TRÄNAR & TRÖSTÄTER = PMDS

.

Min last just nu – Franska våfflor från Karen Volf! Så goda och krispiga och spröda, kan äta hur många som helst. Försöker ju undvika godis så mycket det bara går och jag som egentligen är mest för smågodis och choklad får alltså nu smaska våfflor istället för NÅGOT måste man ju få…

.

B L Ä, ja så känner jag mig just nu! Den slår verkligen ner mig totalt från ena dagen till den andra, min pms eller pmds som jag lärt mig att jag har och som 5% av oss kvinnor drabbas av.  Precis exakt 10 dagar innan mens så vaknar jag åter igen med den mest olustiga känslan i kroppen. Gaaah.  Orolig, sur, trött, missnöjd, hungrig och svullen. Kollar alltid min mensapp för att kolla hur jag ligger till i cykeln (bästa som finns ju för en ostrukturerad person som mig så man kan planera med skydd hemma och blodstoppande tabletter  inför den där störtfloden som alltid kommer…)

 

Vad är det då för skillnad på pms som drabbar 30% av oss tjejer och pmds? Jo man ska ha minst fem av dessa symptom: Nedstämdhet, Irritabilitet, Humörsvängningar/affektlabilitet, Ångest/oro, Minskat intresse för dagliga aktiviteter, Koncentrationssvårigheter, Trötthet/minskad energi, Aptitförändring/sötsug, Sömnstörning, Känsla av kontrollförlust, Bröstspänning/-svullnad. Check på de flesta för mig iaf! Och jag har ju min kokomedicin, Escitalopram som jag äter från ägglossning fram till mensen startar men nu är det ju så att virrpannan jag så klart glömde det den här månaden och nu har jag inga piller kvar och måste få nytt recept…. SUCK För medicinen hjälper mig verkligen och jag råder verkligen alla er som mår uselt innan mens att kontakta er läkare och få hjälp! Det finns hjälp att få tjejer<3

.

.

.

När jag mår så här så försöker jag träna och då framförallt  springa, mår bättre av att köra lite slut på mig liksom och svettas ordentligt!! När man känner att man knappt vill gå utanför dörren typ så är det bra att bara do it. Sticka ut en runda. Så unnar jag mig rejält med godsaker och försöker tänka att jag jag är värd det:)

.

Känner mig alltså riktigt tråkig just nu och vill inte hitta på något (stackars H) och jag känner mig flötig och ful i håret och huden känns oren och jag behöver typ dra något gammalt över mig. Ja missnöjd med det mesta helt enkelt!

.

.

Har ni också sms/pmds och känner kanske igen er!?!

.

Får väl  hoppas på en lite gladare dag imorgon! (Här får det bli lite grillade burgare och så axel och nackmassage framför någon mysig film ikväll när lilla Moje somnat<3)

.

.

KRAM

.

.

.

40 kommentarer till “TRÄNAR & TRÖSTÄTER = PMDS

 1. Jag hade väl många av de symptomen också, och migrän varje månad som betydde att jag trodde jag skulle dö och spydde en hel dag och natt och sedan mådde lite bättre. Fy det var hemskt. För mig har mirena hjälpt med allting, alltså bra om man inte vill har barn, och ingen migrän, ingen blödning, knappt någonting av symptom utom lite irritation då och då. Mitt liv är mycket bättre. Det är hemskt synd om oss som får lida så hela tiden. 🤢

 2. Jag förstår precis hur du har det, hade det precis likadant + migrän som släppte så fort mensen kom igång. Ät en våffla du och mys i soffan

 3. Vet känslan. Man är som en ballong som kan spricka. Av svullnad, olust eller ilska. Och sedan bara rinner det av en efter ett par dagar tack och lov.

  Får jag fråga vad det är för växt du har i krukan från Svenskt tenn? Eller någon annan som vet?

  /💕

  1. Ha, spanade just in den växten också och undrar detsamma! Jag gillar myrten men har annars svårt hitta gröna växter som jag tycker är snygga. Slutar alltid med vita orkidéer ( på sommaren Mårbackapelargoner) . Hängsparris har jag spanat in dock. Trendväxt tydligen…

 4. Kalla inte Esitalopram för kokotabletter. Finns många som står på dem av en anledning som inte alltid är så rolig, inkl mig själv
  Mvh leg ssk

  1. Jag tror vi alla förstår att Petra talar utifrån sig själv och benämner tabletterna så eftersom de hjälper henne att inte känna sig koko. Vi är som sagt många som äter dem, av olika anledningar, och benämningen kan vara ett sätt att avdramatisera det hela.
   Mvh försäkringstjänstekvinna som tidigare ätit kokotabletter

   1. Och så det jag egentligen tänkte säga, jag är jätteglad över att Petra är öppen med det här. Jag trodde i många år att jag var knäpp på riktigt, det här var ingenting vi pratade om när jag var yngre. Varken att man kan må såhär eller att det finns hjälp. Så tack! Jag är säker på att de här inläggen hjälper!

   2. Ja, jag brukar kalla mina för kokobelltabletter, för att avdramatisera det. Jag kan säga det för att jag VET att jag inte
    är ”kokobell”. Jag kan t.om. komma tillbaka från psykologen och säga till mina kollegor att ”Ja, jag är ju fortfarande knas!”

    Man är olika. Klart att det finns dem som tar illa vid sig, men att navigera denna tillvaro där alla blir kränkta och tar illa vid sig av olika saker – det är näst intill omöjligt. Jag tänker att det är lättare att försöka att inte ta åt sig av allt. Man kan inte ändra andra, bara sig själv. Bra att Petra tar upp ämnet i alla fall, för det behövs!

 5. Exakt samma här, jag blir 47 nu i december och för varje gång jag ska ha mens så blir det bara värre och värre. Jag gör som du, springer och tränar, vräker i mig ordagrant allt som kommer i min väg. Blir så sugen och det börjar typ 10 dagar mensen kommer, och så pågår det typ tre dagar. Funderar på att ta hjälp, så här kan man ju inte ha det. Just den där känslan att känna ångest, oro och svårt att sova. Det är helt galet. Får även ont i benen dagarna innan det kommer o h dom där svettningarna på nätterna…. Hahaha… låter som man är riktigt tokig, men fån så jobbigt det är.
  Tack för en underbar blogg.
  /Malin

  1. Men oj vad jag känner igen mig i hur du mår innan mens. Vi är i samma ålder och det blir bara värre och värre på senare år. Känns första dagen som förvärkar inför en förlossning. Däremot så är mensen över på 2,5 dagar och det är ju skönt men resan innan är inte kul

 6. Tycker det var ett jättefint inlägg Petra och högst relevant för oss kvinnor som rör oss över fyrtio. Vi kan vara yngre eller äldre när det smäller till – av mildare eller svårare grad men det är så bra att man inte känner sig ensam i sina känslor eller fullständigt galen. Tack 🙏🏻👏🏻

 7. Hon svarar tyvärr inte på frågor som läsarna ställer. Så ingen idé att fråga. Hoppas någon annan läsare härinne kan hjälpa dig med vad blomman heter. 😉
  Marie

  1. Hon, som heter Petra, svarar absolut på läsarnas frågor, bara inte nödvändigtvis alla frågor. Lite onödigt bitskt skrivet under ett inlägg som handlar om att må dåligt 😉

   Mitt tips är att visa bilden i en blomaffär, de vet garanterat och kan säkerligen beställa hem den om de inte har den också.

   1. Ge dig Maja! Du behöver inte hela tiden lägga dig i vad andra skriver, till Petra! Tror hon är kapabel att svara själv, eller?!

    1. Klart Petra är kapabel, men ska hon verkligen behöva svara på, eller ens läsa, bitska kommentarer? I det här fallet var det dessutom ett direkt felaktigt påstående eftersom jag många gånger sett Petra svara på frågor. Det är så onödigt och nej, jag kommer aldrig sluta säga ifrån när någon är otrevlig varken här eller irl. Framför allt inte när Petra, i det här fallet, precis varit öppen med att hon inte mår helt hundra.

     Petra, tack för att du delar med dig och bjuder in oss till ditt liv! Jag hoppas du vill fortsätta i många år till! 💗

   2. 💕TACK Maja! När man är lite skör och hormonell och trött så är det så fint att du vänligt hjälper mig med svar💕

    Tyvärr vet jag inte vad växten heter men jag fann den på Blomsterlandet!

     1. Men igen, hur var det nu det här med att tillrättavisa andra kvinnor?:)

      Vad är det du vill ha svar på?

 8. De dagarna är man väl värd hur många kakor som helst. Just nu har jag gått runt av och till med huvudvärk, illamående och små värk i nacken i snart två veckor. Måste verkligen boka tid på VC och kolla så inget är knas. Tror det är stress men man vet ju aldrig. Var rädd om dig

 9. Oh yes, även jag..inte klokt. Tvärirriterad och sur som en citron. Fel på allt och ledsen och allt känns smutsigt och jag vill städa och renovera hela hemmet hahha. Sist när jag kom till jobbet där jag har min kalender så såg jag att jahaa…det var pms såklart..väl hemma berättade jag för min sambo, å då sa han att han hade tänkt fråga om jag hade pms eftersom det var fel på hela övervåningen i vårt hus 😉 och det är det bara 1 gång i månaden 😉 men det är ju fööör ofta.

  Ibland kan jag känna att det fortsätter 2 dagar efter att mensen kommit, värre än någonsin. Vissa gången förändras humöret som en kappvändning, går man in på toa då, så har det kommit..
  Det e fan va många dagar man ska må. Först vid ägglossning, sedan de 10 nästkommande dagarna innan mensen bombar ner..

 10. Jag har sen två år tillbaka mått så dåligt innan mens. Är på mitt 48:e år så jag har inte hamnat i klima ännu 🙂 Läste om progesteronbrist på nätet och hur vanligt det är. Jag vill inte käka antidepressiva så jag provade bioidentiskt progesteron som man smörjer sig med från ÄL till mens. Jag kan verkligen rekommendera progesteronkräm (bioidentiskt). De flesta som har svår pms eller pmds har för lite progesteron i kroppen. Har kört det ett tag och jag mår som en prins! lugn och stabil, alla dagar 🙂 testa!

 11. Jag fick rådet av en kollega att sätta in en hormonspiral för att bli av med först tio dagars depression/aggressivitet och sedan tio dagars blödningar.
  Hon fick tjata på mig några år, jag ville inte ha några hormoner i kroppen. Men till slut tog jag steget och jag ångrar att jag inte gjorde det tidigare.
  Aggressiviteten försvann, liksom blödningarna. Fick typ två droppar varje månader under ett halvår.
  Hormonerna stannar i livmodern så jag vill verkligen göra reklam för hormonspiral. Kopparspiral är inte samma sak, så se till att få en hormonspiral. Den kan tas ut enkelt om du vill. Men det är mitt absolut bästa tips.

 12. Tyvärr är det väldigt vanligt i förklimakteriet att PMS:en förvärras. Jag är något yngre än du, men känner igen symptomen. Så mådde jag inte förr om åren innan mens.
  Vi får hålla i och härda ut tills menopausen är här och hormonerna stabiliserat sig några år därpå. Hoppas du kan få tag på ny medicin snart. Det har jag inte testat att ta ännu. Lite rädd för mediciner överlag.
  Kram

 13. Hej
  Har själv haft mycket pms och mensvärk. Läste på lite om det (vulverine på insta) och slutade med koffein och gluten. Nu… ingen pms eller mensvärk. Kanske inte funkar på alla men för mig blev det toppen. Krya på dig ❤️

 14. Lider så med dig💗har det senaste halvåret mått riktigt pyton med hemska symtom. Varit hos läkare som tagit en massa prover, till sist tog han prov på mina könshormoner. Det visade sig att jag har brist på Progesteron, samt för mycket Östrogen. Jag har nu provat Progesteronkräm och naturtabletter i en månad, och jag kan säga att det var som att vända på en hand🌸borta är de hemska symtomen och livet känns härligt igen. Om du vill veta mer kan jag varmt rekommendera Mia Lundins böcker, bla ”Kaos i kvinnohjärnan”. Hon har även startat kliniken ”Her care” i Stockholm, där man är experter på hormoner🌸💗

  1. Vad heter progesteronkrämen? Skulle bli jättetacksam om du ville svara. Tror jag är i samma sits; östrogendominant och för lågt progesteron.

   1. Jag har köpt min på en sida som heter Moodmama, krämen heter Matriarch 20. Det är den svagaste men finns även en starkare. Läs gärna Mia Lundins böcker, en helt ny värld öppnade sig för mig. Googla också Progesteronbrist så kan du se vilka symtom man kan få. Hoppas du snart blir hjälpt🌸

 15. Jag har aldrig lidit av PMS tack och lov förstår jag nu när jag läser här…
  Sedan 2 år tillbaka har jag P-spruta som jag har för att jag hade de senaste året börjat få så riklig mens. Den önskar jag att jag tagit mycket tidigare, har ingen mens och mår toppen.

Comments are closed.

Rekommenderade inlägg