LÄGGA EN MATTA I KÄLLAREN

BETALD ANNONS KVM STOCKHOLM

,

När jag visade vårt nya rum i källaren så var det många  som färgade om golvet! Den där heltäckande ullmattan som gjorde att loungerummet blev precis så där mysigt och lite lyxigt som man önskar. Heltäckande matta. i en källare – men går det??? Är inte en källare i ett gammalt hus lite så där rå och luktar som fuktig jord? Jo det kan de så klart vara, om man har otur eller inte d r ä n e r a t. Dränerat är när man gräver upp alla jord runt en källare och isolerar källaren så att inte fukt kommer in. Detta var precis gjort när vi köpte vårt trettiotalshus (alltså preciiis, jordhögarna fick vi skotta tillbaka själva:) Dessutom ligger vår källare på ett berg och halva har vanliga väggar (vid garagenedfarten) så den är superfräsch. Ingen lukt, ingen lukt öht. Alla väggar och dörrar är målade och alla rum har fått nya golv. I loungerummet eller ”gillestugan” är det ett gjutet betonggolv med golvvärme. Helt torrt och varmt och gosigt!

.

.

.

Har du helt torrt och fint så kan du ju lägga i princip vad du vill på golvet men jag skulle dock inte lägga in ett golv i trä.. Trä är ju extremt känsligt för minsta fukt och kan slå sig och svälla och spricka osv? Jag valde iaf en matta i naturmaterialet ull som är tåligt och som andas. Och som är sååå vacker.  Första dagarna efter att golvläggaren var här så doftade det fårfarm haha. Men det försvann rätt fort:)

.

.

.

Först hade jag valt en ljus beige/grå sisalmatta hit men det visade sig att den var lite svårare att skarva snyggt och rummet är ganska stort (typ 30 kvm) Men jag är sååå glad över ullmattan som det blev istället och skarven syns inte öht. Så underbar skön att gå på!

.

Mattan hittade jag på min favoritgolvbutik som ligger i Vasastan i Stockholm – Kvadratmeter! En jättetrevlig butik där du hittar kvalitetsmattor och golv i alla stilar och smaker.  (De flesta golv finns i lager för omedelbar leverans och det som behöver beställas levereras snabbt!) SÅ himla nöjd

.

.

.

(Mattan jag har heter Venus #119 för er som undrar över detta:)

.

.

Så har ni en fräsch källare så gör något mysigt av den om ni behöver eller önskar mer yta! Jag sökte inspiration till ett snyggt härligt källarrum att umgås i på nätet och hitade i princip n o l l. Letade på Pinterest och Insta och magasins… Hittade iaf inget sånt som passar en svensk helt normal källare. Så jag hoppas att ni kan få lite inspo här om ni går i källarrenovreringstankar! Vi är himla nöjda med resultatet iaf(Och ja det som gjorde väldigt mycket för känslan är ju just golvet:)

.

.

KRAM

.

.

.

Rekommenderade inlägg

46 kommentarer till “LÄGGA EN MATTA I KÄLLAREN

 1. Alltså…. hjälp, dom fötterna, hua, att du ens visar, satte kaffekoppen i halsen. Usch, ofräscht.

  1. Vilken hemsk kommentar! 😤
   Det är väl ett par högst normala fötter, inget konstigt!
   Jättefin källare Petra! 👌🏻
   Ska eventuellt ta tag i att fixa vår källare i vårt hus byggt 1929, så bra med inspiration. Håller med att det är svårt att hitta bilder på fina källare.

  2. …och jag satte kaffekoppen i halsen av din kommentar. Det om nåt kan man säga usch och ofräscht om.

   Superfint inrett Petra.

   Hoppas du får en fin start på veckan.

   1. Låter jobbigt att hela kaffekoppen sattes i halsen och inte bara kaffet som var i den!? Det finns hjälp för sådant, medicinsk hjälp….

  3. Skäms på dig! Det är helt normala fötter, gå i terapi och se vad som får dig att skriva så till en annan människa!

  4. Då skulle du sett mina! Jag har spelat padel i för små skor. Klämt tånaglarna så på den ena foten har jag bara en halv stortånagel, lodrätt. Dessutom har jag haft fötterna i exfolierande Baby Feet-socks och är just nu i det stadiet där huden fullkomligt snöar av foten. Petras fötter är hur fina som helst!!! Sjukt kul att du satte kaffekoppen i halsen. Det kan inte ha slutat så bra?
   Wow, vilken källare! (Ingen får gå in i vår!)

  5. Hellre äckliga fötter än äckliga kommentarer, om nu Petra skulle ha haft ofräscha fötter. Vet hut människa!

  6. Jag skulle inte vilja ha dig som kollega, vän eller mamma…. Gör om och gör rätt; be om ursäkt!

 2. Så fantastiskt fint! Det hade jag aldrig kunnat ana att det är ett rum i en källare. Konstigt att det inte finns några inspirerande källarrum. Man brukar ju kunna hitta allt på nätet annars.

  1. Hej Hanna! Källare i riktigt gamla hus är extremt svårt att få till utan fukt under plattan. Ofta är betongplattan/sulan lagd utan direkt dränering och även om källarens omslutande väggar dräneras efter konstens alla regler kan själva plattan suga upp fukt ändå. Jag skulle inte rekommendera textila material i källaren på golvet, utom som Petra säger om man har en torr källare, utan kakel/klinker istället där fukt vädras ut genom skarvarna. Kanske därför man inte ser så många snyggt renoverade källare. Har själv bott i ett område med 20-talshus där alla hade mer eller mindre problem i källarna trots omfattande åtgärder på utsidan. Har dessutom arbetat som fastighetsmäklare i nästan 20 år så har sett en del.

   I övrigt så uppskattar jag bloggen här som ger mig massor av vacker inspiration i inredningsväg som jag tackar för.

   1. Bor i ett av Stockholms dyraste villaområden och här har nästan alla toppfräscha källare så skulle tro att det är en prisfråga. Det kostar en slant om du ska gräva ur en rejäl bit för att få till en bra isolering med golvvärme och helst bygga bort alla rör på väggar och tak samtidigt som du vill ha hyfsad takhöjd. Därtill måste det dräneras och gjutas nya väggar så huset står på någon grund där det precis grävts ur. Men visst går det. 💸😉

    1. Precis så gjorde vi i vårt hus. Grävde ur ca 50 cm, gjöt in vattenburen golvvärme i hela sulan, ca 115 m2. Dränerade förstås. Vi har även satt speciella skivor på alla väggar som är för källare. Vi hittade dessa i en tidning min exman köpte där artikeln var ett feltryck, detta var något för tyska marknaden. Vi lyckades efter många om och men få beställa från Tyskland. Vi satte upp dessa och satte väv på som vi målade vit. Vi kunde inte vara nöjdare.

   2. Hej Karin,

    Du har helt fel, textilmattor är bland det bästa man kan ha i en källare eftersom de andas och då släpper ut fukten från plattan.
    Viktigt då är att man väljer en matta som har en ”öppen” baksida och inte har en gummerad/latexbaksida.

 3. Hej. Vilken fin tv bänk! Har följt din blogg i många år och beundrar din stilsäkerhet. Vilken tv bänk är det, är den platsbyggd eller går den att köpa färdig. Tack för all inspiration!
  Maria

  1. TACK! Det är två riktigt rejäla och låsbara kontorsskåp från Ikea! SÅ bra. Heter Galant (Tar iofs en evighet att byga men aja;)

 4. Jättesnyggt. Så fint och ljust. Hela ert hus är bara så underbart. Man kan inte tro att det bor fyra barn/ungdomar där.

 5. Med den mattan och inredningen vågar man knappast släppa några barn eller ungdomar lösa. Även vuxna kan ju spilla. Vad händer om det spills t.ex. någon fläck som inte går bort?

  1. Det mesta går bort! Vi fock rejält med permanent tuschpenna & det gick bort med flytande galltvål. Ett tips!

  2. Det mesta går faktiskt att torka bort, det är naturligt smutsavvisade ull. Annars – ullschampoo:)

 6. Hur fint som helst! Önskar vi hade haft en sån härlig extra yta här hemma.
  Och dina fossingar är det fasen inget fel på, ser så fräscha och välskötta ut så.
  Nu ska jag klicka hem ett av doftljusen från Byredo som du tipsade om, har Bal´dAfrique och Mojave Gjost-parfymerna och flera handkrämer i märket, älskar.
  Visste du förresten att Ben Gorham gjort collab med Ikea? Har du sniffat på någon av de doftljusen?

 7. Fint. Vi funderar på att renovera vår källare men tvekar på grund av att vi enbart har strax över 2 meter i takhöjd och skulle behöva bila/spränga för att få högre takhöjd. Vad har ni i takhöjd där? Har ni fått bila bort/spränga? Har ni golvvärme där ni har klinkers?

  1. Det grävdes ur i rummet innan det lades golvvärme så nej det har inte sprängts i källaren:) Jag vet inte, kanske 2.20? H kan stå ledigt utan riskera att slå i huvudet (Det viktigaste:) och han är 1,95.

 8. Jag gjorde som Anna och satte kaffet i halsen av den otroligt dumma kommentaren!! Är det för att få en reaktion och starta storm i kommentarsfältet? Ser ingen annan anledning om man inte vaknar upp en morgon och tänker ”Idag ska jag vara riktigt j-a dum huvvet”. Går det att hålla sånna skitkommentarer borta härifrån tack! Brukar sällan kommentera de dumheter som ibland slinker in här men sånt här blir man rent vettskrämd av.
  Mer fötter Petra👣👣👣💕
  Kram Ann-Sofie

 9. Alltså, jag har både fötter å källare. Skulle inte tacka nej till något av de du visar. Det blir till att fila mina fötter & rensa i källaren här. Kram Lotta I strömsholm ❤️

 10. Så fint och frächt det har blivit och jag undrar också var den snygga kudden i fåtöljen kommer ifrån.

  1. Den är från House of Hackney! Finns en som heter Le Zebre på Oscar & Clothilde som är lik om du inte hittar – tips:)

   1. Jag ber om ursäkt. Kommentaren var inte riktad till dig Petra. Den hamnade fel.
    Jag har följt dig och din blogg sen Bea var bebis. Jag är en trogen läsare och skulle inte komma på tanken att hoppa på dig på något vis. Jag gillar dig och din blogg.

 11. Hej Petra tack för härlig blogg följt dig i många år❣️ Jag undrar vart den vita pläden i soffan kommer ifrån 🙏 hälsning Tove

Comments are closed.