SJÖTUNGA MEUNIERE

.

Middagen igår serverad under parasollet! Sole Meuniere eller ”Mjölnerskans sjötunga” på ren svenska – det absolut godaste jag vet!  När jag var ung och åkte hit med mina föräldrar på 80-talet så åt vi ofta ute och då valde jag alltid denna rätt. Älskade att sitta på de där härliga franska genuina restaurangerna, doften, maten, pratet… Sjötungan serverades med morotspuré, potatis och ris och skirat smör mmm. Vilka matminnen. Efteråt alltid en Crème Brûlée. Nu när vi är ute och äter så väljer jag nästan aldrig sjötungan för den kostar över 400 kr (lite saftigt för en lunch på brasserie!) Men i butik kan man ju köpa denna delikatess (där kostar den ju bara 400 kr/kg:)

.

.

.

Detta ser enkelt men ibland är det enkla det allra bästa! Att bara smörsteka sjötunga är det allra bästa sättet. (Och det ska vara the real thing, fastare och godaste än rödtunga eller bergtunga) Ni ska få receptet..

.

.

S O L E   M E U N I E R E

.

Du behöver: 4 sjötungor (riktigt färsk och fin!) ett par dl mjöl, smör, salt, hackad bladpersilja, morötter, Amandine potatis

.

Gör så här: Rensa fisken och flå den. Är du osäker på man gör så be dem i fiskdisken (jag bad om att få den filead för att barnen skulle gillat men här i Frankrike får man den nästan alltid i ett stycke med benen kvar) Tvätta och torka fiskarna. Salta dem och vänd dem i mjöl.  Värm upp en panna ordentligt, lägg i smöret, låt det bryna, just när skummet lägger sig, lägger du i fisken. Dra sedan genast ner värmen och låt fisken steka tills den blir gyllenbrun på båda sidor (Max ett par minuter på var sida) Observera att smöret inte får vara för varmt (Om det är brynt för länge och för hårt innan du lägger i fisken, bränner du fiskköttets yta)
Strö rikligt med hackad persilja över. Slå därefter över det brynta smöret. Servera med citron, kokta och smörslungade morötter och kokt smörslungad potatis. NJUT

.

.

Här rullar sommardagarna på och vädret är det bästa! Vi badar och äter och njuter France för fullt. När man är här är det s å skönt för man tänker liksom inte en sekund på tiden eller hösten! (Lätt annars att man ängsligt kollar efter hösttecken hemma i Sverige i augusti tycker jag:) Hoppas ni har det bra hemma också iaf! Förstått att ni också fått härlig varm sommar igen till slut, skööönt. (Tänker mycket på min Trulle som ju börjat sin värnplikt nu på Västkusten och jag saknar honom MASSOR<3)

.

.

Nu – la plage! Ha en fin dag nu så ses vi snaaart igen!

.

.

KRAM
.

.

.

Rekommenderade inlägg

7 kommentarer till “SJÖTUNGA MEUNIERE

 1. Så roligt att läsa din blogg nu under sommaren, när det inte är reklam el samarbeten, även om jag vet att det är ditt levebröd 🙂

  Har frågat på några inlägg om din BUS du använder. Köpte self tan purity bronzing gel (du använder mousse) blir moussen brunare än gelen? tycker inte gelen ger så mycket färg som jag är van vid och du ser så härligt brun ut i det inlägget om St Tropez. Har du testat den?
  Mvh Åsa

  1. Blir det inte lite dubbelmoral att först skriva att man inte gillar samarbeten och sedan i samma kommentar efterfråga information och åsikter om en produkt från just ett samarbete? Menar absolut inget illa, bara en tanke. Det är så många som verkar vara negativa till samarbeten, adlinks och sponsrade inlägg, samtidigt som kommentarsfälten svämmar över av frågor om vart kläder/möbler/accessoarer kommer ifrån, hur olika produkter upplevs, tips på resmål, hotell etc. Tänker ni att alla influencers bara ska bistå med denna information gratis? Hur ska de då tjäna sina pengar? Med ett annat jobb som försörjningskälla skulle ju få ha tid att uppdatera sina plattformar med bra och frekvent innehåll. Kanske ska vi bara acceptera att alla måste tjäna sin lön och scrolla förbi just de samarbeten som inte lockar? Och sluta pika influencers för att de, som nästan alla andra, vill ha lön för sitt arbete.

   1. Som jag skrev så förstår jag att det är ett levebröd, så jag greppar inte riktigt din ”tanke” här?
    Att jag skrev så till Petra var för att visa
    uppskattning, att det var roligt att läsa så mycket vanliga texter som det varit nu, men si det blev fel ändå, enligt dig.

    Japp, jag tycker det blir trist när v a r t e n d a inlägg man läser är ett samarbete. Texterna blir liksom bara en dikt till produkten som ska visas upp och säljas.

    När bloggar går från intressanta liv, inspiration och bra texter till enkom samarbeten, då blir det inget vidare, tycker jag.
    Jag uppskattar som läsare att det finns en jämn blandning av samarbete och vanliga texter. Tror inte jag är helt ensam om att känna så?

    Det var ju trots allt så det började en gång i tiden. Med en blogg, om någon som ville dela sitt liv öppet. Kanske ha en dialog med sina följare osv..En hobby som blev en inkomst.

    Mvh Åsa

 2. Hej
  Blev sugen på att t göra denna rätt ☀️
  Men sjötunga är rödlistad i Sverige.Ringde och skulle kolla om fiskdisken på Ica Maxi hade sjötunga,på så sätt fick jag veta det. Får göra rätten med bergtunga här😉😉

 3. Ser väldigt läckert ut! Får väl göra med bergtunga då, kanske ingen större skillnad? Tack för inspirationen och tack för en bra blogg, always!

Comments are closed.