl är där.
  Blir ju inte hållbart i längden att stå två timmar i kö för att handla varje dag. Dessutom så bör man ju gå ut så lite som möjligt för att undvika att smitta/inte bli smittad. Det gäller ju lite överallt nu. Här i Italien får man helt enkelt inte röra sig ute utan dokumenterad anledning.Man går ut med munskydd och handskar. Engångshandskar får man i mataffären.
  Poliskontroller stoppar bilar och fotgängare för att kontrollera att alla efterlever dessa regler.
  Visst,man kan beställa hem mat från mataffärer och take-away från restauranger här också om man inte kan/vill gå ut,men det gör man väl kanske inte heller varje dag. Bara bra att ha lite mer av allting hemma helt enkelt. Man kan heller inte veta hur allt utvecklar sig,här kommer det nya regler var och varannan dag. Bra med lite framförhållning helt enkelt.
  Men även på ställen/ i länder som tex i Sverige där det inte ännu finns vissa förbud,kan man ju handla/ bete sig med lite sunt förnuft bara ,ta ansvar och inte röra sig ute mer än man bör.
  Tillsammans är vi starka, har väl aldrig varit så aktuellt som nu.
  Samtidigt som vi är mer och mer inomhus och kanske mer på sociala medier ,så har det väl aldrig varit så viktigt som just nu med lite trevliga toner oss emellan 🙂
  Kram på er alla och ta hand om er <3
  Monica i Rom

 26. Självklart är det inte fel att preppa och att se till sitt och de sina först. Alla bör ha ett förråd hemma. Men att du gör det just nu och dessutom lägger ut det i sociala medier förstår jag är provocerande. I egenskap av influencer som når ut till tusentals bidrar du till en bunkringshets. Inte särskilt schysst mot ex. den ensamstående mamman som inte har bil och inte kan köpa mer än hon kan bära och som kanske har slut på papper/blöjor/mat just nu. Just för att ”alla” plötsligt inser att de ”måste” preppa.

  Allt kommer att fyllas på. Men tråkigt för en bebis och dennes föräldrar som kanske inte får blöjor på några dagar p.g.a. detta.

 27. Är det inte det ena så är det et andra. Jag bunkrar också men min familj består av mig och min katt och jag vill ha mat så att jag klarar mig iaf 2 veckor. Det kan ju faktiskt vara så att man själv drabbas av viruset och blir satt i husarrest. Hur tänker folk då att man ska få hem mat? Alla har inte möjlighet att beställa hem mat via matkassar och dylikt.

  Jag har främst köpt lite extra Coca-Cola Zero, några extra pastapaket, saft, majs, krossade tomater, kaffe etc. Men kom på att jag helt glömt bort katten och toapapper. Plus mediciner, det måste jag göra asap.

  Ta inte åt dig av vad andra tycker och tänker, du är förberedd och med tanke på hur situationen ser ut så är det smart och inte dumt. Maten tar inte slut i affärerna men man har kanske inte möjlighet att ta sig dit.

  Det jag ser är ingen överdriven bunkring på något sätt (förutom möjligtvis schampo och balsam men det kanske går åt så mycket i en stor familj, själv tvättar jag håret en gång i veckan så då räcker mitt schampo och balsam i evigheter så det är ingen kritik utan mer ”oj, går det åt så mycket”).

  Hoppas din mamma klarar sig utan att bli smittad och låt Moje äta Ravioli med gott samvete om några veckor då situationen med all säkerhet är annorlunda. Nu stänger Danmark sina gränser och jag finner det troligt att vi kommer behöva göra detsamma om inte förr så om senare.

  Så bra jobbat säger jag!

 28. Folk är roliga, alltid någon som stör sig 😉

  Jag har också handlat en del extra. Inte så att jag bunkrat lager, utan lite extra tilltaget OM vi blir sjuka, eller om läget förändras, om det blir tomma hyllor ngn vecka. Det handlar också om att slippa handla var och varannan dag och vistas bland sjuka människor. Jag har också 4 barn så det går ju en limpa om dagen samt ett par liter mjölk och skulle nog säga minst 1 rulle wc-papper om dagen, om inte mer. Det vanliga är att handla mat för några tusen i veckan och nu ngt mer. Ja, jag känner ansvaret att se till att ha grejer hemma så vi är lite förberedda på det som komma skall. Inget konstigt alls. Blir trött…

 29. Jösses. Jag har nog dubbelt så mycket varor i min matkällare -alltid. Skönt att ha hemma ju och man fyller ju på kontinuerligt… Är väl inte konstigt alls?

 30. Hej Petra!
  Har läst kommentarer här och vill bara skriva och säga att det gör mig ledsen att läsa alla påhopp. Både här och på insta. Kanske vänjer man sig som bloggerska, vad vet jag. Men sorgligt med detta hat och att människor tar första bästa chans att hacka. När jag ser ditt matförråd så tänker jag att det är en rimlig mängd för två vuxna och fyra barn. ♥️ All kärlek!
  Therese ❤️❤️❤️

 31. Therese vadå HAT???? , för min del tycker jag att man håller sig till fakta och vad man sprider ut för signaler om kris och karantäner . Var nyss och handlade i en annan matbutik för igår var det slut på dessa varor , men skit också det var tomt i hyllorna där med. DET är de här jag går igång på att uppmana till att bunkra upp . Var det inte så att vi skulle tänka på varandra <3

  1. Jag syftade på både insta och här på bloggen. Nej, det är inte så mycket hat i dina inlägg men jag uppfattar dina kommentarer som otrevliga. Dina inlägg har spydigheter instuckna mellan raderna och flera utropstecken!!!!!!!!!!!! Då kan det du skriver uppfattas som otrevligt.

   Mitt inlägg var för att stötta Petra. Inte meningen att anklaga någon för något, men ville förklara mig eftersom du skrev till mig direkt.

   När du skriver inlägg i en blogg så kan du tänka på att hålla dig på en trevlig nivå och skippa alla utropstecken. Det gör att man lyssnar mer på vad du har att säga.

   Hur har du själv agerat i dessa Coronatider? Köpt extra av något? Jag har köpt på mig pasta och ris. I rimlig mängd för vår familj på fyra personer. Precis vad jag tänker att Petra också gjort.

   1. Therese vi kom hem från Spanien för tre veckor sedan och blev sjuka i symtom corona viruset men blev inte testade då Spanien inte räknades som smittoland . Fast det blev det ganska snart näst efter Italien. Vi var sjuka i en vecka och det var inte värre än en vanlig influensa trots att vi är lite äldre , men ej bakomliggande sjukdom. då är det inget att oroa sig för . Jag menar bara att vi inte ska hetsa i dessa tider och tömma butikerna bara för att vi kanske blir smittade av en influensa för dom flesta av oss blir sjuka en vecka mer är det inte. Kan man inte går och handla så kan grannen ,vänner , släktingar . Man kan beställa via nätet så det finns ingen anledning att bunkra för den skull. Sen får Petra fylla sin källare med vad hon vill , men att blogga om det ger helt fel signaler till människor som tror att dom måste till varje pris bunkra. Men tydligen tyckte Petra att det var viktigt att dela med sig av sitt sätt att agera i dessa tider. Jag ber om ursäkt om jag verkade otrevlig inte alls meningen .

 32. Sådär ser vår källare alltid ut, vi använder såklart varorna innan de går ut i datum eller kort därefter, för att vid nästa veckohandling fylla på förrådet igen 🙂

 33. Undrar hur många av de som har klagat och kallat dig för diverse saker också har ett litet basförråd hemma? Jag har också ett!

 34. Vad ledsen jag blir. Från och med nu så är vi snälla mot varandra. Det kommer att bli en extremt tuff tid framöver. Så sprid gärna lite kärlek omkring er, gör nåt fint för någon annan, säg något uppmuntrande❤️

  Det är väl jättebra att ha ett lager hemma, det borde alla. Det är bara att alla vill skapa det lagret samtidigt, just nu. Hyllorna fylls på igen, tack och lov.

  Båda mina föräldrar tillhör riskgrupp. Träffat dom idag, utomhus, jag är frisk, men vill inte riskera något. Dom håller sig bara hemma. Det var mysigt, väldigt annorlunda, inga kramar, men mycket värme och kärlek på 1 meters avstånd, minst❤️ Önskar allt gott till din familj o inte minst till din mamma🙏

 35. Ha ha lager?! Alltså dom som ser detta som ett lager och tänker ”jösses så egoistiskt, vad hon bunkrat” har nog kanske inte 4 barn varav tonåringar är med i mixen. Det har vi precis som ni. Och oj va maten går åt fort.. Men här hemma ser det alltid ut sådär. Vi har ett stort skafferi och en frysbox som är välfylld. Avskyr att gå i affärer och älskar att baka. Månadshandlar, med veckovisa stödhandlingar på mjölk. Bakar bröd själv osv. (och nej jag kastar inte mycket mat utan använder upp den) Ögonen jag hade på vagnen min tidigare i veckan då jag skulle handla, folk himlade med ögonen trots att jag handlade som alltid…. Att stötta varandra går väl åt båda hållen?! Att hålla god ton och vara omtänksamma. Och kan någon mena att ifall man har ordnat för sig så att man kan hålla sig hemma och inte ingår i den ekvationen som är ute och sprider smitta så tar man inte ansvar?! Allas egenansvar är ju i slutändan det som kommer att ta oss genom detta. Det är ju genom detta som man är just omtänksam och hjälpsam! För det handlar ju inte bara om att JAG är rädd att VI får smittan.. Det handlar ju också om att inte bära den vidare ifall man skulle ha den utan att veta om det, då den slår så olika på olika personer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *