HOT CROSS BUN

.

Jag är din Lille kock! (från favvofilmen Ratatouille) sa Maurits när vi bakade ihop idag! Gulleungen. Yes idag blev det inget mindre än Hot Cross Bun, en påskbulle med kors som inte är särskilt vanliga här i Swedenland men däremot i andra länder som tex Storbritannien! En lite kryddig bulle med torkad frukt. Eller man kan ju ha i vad man vill kanske, jag gjorde en variant med Marsipan, kanel och citron som jag hittade (Vanligast är nog apelsinskal, nejlika och muskot tror jag med det är inget för min kräsna familj haha)

.

.

.

Citronen hade jag i degen i form av rivet citronskal. Fyllning – riven marsipan och sukat (som är kanderad omogen grön citron)

,

.

.

Själv grejen med den här internationella snygga påskebullen är ju korset man spritsar på! Symboliserar alltså Jesus korsfästelse (Äts oftast på långfredagen) Maurits och mina Hot Cross blev kanske inte flawless med riktigt mumsiga. Serverades på kvällen med smör och thé för ännu mer brittisk feeling, påskmyys

.

.

H O T  C R O S S  B U N

12 st

.

Du behöver: 2,5 dl röd mjölk, 25 g jäst, 50 g rumsvarmt smör, 7,5 dl Manitoba cream , eller vetemjöl special, 1 tsk mald kardemumma, 1 tsk kanel, 0,5 tsk salt, 1 dl ljust muscovadosocker, zest av 1 citron, 200 g riven marsipan, 3/4 dl valfri kanderad frukt el russin, 1 ägg Till korset: 50 g vetemjöl, 3 msk vatten Till pensling: 1 vispat ägg och  lemoncurd

.

Gör så här:  Ljumma mjölken till 37 grader. Smula jästen i en bunke och rör ut med mjölken. Blanda mjöl, kryddor, salt och muscovadosocker. Blanda ner de torra ingredienserna, det rumsvarma smöret och ägget. Börja arbeta ihop till en smidig deg. Avsluta med att tillsätta cironzest och arbeta in dem i degen. Täck bunken med duk och låt jäsa 30 minuter. Tippa upp degen på bakbord. Kavla en rektangel på ca 30-40 cm och riv över marsipan och strössla dukat. Rulla ihop till en tight rulle och skär denna i 12 delar med en vas kniv. Rulla varje del till en rund bulle och lägg dessa ganska på en plåt med bakplåtspapper. Täck med duk och låt jäsa 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda mjöl och vatten till en lös deg. Fyll en spritspåse med degen. Pensla bullarna först med vispat ägg och spritsa sen ett kors över varje bulle. Baka mitt i ugnen cirka 20 minuter tills bullarna har fått fin färg. Smält lite lemoncurd  i micron eller i en liten kastrull. Pensla de varma bullarna. Servera gärna med smör och lemoncurd.

..

..

Nu ska vi kika på nya säsongen av Jägarna här! (Någon som sett?)

.

.

KRAM

.

.

.

Rekommenderade inlägg

7 kommentarer till “HOT CROSS BUN

  1. Kul! Jag har småbarn och vi kollar en del på barnsånger på Youtube, ofta på engelska (för jag tycker många svenska inspelningar är tråkiga och för att de ska lära sig språket) och där finns en sång om just hot cross buns. Jag har googlat men kom aldrig fram till symboliken med korset eller kopplingen till påsk, så det var intressant! Mysigt ni har det med bakning!

    Må väl! 🙂

  2. Min dotter bor med man och barn i London och jag är där ofta( men tyvärr inte nu i coronatider) och det finns alltid hot cross buns med rört smör och te kl 16.00 men utan frukt i det har jag faktiskt aldrig ätit.

Comments are closed.