HUR SKA SOMMAREN BLI?

.

Haras de Shamrock In – vår älskade franska pärla. Med lugnet och tystnaden och frukostarna i det enorma köket och middagarna i kvällssolen med utsikten och bigaråplock och moppeturer och brödköp i lilla byn Blangy nere i dalen

 

.

Hur blir sommaren 2020? Troligtvis inte alls som planerat. Det vi nämligen hade planerat in var ju en lång härlig sommarvistelse på vår älskade gård i Normandie Frankrike. Med besök av underbara vänner. Åh så mysigt det skulle bli. Nu vet vi inte alls vad vi gör i sommar. Kommer Frankrike öppna sina gränser? Tror inte det. Om de kanske gör det kan vi kanske bila ner för det finns nog ingen bättre plats att vara på i dessa tider egentligen om man ser just till rymlighet och avskildhet. På gården, långt uppe på den lummiga kullen med 1 ha mark och ängar runtom, så kan vi vara jämt och laga massa god mat hemma. Plagen i Deauville är väl Europas största och luftigaste typ så man skulle kunna bada med barnen. Men vi är så klart inställda på att detta inte alls går tyvärr.

.

Hur tror ni att sommaren blir för er i år?

.

KRAM

.

.

.

55 kommentarer till “HUR SKA SOMMAREN BLI?

 1. Samtidigt ska man vara beredd på att även om man reser till en avskild plats kan man bli sjuk och vill man då belasta den sjukvården där? Och man måste vara beredd på restriktioner som kan komma snabbt inpå. En aspekt som nog inte alla tänker på.

 2. Håller med föregående talare Lina. Det handlar inte om att vara avskild och att då är allt som det ska. Du måste Petra försöka se helheten och tänka ett steg längre. Ni är många i familjen, vad händer om någon blir sjuk? olyckor? eller annat. Är ni verkligen vaccinerade mot all information, risker och det som råder? ni kanske är det och kommer att vara det men inte Franska vården infrastrukturen som är hårt ansatt i länder som genomgår lockdown och annan samhällskris kommer med coronavirusets framfart. Ibland undrar jag om du skriver det här för att få till eldiga diskussioner, för inte har ni suttit två vettiga vuxna och verkligen tänkt att – jo men bara Frankrike öppnar sina gränser så kör vi volvon söderut över kontinenten? Säg att det inte har gått till så. Blir nästan orolig för hur ojämna steg vi alla tar i denna pandemi. Hälsningar från en som fått ställa in resor till sydeuropa där familj och vänner bor.

  1. Vad får dig att tycka att vi tar lätt på detta? Har jag någonstans skrivit ”bara Frankrike öppnar sina gränser” Jag skrev OM de gör det så kanske vi kan åka till vårt sommarställe och då menar jag ju inte att vi åker dit om det är lock down. Jag däremot känner att vissa läsare som du verkligen vill misstolka och bli upprörda. Vi ÄR försiktiga. Vi GÖR som man ska. Det som även gör mig orolig är all ilska som existerar i samhället nu, att folk lägger energi på att ge sig på andra som bara försöker göra rätt. Lägg den energin på något bra och viktigt!

   1. Så bra skrivet, Petra! Det jag kommer att minnas från denna pandemin är nog hur otäckt samtalsklimatet blev under krisen; hur illa vi tilltalade varandra…. och att vi som medborgare & medmänniskor i kriser inte alltid vill varandra väl och vill förstå varandras olika synvinklar på läget…

  2. Lilly, hur läser du egentligen?! Ingenting av det du skriver är ju sådant som står. Läs inlägget (och kanske även övriga inlägg) en gång till!

  3. Nu läser du ju precis det du själv vill läsa för att kunna ge Petra en knäpp på näsan, så otroligt onödigt.

 3. Ni får nog semestra i Sverige det här året.
  Jag känner likadant, jag hade planerat hela sommaren i Spanien i vårt nyköpta hem där men så blir det inte. Men jag tänker inte sura för det, jag vet att det finns kvar, är tacksam att vi har det och att vi hann köpa innan det här hände. Vi får göra det bästa av situationen här hemma och spara ännu mer pengar 😀

 4. För er som missat sade Stefan Löven att vi kan ställa in oss på att först resa till nästa sommar 2021. Så ja en sommar hemma och då vet vi ju inte om det är ok med icke nödvändiga resor inom Sverige ännu

 5. Tror du kan släppa den tanken och tänka nästa sommar istället. Även om de släpper på gränserna så tror jag hellre ni vill vara hemma i Sverige om någon blir sjuk än i Frankrike.
  De pratar ju om att arbeta hemma till i december nu. Att gården är avskiljd osv, spelar ju ingen roll, då ni behöver handla mat och att röra sig på en strand, låter fantastiskt men jag tror inte det kommer bli som tidigare, iaf inte i år. 🙁
  Men ni har verkligen ett vackert hus och en vacker trädgård, så det blir säkert toppen ändå 🙂
  Jag rör mig till landstället i Norrtälje som längst i år 🙂 saknar min vårresa till Grekland..

 6. Ibland måste man se saker ur ett större perspektiv. UD har avrått för resor utanför Sveriges gränser. Det innebär att vår socialförsäkring inte gäller. Frankrike kan då neka er vård om ni blir sjuka. Inte heller kan ni använda er av era privata försäkringar.

 7. Jag har tur som har mitt paradis på närmare håll. 35 minuter från dörr till dörr med bil och båt. Jag tror att efter corona får vi tänka om när det gäller annat boende i t.ex Thailand eller andra ställen som kräver flygresor. Det blir nog mer hemester/staycation här hemma. Men Petra ni kan kanske åka till Gotland ❤️. Mvh Åsa

 8. Inte ofta jag kommenterar men…
  Vi har alla olika relationer kring hur sommaren ska vara.
  Pandemin kommer gå över och nu får vi göra det bästa av det.
  Själv kommer jag njuta av den hemma som jag alltid gör.
  Poolhäng och mysiga grillkvällar.
  Fru luncher med glas rosé med barnen går bananas i pool & trädgård.
  Dock kommer sällskapen vara mindre.
  Förstår dig Petra med fler läsare att det trist – men vi får rida ut den här vågen.
  Vi har hälsan i behåll och efter regn kommer solsken.
  Sköt om er!

 9. Vi har bokat av utlandssemestern och istället siktar vi på en semester på hemmaplan och förhoppningsvis 1 vecka i fjällen. Det får bli många småutflykter istället, känns som att det kommer bli en dyr semester. 🙈 Eller så är det fortsatt rekommendation att vi ska hålla oss hemma i våra hus och då blir det ju billigt. 😂 Massa kvalitetstid med familjen blir oavsett och det är det som räknas. 🙂

 10. Vi kommer vara hemma, renovera, kåken, byta fasad, fönster och bygga ut. Hänga på stranden nedanför vårt hus och bada i havet. Båtutflykter, brygghäng och grillkvällar med grannarna, strandpartyn och spa/bastubad då det regnar. Läsa böcker, lyssna på poddar, se film. Längtar (:

 11. For mange blir livet aldri det samme etter denne epedimien…. å ikke kunne dra til Frankrike i sommer er et overkommelig tap. Vær glad for det!

 12. Det finns grader även i helvetet eller hur man nu säger.😝 Det är väl inga problem att fira semester hemma om man bor i södra Sverige. Det tycker iallafall jag som bor längst upp i norr, här bakom guds rygg, vart snön ibland ligger kvar till midsommar för att sen återkomma i augusti, typ.😩 Vi kan ju alltid fjällvandra tänkte jag, tills jag kom på att det kanske inte är så roligt att sitta på en fjälltopp när coronan slår till. Måtte jag få åka till stugan iallafall, annars kommer jag få gå i terapi fram till nästa sommar.😖 Vilket sommarställe ni har där i Frankrike, förstår att ni vill dit. Ser ju helt underbart ut!🤩

 13. Förstår om ni vill åka till detta fina ställe ser fantastiskt ut. 🙂
  Trodde det var dina föräldrars sommarställe som ni fick låna, härligt att ni kunnat köpa ut det. Hoppas jag kunna göra med mina föräldrars hus i Puerto Banus en vacker dag (som vi tacksamt brukar låna titt som tätt). 🙂

  1. Eftersom gården ärvdes efter farfar när jag var så ung och jag varit där så himla mycket med familjen så är det liksom vår gård så det hänger med. Men pappa står givetvis som ägare (Skulle verkligen inta ha råd att köpa en sån hästgård i Normandie nej) Med det är i princip bara vi syskon som är där numera:)

   1. Underbar gård som nog kommer att ärvas i många generationer och där dina barn och kommande barnbarn kommer att njuta av!

 14. Även om de öppnar gränserna så vill jag inte ut och resa i år. Jag har stor respekt för pandemin. Känner mig rätt rädd, ärligt talat.
  Vi har många mysiga utflyktsmål i vår närmiljö och havet alldeles nära.
  Känns som man vill gynna handlare och restauranger häromkring ifall de är öppna i sommar. Det är spännande och roligt att resa ut i världen, men inget jag måste göra för att känns tillfredställelse i livet. Vi trivs så bra hemma i vårt hus och har inget stort behov av miljöombyte. Kanske låter tråkigt i andras öron, men så är det.
  Kram

 15. Min sommar blir i trädgården, i sommarstugan på Fullerö (Västerås) och på segelbåten i Mälaren. Brukar åka till Öland och Blekinge men skippar det i år, tror inte vi ska röra oss så mycket alls nu då ett högt antal fortsätter smittas och många avlider.

 16. Blir en konstig sommar… inom sjukvården får vi nog ingen semester…. det jag önskar allra mest är att få ngn vecka ledigt med familjen… att få hämta energi

  1. Önskar dig hälsa och kraft och att du får möjlighet till det du önskar och tack för era insatser, ni är våra Superhjältar <3 Själv jobbar jag på i skolan för att våra barn ska få en så normal vardag som det går i denna svåra tid.

   1. Ni lärare är också våra hjältar! Ni tvingas arbeta utan möjlighet att följa FHM:s rekommendationer…

  2. @Sofia, ni är våra hjältar🙏🏻 även om ni själva tänker att ni gör bara ert jobb. Hoppas verkligen att staten sätter in personal inom vården, borde finnas en hel del arbetslösa. De skulle kunna hjälpa er med sådant som man inte behöver utbildning inom, samt att om kunde sätta in personal som just gått i pension, så ni kan få åtminstone 2 veckor ledighet.. i sträck. Ni måste få vila upp er annars bränner ni ut er😢 sänder en massa kramar och god energi till er💗

 17. Jag hoppas att våra äldre kan komma ur sin karantän till sommaren. Mina föräldrar har inte varit utanför tomtgränsen sen i mitten av mars. Det känns viktigast just nu.

 18. Ett sånt ställe ni har där! Förstår verkligen att du saknar det. Själv sitter jag och min man i en 3:a i NYC och försöker arbeta heltid med tre barn under 5,5 år i hasorna (varav den äldsta ska hemskolas). Vi har självisolerat sedan 14 mars. Fy farao säger jag. Har aldrig saknat Sverige så mycket i hela mitt liv som jag gör just nu.

 19. Kan bara inte sluta undra…förstår absolut att det är tråkigt att ställa in sina planer. Men vad går det för nöd på folk egentligen då man har hälsan, ekonomin i skick??? familjen, nära o kära intill??? Menar alltså att är man så bortskämd med allt det som man har o har möjlighet att ha (från ekonomiskt och materiellt perspektiv) att man ens ids gräva ner sig och grubbla över sådant detta år??? Det finns folk som verkligen är ensamma, har ingen partner eller familj och kämpar på med ekonomin och kanske hälsan på grund av att situationen (och annors också) är vad den är. Så försök Petra bita ihop och stå ut med att du får semestra i hemlandet och shoppa på nätet nu ett tag framöver. Det finns tusentals i Sverige som inte kan ens det. Man överlever. Perspektiv kära du…..

  1. Hoppa ner från din höga häst innan du trillar! Det är väl självklart att man funderar, oroas och längtar – oavsett hur ens liv ser ut och vilka problem man har i vanliga fall! Det finns alltid någon som har det värre, alltid! Det betyder inte att man inte får känna och vara ledsen över sin egen situation. Själv sitter jag fast i en liten tvåa mitt i Stockholm och min mamma är sjuk i Covid-19. Jag kan ändå förstå Petras tankar.

  2. Håller helt med dig Lillemor. Det är lyxproblem att inte kunna resa i sommar. Alla i vårt avlånga land behöver göra uppoffringar i denna pandemi. Och om det ”bara” är en resa eller en student det rör sig om så kan man skatta sig lycklig. Det är betydligt olyckligare för alla som mister någon anhörig eller blir av med arbetet ….

  3. Gud vad skönt det måste vara att gå genom livet och aldrig någonsin tycka att något är jobbigt eller tråkigt! Stå och vänta en timme på en buss i snömodd och snålblåst, inga problem! Många människor får gå en mil i stekhet sol bara för att hämta vatten varje dag! Bli mobbad på jobbet? Inget att gnälla för, byggarbetarna i Dubai jobbar ihjäl sig hela tiden. Måste vara härligt att alltid se det positiva i livet! Stort grattis till dig 🥳

 20. Jag förstår alla kommentarer ang den pågående pandemin men man måste väl få önska och längta efter en vardag eller planerad semester utan att anses vara helt empatilös. Vem önskar inte att det går att ha en underbar semester i sommar? Även om läget nu gör att det verkar helt omöjligt. Vi drabbas olika och det går inte att jämföra fall till fall. Jag har all respekt för de som jobbar arslet av sig just nu för att rädda människoliv och jag förstår oroligheten bland dem som jobbar med detta eller är drabbade. Men det här är en personlig (om än väldigt stor) blogg och nog måste Petra få önska att de kunde ha möjlighet att få ha den semester de planerat utan att anses helt känslokall och empatilös. Sen att det på inget sätt verkar möjligt förhindrar en inte från att drömma. Jag tro det är många som får prioritera om sin sommarsemester (om man ens får någon) och vi hanterar det olika.

 21. Så fin gård, hade också saknat att få åka dit. Vår semester blir hemma och är inte beredd att kunna resa någonstans nästa sommar heller…Lider inte av det, finns mkt annat man kan göra. Fixa hemma och ha kvalitetstid med familjen.

 22. Fantastisk fin gård! Har ni aldrig funderat på att bo där några år permanent? så härligt!

 23. Jobbar inom vården. Blir nog inte. Semester för mig. Och ett väldigt tungt lass för sambon att dra med två så barn. Vi har avbokat allt ( hade vi gjort oavsett om jag jobbat eller ej). Känns inte rätt att resa, inte rätt att belasta andra länder. Och ärligt talat så mycket tryggare att vara hemma om något skulle hända oss. Pandemin är inte över!! Och kommer inte vara över på luven länge!! Bara ställa in sig på hemma sommar. Nu har vi en lägenhet, jag har efter vad jag sett inom vården faktiskt börjat uppskatta mitt liv och allt i det. Varje sekund av det. För det tar slut väldigt snabbt för många, även i min ålder med små barn hemma. Så ni som har hus, gud njut av det. Grilla, vara i trädgården, ha varandra. Finns massor att njut av. Gotland skulle jag inte åka till. Vi har också familj där. De har knappt några resurser inom vården där. Och blir man sjuk blir det ambulans helikopter. Nej. Hemma hemma hemma. Tycker alla borde göra likadant. Nu får vi tänka på alla i samhället och ta det lugnt. Tänkt vad Skönt ändå att slippa ekorrhjulet. Och för er som klagar över att ni tvingas jobba hemifrån och det är så tråkigt. Tänk på oss inom vården och var tacksamma för att ni är trygga inomhus. Uppskatta den möjligheten!!! Jag skulle gärna byta..

  1. Jag tror inte att det är någon som tror att pandemin är över, det betyder inte att man inte får längta efter en normal tillvaro eller en härlig sommar. Det finns just nu många ”kontorsråttor” som förlorat sina jobb och många egenföretagare som plöjt ner alla sina besparingar i sina verksamheter som förlorat exakt allt, inklusive hus och hem. Ni som jobbar inom vården har i alla fall jobb – grattis, eller? Det finns ingen mening med att jämföra så kan vi inte bara sluta med det?

 24. Ingen semester beviljad för många, inklusive mig själv, inom sjukvården så jag är nöjd bara jag får vara ledig lite.

 25. Jag förstår inte heller alla sura kommentarer över folk som önskar sig härliga sommarsemestrar.. Att önska sig en härlig/vanlig semester är ju i princip samma sak som att säga att ”jag önskar att pandemin inte hade funnits”. Gäller inte det oss alla? På vilket sätt är det egoistiskt och bortskämt?

 26. åh vad jag önskar att alla bara lät varnadra ta sina egna beslut. utan att dömma. alla ska väl få drömma om sen när detta skitet är över. och det är det ingen som vet när det är. det är så mycket spekulationer. och jag tror nästan att media och alla självutnämda experter är värst av alla. det är inte viruset som är det värsta det är människan. jag hoppas ni kan åka till Frankrike i sommar.

 27. Håller med Maja ovan, vi som arbetar på ”vanliga” kontorsjobb har det rätt ansträngt just nu….vi permitteras, distansarbete och jobbet kanske inte ens finns kvar om några månader?! Ni som arbetar inom vården gör ett fantastiskt arbete, men personligen tycker jag att vi måste tänka lite mer brett….Ni har ett jobb att gå till, ni har en gång valt att hjälpa människor (vilket jag tycker är beundransvärt, stor eloge till er). Men det klagas på lön, arbetsförhållanden stup i kvarten, detta även innan denna hemska pandemi kom över oss. Jag sitter på kontor, har sämre lön än sjuksköterskor, har det stressigt allt som oftast, har ingen övertidsersättning…..Klagar jag? Nix, för jag har valt detta jobb….ville jag tjäna mer pengar skulle jag valt ett annat arbete, eller varit tuffare i förhandlingar. Jag vet inte ens om jag har mitt jobb kvar efter sommaren, vad händer då? Jag tillhör inte de som blir nedstämda och deprimerade så lätt…..men hur kommer jag hantera en eventuell arbetslöshet med allt det innebär? Det kan jag bara ”sia” om. MEN det finns många som kommer bli extremt utsatta och inte kommer må nåt vidare framöver pga allt detta. I vanliga fall (innan Covid 19) dör ca 8000 i självmord, hur kommer det att öka efter detta, undrar jag? Den Psykiska ohälsan kommer ta fler liv i Sverige än Covid-19, tror jag.
  Självklart är det fruktansvärt det som sker, men vi måste tänka på vågorna efter detta. Lider med de som mister nära och kära, men vi måste se till helheten anser jag. Jag följer de råd som är, men försöker leva så normalt det går och tänka positivt. Har en resa bokad o betald i sommar, vet inte om den blir av….men jag tänker inte ge upp hoppet ännu….så drömma o hoppas har man rätt till utan att bli påhoppad. När jag är här inne o läser kommentarer blir jag uppriktigt ledsen och beklämd, för ni är såååå många som häver ur er dumma kommentarer till Petra, oavsett vad hon skriver och gör, ni vinklar det till det sämre….blir ni lyckligare av det?
  Nä, var snälla och tänk en gång extra innan ni fattar tangentbordet och väljer era ord, man kan ge kritik men gör det på ett vuxet sätt…
  Tack för ordet!

  1. Håller helt med! Urled på sjukvårdspersonal och läkare som klagar, ni har ju valt detta jobb?! Klagar på att nu är det övertidsarbete å mannen måste ha mer ansvar för barnen hemma osv osv. Lägg det i perspektiv med att det finns människor som drabbas värre än er: så som min man som mist 2 morföräldrar utomlands till följd av Corpna och dessutom inte fått åka dit och ta farväl + begravningarna inte får hållas!! De södas testamenten skrotas. Lägg det i perspektiv med ”jobbigt jobb att gå till dagligen”!!

   1. Ja, det blir lite för mycket fokus på bara en arbetsgrupp, de gör ett fantastiskt arbete men det är det faktiskt fler som gör…DÅ utan ngn som helst skyddsutrustning. Som dagligen vistas i miljöer med risk för smitta. Alla som ex.vis arbetar i mataffärer, skolpersonal, taxichaufförer, busschaufförer! Listan kan göras hur lång som helst. Men dessa är det ingen dom hyllar och de gnäller heller inte! Många av flera yrkesgrupper som om ett tag kanske inte har nåt arbete att gå till eller blir smittade för att de oxå måste jobba och få sin ekonomi att gå ihop, kanske redan har ansträngd situation med en make eller maka som inte arbetar o kanske mister sin livskamrat i denna sjukdom. Vart hyllas dessa personer o klagar de? Nej, det gör de inte….eller gör de det i tysthet och inte häver ur sitt missnöje som jag tycker många sjuksköterskor gör just nu! Vi ska kämpa tillsammans med varandra, inte mot! Vi tar oss genom det här, men tänk på att A L L A har sina jobbiga o motiga stunder, även de som fortf har god ekonomi och hälsa. Fuck Corona och det den tar fram i många människor…..

   2. Sofia, men nu är det ju så att vårdpersonal alltid har haft det tufft, både med lön och arbetsförhållanden. Nu jobbar de i en liknande krigszon med död och elände runt sig varje dag, långa pass i skyddskläder du och jag inte skulle palla en dag i ens. Det + att det inte blir semester för dem i år. Perspektiv, ja, alla har det tufft på sitt sätt. Men att jämföra vem som har det värst går faktiskt inte. Klaga inte på dem som får slita livet av sig för att rädda/hjälpa oss, ta svåra beslut på dålig sömn och en gränslös trötthet.

 28. Ja tenker på det samme og håper at vi kan feriere i Norge iallefall sånn at vi kan besøke familie som bor lang unna og som vi savner.

 29. Helt magiskt vackert❣️☀️ Förstår att det känn trist att inte kunna åka. Vi hade en resa bokad till Kroatien men vet inte ens om vi får åka till vår gård på Gotland i sommar. Vi får hålla tummarna för fint väder på hemmaplan i alla fall. Din blogg är definitivt en färgklick i vardagen just nu 😊👌

 30. Hej.

  Vilken fantastisk plats Ni har möjlighet att kunna åka till (när inte världen ser ut som den gör). Jag är avundsjuk men inte missunnsam.
  Själv har jag drabbats av ”influensan från helvetet” och varit rätt dålig och påsken försvann i covid 19;s tecken, men är helt klart på bättringsväg. Min sommar blir med mannen och i stugan. Då man inte vet om man blir immun även om man haft det, kommer jag vara ytterst försiktig med att träffa folk och om jag gör det får det bli på behörigt avstånd emellan. Någon sa att man ska ha ”en älgs storlek i avstånd”. Vill inte drabbas av detta en gång till. Det är helt klart det vidrigaste jag varit med om och man är inte kaxig när man håller på att hosta sig fördärvad och inte får luft.

  Stort tack för Din fina blogg och alla fantastiska bilder Du bjuder på. Förhoppningsvis kommer Ni kunna åka till Frankrike nästa sommar och då hoppas jag Du bjuder på nya det årets bilder.

  Må gott

 31. Vi har ett hus i Marbella, och jag förbehåller mig rätten att tycka att det är otroligt tråkigt att inte kunna åka dit. Lyxproblem javisst, men ska man se det så finns det faktiskt ingen i Sverige som får lov att klaga, för det finns alltid dem som har det oändligt mycket värre. Känns som att vissa personer har ett enormt behov av att framhäva sig själva som bättre människor. Tycker synd om Petra som verkar vara en genomhärlig, empatisk och ansvarsfull människa men ändå ständigt ska läxas upp av vissa.

 32. Underbara bilder från en väldigt fin del av världen. Vi i vår familj pratar mkt om att vara extra omtänksamma och snälla mot varandra och andra i denna märkliga tid, då vi alla är i detta tillsammans. Vi måste få drömma, hoppas och se framemot andra tider. Ingen vet när det blir, men det blir : )

 33. Jag hoppas vi får röra oss lite i Sverige i sommar iaf. Har mitt föräldrahem på Gotland men om det är tillåtet att resa i Sverige lär det komma så mkt folk dit så det kanske inte är kul ändå.. annars får man ta tag i saker hemma, vi har en del projekt som är vilande..

Comments are closed.

Rekommenderade inlägg