VALBORGENS

.

1:a maj idag mina vänner – tjohoooo – och åt ni något smarrigt igår kanske!? Det gjorde vi och faktiskt så blev det vegetariskt helt utan någon tanke på det. Lite härligt att det blir så mer och mer hos oss faktiskt! Att vi väljer just det, finns ju så många oändligt smarriga rätter och recept numera. Hela nätet är fullt! Och SÅ KLART ska ni även få recept på det vi åt Valborg 2021…

.

.

.

Ibland (eller rätt ofta) är ju det där enkla det bästa!!! Pasta med hemgjord pesto med mandel och Burrata. Mumsfillibabba..

.

.

.

Kokt vit svensk sparris med Mousselinisås och forellrom..

.

.

.

SÅ vårig meny!

.

.

.

Hade bakat en Rarberberkladdkaka tidigare på dagen och alla tyckte den var magisk. Älskar allt med rabarber btw och det är ju också bara så mycket VÅR

.

.

.

Var ju tvungen att knipsa av en bild på de här två matchiga Valborgsgullisarna! Så söta och jätteduktiga och absolut ingen oro när dessa tjejer sticker iväg ut en Valborgskväll<3

..

.

.

.

Här kommer recepten!

.

 

MACCARONETTI MED PESTO & BURRATA

.

Du behöver: 400 g körsbärstomater, på kvist, olivolja, salt, peppar, 400 g maccaronetti, 1,5 dl rostade mandlar, 2 klyftor vitlök, 2 krukor basilika, 2 dl olivolja, 100 g parmesanost, riven, 2 burrata, 0,5 citron, skal.

Gör så här: Börja med att rosta tomaterna. Lägg tomaterna i en ugnssäker form, ringla lite olivolja över dem och salta och peppra. Rosta i 200 grader i ca 20 minuter. 
Grovhacka 0,5 dl rostad mandel. 
Mixa vitlök, basilika (spara några blad till garnering) samt olivolja i en mixer. Kör till en grov röra.Tillsätt 1 dl mandlar och mixa lite till. Lägg i den rivna parmeggianon och rör om med en sked. 
Smaka av med salt och peppar. 
Koka pastan al dente i rikligt med välsaltat vatten. Spara lite av kokvattnet när du häller av pastan. 
Vänd runt peston i den nykokta al dente pastan. Tillsätt ev lite pastavatten för mer krämighet. 
Fördela pestopastan i djupa tallrikar. Toppa med burrata du river isär med händerna, rostad tomat, hackad mandel och basilikablad. Riv lite citronzest över och servera direkt.

.

VIT SPARRIS MED MOUSSELINESÅS & ROM

 

Du behöver: 8 vita sparrisar, salt, citron, smör. Mousselinesås: 3 äggulor, 400 g smör, 1 dl grädde, 0,5 citron, rivet skal, tabasco, salt Servering: krasse, friterad schalottenlök, forellrom

.

Gör så här: Skala sparrisen försiktigt och skär bort botten. Sätt på en kastrull med vatten till sparrisen. Tillsätt rikligt med salt, några droppar citron och en klick smör. Koka sparrisen 3-5 minuter beroende på storlek. Använd en lite kniv eller sticka för att se om den är klar. Häll försiktigt av vattnet och lägg sparrisen i en ren handduk och rulla ihop. Låt sparrisen ånga av sig i handduken medan du förbereder allt annat. Mousselinesås Separera äggulorna och lägg dem i en rundbottnad kastrull eller bunke. Smält smöret och ställ åt sidan för att svalna något. Vispa upp grädden och ställ åt sidan. Vispa äggulorna tills de är luftiga och tillsätt smöret lite i taget. När såsen börjar tjockna så ställ den åt sidan i vattenbad. Tillsätt rivet citronskal, en skvätt citron, tabasco och smaka av med salt. Såsen kan gärna ha en hög sälta och syra. Strax innan servering klickar du i grädden och vänder försiktigt ner den i såsen till en fluffig välbalanserad mousselinsås. Servering Lägg sparrisen på en tallrik eller ett stort fat. Häll mousselinesås på mitten av sparrisen. Strö över fint skuren krasse och friterad scharlottenlök samt klicka på forellrom.

.

.

RABARBERKLADDKAKA MED VIT CHOKLAD

.

Du behöver: 100 g smör, 100 g vit choklad, 2 dl strösocker, 1 krm salt, 2 ägg, 1/2 tsk hela kardemummakärnor, 2 dl vetemjöl, 200 g rabarber, 1/2 msk potatismjöl

.

Gör så här: Sätt ugnen på 175°C. Smörj eller spänn fast ett bakplåtspapper i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.  Smält smöret i en kastrull, ta av från plattan. Bryt chokladen i bitar och lägg ner dem i smöret och låt dem smälta under omrörning. Blanda i socker och salt. Rör ner ett ägg i taget i smör- och chokladblandningen. Mortla kardemumman, vänd ner den och mjölet i smeten. Häll den i formen. Skär rabarbern i bitar och blanda med potatismjölet och strö över kakan. Grädda kakan mitt i ugnen ca 30-35 minuter. Lossa runt kakans kant med en kniv medan den fortfarande är varm. Låt kakan svalna i formen på ett galler. Låt kakan bli ordentligt kall innan den serveras. Till garnering: Pudra eventuellt över florsocker innan servering.

.

’.

Hoppas ni har en fin 1:a maj. förresten! Jag och. la familj har varit på 70-årskalas med slottider haha (ja jisses denna pandemiii) och det var suuupermysigt men ja lite tidspressat:). Mina svärisar har ju flyttat till det läckraste gröna huset på Kyrkbacken och det är bara så fint där! Min svärfar, som har danskt påbrå, firades och det bjöds på massa smarriga smørrebrø och så en öl & lille en till, s å gott och trevligt men nu står magen i fyra hörn typ:)

.

.

Nu – förbereda inför 5-årskalaset som ju är imorgon! Någon här hemma är gaaalet pepp

.

Fortsätt njut dagen alla!

.

KRAM

.

.

Rekommenderade inlägg

6 kommentarer till “VALBORGENS

  1. Tack för recepten! Har testat pastarätten ikväll och den var rolig att tillaga och supergod till ett glas rött!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *