BAKAT SUPERSMARRIGA RUTEBULLAR MED FÖRDEG

,

Vet ni vad jag gjorde i morse när jag vaknade – jo jag tassade upp och satte en fördeg! Det är mitt nya när jag gör mina bullar (som går åt i raketfart och som älskas mest av min äldsta dotter som fyller år imorgon och därför ska få en hel frys med nya bullar haha) Och är det något som gör en riktigt så harmonisk och sköön i hela kroppen så är det att baka eller hur? Mysigaste som finns. Och så Louis Armstrong i Sonosarna. Som balsam för själen!

.

Receptet idag ska vara från gamla Rute Stenugnsbageri och bullarna blev s å bra. Jo det tar lite tid att jäsa degen hela tre gånger men så värt det!

..

.,

.

Fördeg är inte svårt och du gör så här:

Du behöver: 250 g vatten, 250 g mjölk, 50 g jäst, 500 g mjöl

Gör så här: Värm vatten och mjölk till 37 grader (fingervarmt) och blanda i jästen. Rör sen i mjölet och blanda alltsammans tills det blivit en slät smet. Låt jäsa cirka 1 timme. Fördegen ska bubbla upp ordentligt.

.

.

.

Efter en timme tillsätter du detta: 500 g vetemjöl, 8 g salt, 12 g kardemummakärnor, 200 g smör, 200 g socker

.

Mortla kardemumman, skiva det rumsvarma smöret (smält det inte) och blanda alltsammans i degblandare cirka 10 minuter. 

.

,

.

Tips! Låt degen blandas först med långsam hastighet till den släpper kanterna och öka sen till medel och blanda väl och ganska länge 10-15 minuter med maskin. Ta en bit av degen mellan fingrarna och dra ut den. Kan man dra i den så att den bli tunn utan att den spricker är den klar! Jag har en stor Kitchen Aid Artisan Pro och kan göra d u b b e l sats och det är så himla bra när bullarna ju går åt snabbt till alla skatter och deras vänner:) Degen ska sen jäsa igen under duk i minst 1 timme.

.

.

.

Under tiden kan man göra VÄRLDENS GODASTE FYLLNING. Du behöver aldrig göra någon anna än denna. MUMS.

.

Du behöver: 200 g rumsvarmt smör, 200 g strösocker, innehållet i en vaniljstång, 20 g kanel, 10 g kardemumma,
100 g mandelmassa

.

Blanda till en slät massa.

.

.

.

Degen har jäst klart!!! Dags att göra snurror.

.

.

.

Knåda till degen och dela den i två delar

.

.

.

Kavla ut degen till en platta och bred ut fyllningen (Tips! Kavla ut lite först och låt degen vila i 5 minuter och sen kavlar du klart. Då blir det mycket lättare att kavla! Har med gluten och det att göra:). Lägg degen dubbelt och kavla lite till. Ta sen en sån tårtspackel och lägg över degen och tryck till lätt med kanten med ca 1,5 cm mellanrum(se bilden) och ta sen en sporre och sporra ut snittar som du sen tvinnar och snurrar till bullar (kan ej visa på bild men kolla youtube!)

.

.

.

Moje var så klart med och bakade, han älskar det. Blir dock inte så mycket ”resultat” det mesta hamnar i den där coola bagarens lilla mage:)

.

.

.

Sen ska bullarna jäsa igen i 45-50 min så där. Sen penslas med ett vispat ägg (Tips! Ha i lite vatten i ägget så går det enklare att pensla)  och strösslas med rårörsocker. Sen gräddar du bullarna i 225 grader i 8-10 minuter ungefär

.

.

.

Klara att njutas!

.

Nu ska jag slå in paket här men vi ses imorgon igen vänner!

.

KRAM

.

.

.

Rekommenderade inlägg

14 kommentarer till “BAKAT SUPERSMARRIGA RUTEBULLAR MED FÖRDEG

  1. Åh så sugen man blir!! Kan man göra denna deg i den ”vanliga” kitchen aid:en, får den liksom plats? Ser att du har den lite tuffare modellen.

  2. Tack! Så underbart att se att något är precis som vanligt, Petra bakar sina fantastiska bakverk där i småstaden. Det är fint att se. ❤️

  3. Måste fråga, jag har en likadan maskin som du och har haft den ett bra tag nu. Men jag tycker det är jättesvårt att få dit skålen, har du samma problem? Eller har jag missat ngt enkelt knep? Haha det känns som jag missat ngt för det är verkligen meckigt att få dit den.

  4. Men å vilka bullar, de ser himmelskt goda ut!! Dessa ska jag absolut prova på att göra 🙂 Känns spännande för jag har aldrig gjort ”bullsnurror” tidigare. Men en liten kanske jättedum fråga… ska jag lägga degplattorna över varandra alltså med fyllningen emellan och sen sporra ut remsorna som jag snurrar? Kram till dig fina Petra <3

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *