ÄPPELBULLAR

.

Bland det mysigaste (och jobbigaste) med hösten är ju alla frukter på gården! Eller det brukar det vara, i år är det i princip inga äpplen alls? Jättekonstigt. Brukar få mängder med frukt. Inga getingar och nästan inga äpplen (hör väl kanske ihop?) Men päron är det ganska mycket av men tyvärr är inte våran sort särskilt goda. Hårda och små och smaklösa, blä. Men jag fick ihop typ en famn med äpplen iaf när jag plockade igår (det var nog alla) och vi har såna fasta stora syrliga äpplen som är perfekta att baka något med så det fick bli äppelbullar av årets pytteskörd! Vetebullar fyllda med mycket äppelfyllning mmmm (och så gjorda jag mina vanliga mycket uppskattade mandelmassegifflar också eftersom jag hade gjort en extra stor sats vetedeg:)

.

.

.

Fina skålar från Fide Fajans och Leilas general store

 

Ä P P E L B U L L A R

24 bullar

Du behöver

Fyllning: 8 äpplen, 2 msk smör, 2 msk socker, 1 msk kanel

Vetedeg: 5 dl röd mjölk, 50 g jäst, 1 st ägg, 13-14 dl vetemjöl, 1 tsk salt, 2 dl socker, 1 msk stött kardemumma, 200 g rumsvarmt smör

Pensling: 1 ägg, pärlsocker

.Gör så här: Skala, kärna ur och finhacka äpplena. Smält smöret i en stor stekpanna, tillsätt socker och kanel i smöret och rör om. Blanda ner de finhackade äpplena och låt steka 1-2 minuter tills de är lite mjuka, men inte genomstekta. Låt svalna. Ljumma mjölken till ca 37 grader. Smula jästen i en bunke och rör ut den med mjölken. Tillsätt ägget. Tillsätt nästan allt mjöl, salt, socker och kardemumma. Avsluta med att arbeta in det rumsvarma smöret. Arbeta degen tills den släpper från bunkens kanter. Är den för kladdig, tillsätt lite mer mjöl. Täck bunken med en bakduk och låt jäsa i 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Dela degen i två delar. Rulla ut varje del till en lång korv och dela i 12 bitar. Kavla ut varje bit till en rund platta stort som ett tefat. Lägg ca 2 matskedar äppelfyllning och nyp vik upp kanterna (Se pics nedan) Lägg bullarna med skarven nedåt på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa övertäckta i 30 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlosocker.
Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter.

.

.

.

Mums! Alltid extra kul att göra något med egen skörd:)

.

.

Här är det riktigt mysigt väder idag, soligt och liksom så där friskt , och ska jag sticka och cykla ner en sväng för en lunchdate på stan här men vi ses snart igen girls!

.

.

KRAM

.

.

.

7 kommentarer till “ÄPPELBULLAR

 1. Vilka fina, ser jättegoda ut, såna ska jag prova att göra.
  Men va lustigt att ni får så få äpplen när det talas om att 2020 är ett riktigt superår för både frukt och bär (utom jordgubbar möjligtvis) och vårt äppleträd har crazy många äpplen i år. Tyvärr så stora ”klasar” av frukt att många ruttnar för de sitter så tätt. Så sjukt jobbigt att blocka upp all fallfrukt från gräsmattan, pjuh!
  Jag får be områdets alla ungar att hoppa in och palla för glatta livet för vi lär aldrig hinna ta hand om alla hur mycket saft, sylt och pajer vi än gör 🙂

  1. Hej, va härligt! Vi har fått massor av äpplen, men de flesta ligger redan på marken? Å det började tidigt.
   Gör äppelmust av dem 🙂 så himla gott!

 2. Här uppe vid Polcirkeln har vi också ett uruselt äppel år. Det hänger ynka fem små äpplen i vårt träd. Däremot har det varit ett otroligt bär år. Hjortronmyrarna har varit gula, blåbären stora och det blir också bra med lingon.

 3. Hej hörde att det beror på rönnmalen att det blir dåligt med äpplen i år. Dåligt med rönnbär så de ger sig på äpplena istället.

 4. Verkligen fina bullar och formarna är ju såå söta. För såna bullar hade jag diskat varje kväll! Hälsa dina små goa raringar det ;-))!

Comments are closed.

Rekommenderade inlägg