RAINY DAY & VANILJGIFFLAR

.

Jo den underbara sommarfeelingen vi fick igår var bra kort! Idag såg det ut så här när jag kikade ut på gården – regnet öste ner (bra för växterna dock) Jahaja, vad gör man då? Jo man bakar så klart! Baksugen liten skatt och bullsugen mellanskatt (och lite bakfull studentskatt;)

.

 

.

 

Säger jag bullar så kommer sötisen farande och börjar rafsa i lådorna efter sina små bakgrejer!

..

.

.

Förklädet ska på och så ville han ha Nutella i sina bullar

.

.

.

Jag gjorde Vaniljgifflar! Med karlspaderdeg och mycket vaniljfyllning. Mumsiga som bar den blev de!

.

.

.

V A N I L J G I F F L A R

Ca 12 st (jag gjorde dubbel sats).

Du behöver:

Fördeg: 15 g rörsocker, strö, 25 g jäst, 125 g mjölk, 190 g vetemjöl

Deg: 30 g rörsocker, strö, 3 ägg,  250 g vetemjöl 65 g smör, rumstempererat 100 g mjölk

Fyllning: 120 g strösocker, 1 vaniljstång, 150 g smör, rumstempererat

Pensling: 2 st uppvispade ägg, 1/2 dl vatten

.

Gör så här:

Fördeg: Blanda mjölk, jäst, socker och mjöl i en bunke. Knåda till en fin deg för hand. Har du en köksassistent, knåda med degkrok på låg hastighet ca 10 minuter. Låt degen vila 30 minuter under duk.

Deg: Blanda ihop alla ingredienser utom smöret tillsammans med fördegen. Kör på medelhög hastighet tills degen går ihop. Addera smöret och kör degen tills den börjar kännas len, glansig, elastisk och släpper från kanterna. Har du ingen köksassistent så är det viktigt att du knådar riktigt ordentligt och länge. Täck över och lått degen vila i kylen i 1 timme.

Fyllning: Skrapa ur vaniljstången i en skål och blanda alla ingredienser till en jämn och slät fyllning.

Utbakning:Kavla ut degen till en cirkel och bre på fyllning (eller lägg kluttar) och ssporra trianglar. Rulla ihop trianglarna till gifflar Låt gifflarna jäsa till dubbel storlek under duk, ca 1-2 timmar. Sätt ugnen på 220 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg och vatten. Grädda gifflarna mitt i ugnen ca 12 minuter. Ta ut dem och låt svalna några minuter. Pensla sedan med smält smör och strö över socker. Njut en nybakt bulle eller två med ett glas kall mjölk!

.

.

.

Det tar lite tid att baka Karlspaderbullar men om man som jag älskar att baka och gärna småkikar på Rebecca Martinsson under jäsperiodenerna är det perfekt (SÅ spännande ny serie på Cmore)

.

.

Ha nu en finfin kväll!

(Och jo jag såg att det var kommentarer om VV och vad jag egentligen äter och inte äter verkligheten och jag kan berätta att jag äter allt och lite till. Älskar mat! Och nej jag kör inte VV nu:)

.

KRAM
.

,

.

Rekommenderade inlägg

5 kommentarer till “RAINY DAY & VANILJGIFFLAR

  1. Dina recept är helt fantastiska😋! Både mat och bakning, och bilderna är alltid vackra. Du skulle nog göra stor succé med en kokbok⭐️!

  2. Hej! Jag tycker också du har bra recept och jag har fått inspiration att prova flera av dem. Dessutom alltid så fina bilder 🙂

  3. Vilken härlig trädgård ni har! Är de fina krukorna till höger om grillen på bild Bergs Potter?
    Superdupersnygga!

  4. Hej, du har säkert svarat typ en miljon gånger tidigare 🙂 men , vad är dina marmorskivor i köket behandlade med? De verkar ju klara precis allt!! Hemma hos mig blir de fula och suger åt sig allt.
    Och håller med, brukar också uppskatta dina recept – mums!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *