DICIPLIN & MYS I AACHEN

.

Så nu har vi provat på att göra road trip genom Tyskland under Corona! Sett att det är många som kommit med råd (t a c k<3) och även kommentarer om att det skulle vara svårt och omständigt. Det är det inte kan jag intyga. Det är sååån tysk ordning här och så välorganiserat. (Vi gjorde det enkelt och åt lunch på Donken och satt utomhus) Precis alla bär mask och det är pilar hit och dit hur man ska gå och röra sig med bestämda avstånd och desinfektionsmedel överallt. Väldig väldig skillnad mot det svenska och man undrar ju lite varför, hmm… Men givetvis blir det väl färre smittade på tyskt vis, det säger ju sig självt.

.

Nu är vi iaf i Aachen! Här har jag bott flera gånger när jag var liten (alltid landat på riktigt fina hotell så det är lite min ”Aachenkänsla”:) och nu bodde vi på supermysiga Quellenhof och blev så väl omhändertagna av Herr Steiner och co:)

.

.

.

En iskall öl och ett glas vitt smakar ju aldrig så gott som i Tyskland! Glada päron och ganska sega och men duktiga skatter..

.

.

.

Restaurangchefen var såå himla gullig med trötte Moje och passade upp på honom och hämtade kuddar och bjöd på glass och godis. Kände inte att ”någon tittade snett på oss för att vi var svenska”, var lite rädd för att vid skulle få känna oss som pesten men nope. Bara vänlighet och leende ögon bakom maskerna.

..

.

.

Min middag var  m u  m s. Efter middagen kilade vi upp på våra rum (enorma rum med connect, vi hade säkert 100 kvm för oss själva!) och kröp ner i sängarna och somnade typ direkt..

.

.

.

Mysmorgon tyskt vis. Frukosten var btw bland det mest välorganiserade jag sett och supefräsch.

.

.

Nu sitter vi i bilen och åker just nu genom ett soligt Belgien! Här är vi dock inte lika välkomna så det blir bara genomresa som sagt.

.

.

Önskar er alla en riktigt härlig lördag!

.

.

KRAM

.

.

.

35 kommentarer till “DICIPLIN & MYS I AACHEN

  1. Oh, blir så nostalgisk. Har bott i Frankrike, Belgien och Tyskland under många år men trivdes bäst i Tyskland pga deras ordning och reda, till skillnad från speciellt Belgien.

  2. Bra att du berättar om hur andra länder organiserar sig under pandemin så att vi i Sverige kan lära oss. Här läggs ju allt ansvar på individen känns det som… ingen handlare behöver ha koll på hur många som släpps in, strandlivet är som vanligt, kommunikationerna rullar på & vi sitter nära… och detta i ett land som normalt inte litar så mycket på individen… vi har ju till och med Systembolag…

    1. Håller inte med! Varit med om åtskilliga gånger om att stå i kö för att bli insläppt i matbutik, systembolag och häromdagen även Ikea. Detta för att det varit för många kunder samtidigt. De flesta butiker har också markeringar i golvet för att påminna oss om avstånd.

      1. Vad bra! Då finns det hopp! Men det du ser handlar om kloka människors egna initiativ. Där jag bor är det annorlunda…

      2. Håller helt med dig Att systembolaget i Stockholm dr jag går har en personal som organiserar hur kön ser ut och släpper när någon går ut- Nu är jag på Gotland (inte Visby), och här är det ett sällskap max 2 pers in och när någon går ut så går nästa in. Tycker att vi svenskar sköter detta finfint ( bortsett från åldringsvården)

  3. Så roligt att få se och höra hur ni har det! Ni är så fina du och Bea på fotot på hotellrummet!😊

  4. Ett litet välmenande tips- nyp till masken över näsryggen så glipar den inte så mkt = bättre skydd

    1. Ja exakt! Jag jobbar inom vården, och kan bara bekräfta, du måste nypa åt skyddet runt näsryggen! =)

    2. Det är därför man i Sverige inte vill rekommendera att folk använder ex munskydd. Det blir lite av en falsk säkerhet när man tror att skyddet man använder ger ett fullgott skydd, då är det bättre att ex hålla avstånd.

      1. Fast väldigt många gör inte det, håller avstånd. Det tycks vara så svårt för många. Vore det inte bra om därför hade munskydd också? Både hängslen och livrem liksom.

        1. Det är sant, väldigt många håller inte avstånd. Problemet med munskydden är att det finns en risk att folk håller ännu sämre avstånd eftersom de tror att munskydden skyddar lika bra som att hålla avstånd. Det andra problemet med munskydden är att folk inte vet hur de ska använda dem, en del har den blå sidan inåt, andra glömmer att klämma åt vid nästan, de petas på munskydden så att den skyddande barriären förstörs, engångs är just engångs ändå återanvänds dem och då kan du lika gärna hålla en pappersnäsduk där istället. Det enklaste är att hålla avståndet men inte ens det enkla är något som alla förstår…tyvärr.
          Med det sagt betyder inte det att du inte kan använda både och, men om du inte vet hur munskydd ska användas så är det säkrare att hålla avståndet.

      2. You don´t wear masks in Sverige, because Mr. Anders Tegnell is too fine to say, that he was wrong with his decisions he made in the beginning and that he learned from other countries in Europe, like Germany´s goverment and epidemologists did.
        German people don´t think, that wearing a simple mask will protect them. For that, you have to wear a FFP2 mask.
        Wearing mask there you can´t have 2m distance like in Supermarkets, elevators in Hotels ect. helps to protect OTHERS, because the mask you wear, will stop the aerosols that goes out than you breathe, speak ect. If all people wear masks they protect each other. You take responsibility for your neighbors.
        It´s easy to say, that is doesn´t work, than you don´t wear a mask.

        1. I don’t really want to take this discussion with you because I don’t think you have the whole picture.
          But I just want to say that IT IS because of Tegnell that kids in Sweden have been able to go to school and not many of these kids have been sick or died because of covid-19.
          But off course it is very sad that many people have died in Sweden, but to think that it is all because of Tegnell is wrong.

          1. The only thing that you tell is, that it is ok, that children were allowed to go to scool and the older people and people with illnesses have to die.
            The only problem is, then people don´t questioning their decissions and learn from each other. (And I have the feeling that Mr. Tangell did not do this.)
            That we learn during this Covid 19 Pandemie is, that nobody knows anything in the beginning of the pandemie and that we (I come from a medicin family, work in an infections institut) have to learn every single day from experts all over the world and make new decissions every single day.
            Their is no right way, but their is a way to be open minded and try new things.

  5. It’s so nice to see about Germany, I was born in Germany, my parents and brothers migrated to Australia in 19 62. It makes me feel proud when I hear nice things about Germany. Have a lovely holiday.

  6. It’s nice to hear that you had a nice experience in Germany and didn’t feel uncomfortable because you are from Sverige.
    I hope you and your family have the same feeling in France and you will have a great vacation there. Stay safe. Elise

  7. Ser väldigt trevligt ut, så fina bilder 🙂

    Mycket diskussioner angående munskydd osv, där det är krav är det självklart att man bär det men jag tror det skapar falsk trygghet då man inte andas genom munskyddet utan andningsluften kommer ut och in genom sidorna och sitter man nära någon smittar man lika mycket som utan. Avstånd är viktigast då Covid 19 är en droppsmitta och dropparna färdas inte mer än en meter i luften innan de faller ner, till skillnad från aerosolsmitta där dropparna är pyttepyttesmå och håller sig svävande i luften i timmar. Corona faller ner snabbt.

    Min moster har jobbat tillsammans med Agnes Wold som är professor i klinisk bakteriologi och enligt henne är munskydd inget hon rekommenderar, det är avståndet som hindrar oss från smitta. Ett munskydd blir ju också kontaminerat ganska snabbt med eventuell smitta på alla sidor.

    Visir som servitören bär är däremot kanon då viruset inte kan klättra in under kanten och upp i ansiktet så det är ett bra skydd.

    Ha en fortsatt trevlig resa Petra 🙂

    1. Håller inte med. Ett munskydd, korrekt använt bromsar upp en hel del partiklar vid tal, utandning osv. Det är mängden virus som avgör hur sjuk du kan bli. Kan mängden minskas är det ju inget annat än bra! Ett visir släpper in/ut mycket underifrån, som du kan se när servitören står lutad över Moje. Jag som jobbar inom vården skulle aldrig behandla patienter utan BÅDE visir och munskydd. Visiret vill jag ha eftersom vanliga skyddsglasögon inte räcker till.

    2. Dessutom är man inte alls på det klara angående droppsmitta, man misstänker även aerosolen. Dropparna kan färdas längre än man först trott. Avstånd och munskydd tillsammans torde vara det bästa. I många situationer är avstånd inte möjligt, tyvärr.

      1. I agree Maja.
        The last examinations worldwide have shown, that infections through aerosole are higher then we thought in the beginning of the pandemie.
        So wearing masks and holding distance is a good combination.

  8. Hej, vill bara säga att jag som ”ung” (31 år, sjukskriven) och i riskgrupp (sjukdom+behandling) är så besviken på Sverige. Jag jobbar inom sjukvården när jag inte är sjukskriven och vet att munskydd har bra effekt (det är därför det används flitigt i vården!), dock absolut inte 100% såklart. Det är inte för intet människor med behandling/sjukdom som påverkar immunförsvaret använder munskydd både i coronatider och även annars för att inte bli helt isolerade. Det är inte för intet sjukvårdspersonal använder munskydd. Om det sedan finns individer som inte kan lära sig hur det används korrekt kommer aldrig gå att undvika, men man kan inte ignorera den effekt munskydd har pga vissa indivder. Who rekommenderar munskydd och man har i studier vetskap om att det skyddar.
    Avstånd är också extremt viktigt. Människor är dåliga på det i den stad jag bor tyvärr. Jag och min familj känner oss väldigt isolerad i dessa tider för att skydda mig. Jag tänker att om jag bott i ett land som Tyskland hade jag kanske kännt mig tryggare och mindre isolerad? Jag hade upplevt att mitt liv och min hälsa hade ett större värde. Jag hade förmodligen kunnat gå och handla utan att vara rädd att någon ska komma upp och helt plötsligt stå precis intill mig. Jag hade inte behövt skämmas för att använda munskydd. Nu är det så, eftersom i Sverige tror många att munskydd har noll effekt och att det är endast okunniga och paranoida som använder det. Vissa dagar skiter jag i vad andra tycker och tänker, andra dagar suger jag åt mig alla blickar, höjda ögonbryn osv som en svamp. Jag känner att jag måste isolera mig själv och skydda mig själv. För mitt land och många av mina medmänniskor gör inte det.
    Tycker förresten det ser bra ut när du bär munskydd! Visar att du tar seden dit du kommer och visar respekt 🙂 tänk om en så stor influenser som du kunde ta med dig det hem till Sverige! T ex genom att använda munskydd när du går på Ica, så ”sådana” som jag skulle kunna skydda mig med det i affären och samtidigt vara inne 😉❤️
    Nämen skämt åsido 🙂
    Önskar er en härlig vistelse i Frankrike!

    1. Så bra skrivet! Har själv en dotter i riskgrupp & vi förvånas över allt ifrågasättande av rutiner som skulle förbättra situationen för alla & inte minst för riskgrupper. Tycker det är märkligt att Tegnell ifrågasätter de flesta åtgärder som andra länder gör… Hans nonchalans har en del skuld i hur vi individer beter oss.. Hade själv en gy-elev i klassrummet just hemkommen från norra Italien efter sportlovet… det kändes som att jag deltog i ett experiment… där mitt liv som lärare inte värderades högt…

  9. Johanna, I’m so sorry for you.
    My Swedish is not so good to understand everything you said, but I will say that nobody has to be ashamed to wear a mask. Nobody should go through these looks when wearing a mask to protect themself and others.
    Not everything is perfect here in Germany, here also only live people and people aren´t perfect. But the majority of the population has the understanding of wearing face masks in public spaces, keeping a distance where possible, washing their hands as often and being considerate of others, especially the sick and the elderly people and we all do our best to keep the number of infections low.
    I hope you and your family stay healthy. Good Luck!

    1. Elise, it is funny that you don’t understand everything in swedish but you think you know enough about the situation in Sweden to write things about Tegnell and the way Sweden have handle the pandemi…
      Also, I never said that elderly people and people with illnesses died because of that kids were allowed to go to school. That is two separate things that has nothing to do with eachother.

      1. Marija, I worked in Stockholm and I have friends in Sverige, so I know the things that I heard from them and that I can see in the press about the situation in Sweden and the way Tegnell have handled the pandemie.
        And as I said before: there is a way to be open minded and try new things and I didn´t see that.

      2. I totally agree with you Mirija and hearing things from friends often gives there view of a situation are often not the whole picture. to point out one person like Tegnell as responsible for all decisions made is totally wrong. He is of course the spokesperson and not taking decisions on his own. I also am sure about that if fact now shows to be the right way forward folkhalsomyndigheten Would change a decision made in the past. Of course they act in the benefit of the Swedish people and changes there mind if needed. if knowing how Swedish authorities work Elise you would know that they are taking fact based decisions as much as possible.

        1. Cilla, these are my friends’ experiences and opinions about the situation in Sweden during this pandemic and the decisions made by those who were responsible for them. So these are experiences and opinions of swedish people living in Sverige and they are worth hearing and respecting.
          Just like the opinions and experiences of Johanna and Mia in previous comments.
          And it’s okay to disagree and questioning things.

          1. I totally agree that you do not need to agree in opinions but you describes opinions like they are Facts….You don´t wear masks in Sverige, because Mr. Anders Tegnell is too fine to say……..In writing this sentence looks like this was something you knew but that is ofcourse your own opinion. I also believe Swedish people have different opinions in many questions since opinions are based upon own experiences and not based only on facts. I also believe your friends represent some opinons in Sweden but far from all. Lets see in a year from now how the situation is around the world and what we all have learned! Probably a lot more than we know now!

  10. Hopefully we ´ll work together to find a serum that works, because that will probably be the only thing that will help the world defeat this terrible virus and protect all of our lives.

Comments are closed.

Rekommenderade inlägg