QUICHE LORRAINE

 

Åh riktig sån ”barndomsminnemat” är Quiche för mig! Mamma gjorde det ofta åt oss, och helst om det skulle vara någon utflykt. Då  dukade hon gärna fram en hembakad ljummen Quiche Lorraine och det var bland det godaste jag visste. Den där doften av pajen som står i ugnen…Mmm!  När vi är i vårt Frankrike så slukas det en och annan sådan paj också kan jag lova och jag hoppas att det blir några där nere nu i sommar med (Inte riiiktigt bestämt än hur vi gör, denna sommar är ju s å konstig..)

 

.

.

Hur som helst så svängde jag ihop en Quiche Lorraine igår och mina egna barn älskar den också. Ska serveras med enkel men god tomatsallad (jepp så gjorde alltid mamma) av stora ekologiska eller hemodlade solvarma tomater, salladslök och basilika. Bara god olivolja, flingsalt och lite nymalen svartpeppar på det!

.

.

Q U I C H E  L O R R A I N E

.

Du behöver

Till degen: 4 1/2 dl vetemjöl, 1,5 krm salt, 150 g smör eller margarin, 3-4 msk kallt vatten Till fyllning: 200 g bacon, 150 g god ost, 4 ägg, 2 dl mjölk, 2 dl mellangrädde, 1 krm svartpeppar

.

Gör så här: Lägg mjöl, salt, och matfett skuret i mindre bitar, i en matberedare eller direkt på bakbordet. Hacka samman till en grynig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop degen. Platta ut degen något och linda in den i plastfolie. Låt den ligga kallt, ca 30 min. Kavla sen ut degen till en platta som täcker både botten och kanten på en pajform, 24-26 cm i diameter (för 6 port). Klä formen med degen och nagga den med en gaffel. Täck kanterna med ugnsfolie. Förgrädda pajskalet i nedre delen av ugnen i 200°C, ca 10 min. Ta bort folien. Skär bacon i små tärningar och stek den. Riv osten. Lägg allt i pajskalet. Vispa samman ägg och vätska. Peppra försiktigt. Häll äggstanningen över bacon- och ostblandningen. Grädda pajen i nedre delen av ugnen i 200°C, 30-40 min. Servera pajen varm med en tomatsallad.

.

 

 

Idag regnar det här i Småstaden (bra för gräsmattan!) och det är ganska mysigt faktiskt och vi ligger här i soffan – fortfarande i pyjamasen jag och Moje. Men nu ska vi sätta fart här (har lovat en tripp till leksaksaffären yeeeey) men vi ses snart igen!

.

.

KRAM

.

.

.

 

5 kommentarer till “QUICHE LORRAINE

  1. Det är bara min ajfån i roséguld utan skal (mönstret är hortensian som speglas:)

 1. Ouiche älskar den pajen!
  Här i Italien äter man mycket paj, framförallt som antipasto. En annan suverän paj är tarte tatine med karamelliserad rödlök, den är magisk! Testa den!
  Kram från Comosjön
  C

 2. Den pajen måste testas, ibland är fantasin på middag borta då älskar jag dessa inlägg😊
  Vad har du använt för pajform för att få den så fin?
  Kram till dig

Comments are closed.

Rekommenderade inlägg