SCHYSSTA LÖKAR & MINA TIPS

.

Lite pics på rabatterna som är mot gatan idag! Lite hemliga rabatter eftersom de knappt syns bakom den rejäla avenbokhäcken. En lummig gång med  bollpilar på rad som skapar ”tak”. Min mamma är ju typ världsbäst på trädgård och jag har ju fått mycket intryck och inspo (och även tagit plantor)  så klart från hennes planteringar. Brukar få rätt många frågor om just trädgård och det är ju inte så himla svårt att få till en sådan faktiskt. Min bästa tips är:

.

1. Bestäm vilken stil du vill ha och välj plantor utifrån den. Vill du att den ska vara stram japansk och modern eller kanske lummig engelsk tex.

.

2. Tänk på vilka färger du gillar och håll dig till dem. Kanske gillar du alla kulörer i din trädgård – go for it! Jag tycker om mycket vitt och lite kalla rosa/lila toner blandat med riktigt krispigt grönt och vinrött och därför köper jag mest såna plantor. Sen ska man inte underskatta perenner och buskar som bara är gröna eller röd-bruna eller silvriga osv som en lugn grund. Om allt blommar och det samtidigt så blir det lite rörigt. Tänk även på hur bladen ser ut på blommande perenner, de kommer du ju se mest av.

.

3. Tänk på storleken – högt och lågt och att det blommar i rabatten under hela säsongen. Det får gärna se lite charmigt spretigt ut.

.

4. Fyll dina rabatter ordentligt med täckande perenner. Ingen jord ska vara blottad där ogräs kan bo – då behöver du typ inte rensa någonting.

.

5. Jag älskar att blanda med buskar och häckar med strama klippta former. Planteringen ser då så ”ordnad ut”

.

6. Gödsla varje år. Jag använder lite olika varianter. Och vattna!

.

7. Blev inte en planta/buske särskilt bra? Flytta på den, skänk den eller släng den! Vet inte hur många perenner jag flyttat på. Det är ju det bästa med trädgårdar – ingett måste vara ständigt (jo träd kanske:) utan man gör om och gör som man vill. Saknas det något någonstans? Dela en av dina favoritperenner som har vuxit till sig och plantera där.

.

.

.

Mina bästa perenner? Nävor – tåliga som tusan, självsår sig och sprider sig och är så fina även i bladen. Precis vid avenbokshäcken på bilderna är det fullt med bara gröna/violetta nävor och där är det bra skuggigt och torrt men de trivs ändå. Urpsrungligen från två (!) små plantor jag grävde upp hos mamma. Myskmadra – finaste sötaste marktäckaren. Illgröna med små vita stjärnblommor som passar och ljusar upp i skuggan. Lammöron – silvriga, lena och härliga. Sprider sig som tokar bara. Vintergröna – jättefin just vintergrön slingrig marktäckare som blir lite större varje år (på bilden ovan är det mycket Vintergröna plus murgröna som gör att denna del av rabatten är grön året runt) Alrunrot – bildar vinröda kuddar med vackra blad. Fint mot det gröna. Stjärnflocka – så söt och skir! Finns i fler olika härligt lite så där smutsigt pastelliga färger. Höstanemoner – äälskar dessa lila/rosa/vita höga blommor i augusti! Dock snygga hela säsongen pga fina blad. Sprider ut sig villigt. Funkior – strama och coola blad på skuggiga ställen. Finns i många varianter och går utmärkt att dela.

.

Sen så är det härligt med lite frösådda blommor som fyller ut och flyttar runt och sprider sig själva! (det där spretiga ni vet) I mina rabatter på bilderna finns det en underbar ljuslila Vallmo och Prästkragar.

.

När det gäller buskar så har jag ju ett gäng rosor som jag ju inte minns namnen på… Men de är sk Gammeldags rosor och doftar – de är de bästa. Så remonterar många av dem dvs de blommar om. Sen så är det ju Buxbom i häckar och klot typ överallt. Man kan inte ha för mycket buxbom enligt mig! Magnolior – har fyra buskar men skulle kunna ha dubbelt så många. Måste köpa några till:)

.

Något annat jag älskar – Pioner så klart! Underbara blommor som gör en lika glad varje år i juni. Och Hortensior mmmm Tog ett tag innan jag fattade att sorten Annabelle är den vackraste (bildgoogla så fattar ni:) Stockrosor

. . 

Vad jag då aldrig skulle plantera i min trädgård? Thujor. Thuja är för mig det minst vackra som finns och på alla platser. En dyster begravningsplatsväxt (förlåt!) och varför tex Thujahäckar när det finns såå mycket vackra häckväxter

.

Sen så måste man komma ihåg att trädgård tar ju lite tid. När vi flyttade till vårt hus (2007) så fanns det i princip bara några fruktträd på baksidan – allt annat har vi gjort själva. Gräsmatta och alla planteringar, prydnadsträd och rabatter. Man kan ofta inte göra allt på en gång, det kostar massor och man måste ha tålamod med buskar och perenner. Men som sagt – dela dina plantor när de tagit sig och tigg lite spännande plantor och sticklingar osv från släkt och vänners trädgårdar!

.

.

Så – det fick bli dagens små trädgårdstips med mig!

.

.

KRAM

.

.

.

 

48 kommentarer till “SCHYSSTA LÖKAR & MINA TIPS

 1. Tack för alla bra tips! Tycker du har en jättefin trädgård 🤩

 2. Fantastisk trädgård😍! Älskar också buxbom och vackert grönt, vill gärna ha lite färg men återkommer till vitt hela tiden. Tusen tack för alla tips, uppskattas mycket.

 3. Fina trädgårdstips- kul 🌱🌾🌿
  Och din trädgård är MAGISK 👌⭐

 4. Jättefint hos dig! Trädgård är fantastiskt, både kreativt och rogivande 💚

 5. Du har en jättefin trädgård. Håller med om att det gröna lugnar ner rabatten och buxbom är en favorit.
  Blev lite full i skratt när du skriver att du inte gillar thuja och så står det en precis mitt i bild. Tittar lite närmare och ser då att det är en en, ganska lika och släckt med varandra🥴.
  Det här med smak har jag märkt ändrar sig med tiden. Tex för några är sedan kunde jag absolut inte tänka mig att ta in dahlia i min trädgård . Tyckte att de var stora och vulgära med ofta hysteriska färger. Nu kan jag faktiskt överväga ett sådant köp, men då mest för att kunna göra fina buketter. Någon som blivit påverkad av Instagram kanske 😉

 6. Så otroligt vackert, har skrivit ner varenda en som du tipsade om 🙂
  Otroligt vackert, tack för en underbar blogg och underbara tips på blommor, inredning, mode och mat.
  / Malin

 7. Åh vilket härligt inlägg! Mer, mer, mer trädgårdsinspo säger jag! Så fint och så himla bra, handfasta tips. Tack!

 8. Så himla bra inspo! Du är så otroligt duktig med både trädgård och hem ❤️ Tack för att du delar med dig!

 9. Tack! Det är ju så roligt med trädgård och färgsättning. Kul att se en för mig ”ny” rabatt.

 10. Alltså WOW vilken inspo! Din trädgård är verkligen en målbild. Vi köpte vårt hus av en trädgårdsintresserad dam som hade lagt mycket tid på den, men det är inte alls vår stil. Bland annat flera thujor 😅 Mkt jobb att göra om den, men faktiskt väldigt kul också, vilket jag absolut inte trodde att jag skulle tycka innan jag köpte hus!

 11. Underbart inspirerande inlägg!! Håller just på att bygga upp min trädgård efter en större renovering och längtar efter den lummiga känslan! Ska försöka efterhärma dina fantastiska rabatter=)

 12. Tack Tack Tack för ett härligt inlägg !!!!
  Snygga bilder, växters namn och väldans inspirerande😁
  Du har så mycket att dela med dig av både inne och ute och tack för att du gör det 👌

 13. Wow, vilken underbar trädgård ni skapat! Såå himla vackert!❤️

 14. Såå fint! Tack för inspo! Vad har ni för häck? Vi skulle behöva en som blir rätt hög och vill heller inte ha thujor. Tog det lång tid för er att växa upp?

  Ha en fin dag!

  //Emma

  1. Tack snälla! Vi har en Avenbokhäck. Den kan lite tid på sig men vi köpte ordentliga högre plantor så den var frodig och fin och tät på några år bara:)

   Fin kväll till dig<3

 15. Vilket trevligt inlägg. Jag har svårt att se hur plantorna kan bli i min trädgård när jag är hos trädgårdshandeln, men här har jag fått både bilder och namn på växter som jag kan tänka mig att köpa. stort tack

 16. Underbar inspo! Jag är extra imponerad över att ni har lyckats få tid och energi till trädgården också trots att ni haft många och små barn sedan ni flyttade in i huset.

 17. Trist att klaga på Thujor, som vanligt kan du inte bara hålla dig till tips utan samtidigt dissa andras val. Suck! Thujor är väldigt fina i rätt miljö och jag tycker att Avenbok är fula med bruna blad höst, vinter och vår. Bara så du vet😉och hoppas du märker hur onödig min kommentar känns.

  1. Som vanligt? Ja jag skriver ibland, kanske ett par gånger om året, om vad jag inte gillar. Bara för att jag tex inte gillar Thujor eller burkmajs så behöver du inte bli irriterad över det. Det är ju bara vad lilla jag tycker! Jag tycker själv inte att det är ett dugg provocerande om någon annan skriver att den tycker att pioner är tokfula på sin blogg. Smaken är olika! Däremot skulle jag ju givetvis aldrig någonsin skriva att jag inte tål Thujor hos någon som uppenbart älskar dessa. Det är stor skillnad inte sant.

  2. Grattis Anna! Du vann priset för dagens mest lättkränkta, alternativt thujornas beskyddare! Herregud, kan det inte ens publiceras ett trädgårdsinlägg utan att det blir gnäll…

 18. Så fint! Uppskattar särskilt tips om fina och tåliga skuggväxter, de är inte helt enkla att hitta. Tipsar tillbaka om vita Löjtnantshjärtan och ljuvliga spetsmössor.

 19. Åh vilket bra inlägg! Din trädgård är så fantastiskt fin så det var kul att få läsa lite mer om den!

 20. Men såå fin trädgård! underbar 😍
  Vad heter de stora träden vid din grusgång? så fina och lummiga 😍

 21. Väldigt trevligt och inspirerande inlägg. Vi kanske kan få tips på arrangemang till trädgårdens krukor också 😍

 22. Härligt nu när allt hr blivit grönt och fint och det är vackert med tulpanerna som tittar upp. Slänger ut ett gäng varje höst och är lika glad för dem varje vår 🙂 Det svåra med trädgård är ju att det finns så mycket fint (hos andra och i trädgårdshandeln) men det svåra är att få det att passa ihop och hitta rätta förhållanden. Men som du säger bara att försöka det är ju bara att göra om, om det nu inte skulle funka. Sen är man så där otålig tills allt har växt upp, tar ju ändå ett par säsonger innnan det är så frodigt, tätt och vackert som man drömmer om. Just nu väntar jag på 4 klätterrosor ska ta över planket (de är inne på år 2 nu, från några pinnar förra våren till rätt täta buskar på strax över 1 meter idag)

 23. Åh, tack snälla för svar. Måste bara ha sådana träd 🌳 🥰❤️

 24. Så härligt och kul inlägg! Håller också på och bygger upp mina rabatter. Bra tips på perenner! (Ogillar också thujor jättemycket) 😜

 25. Superfint och tack för bra och användbara tips. Vi håller på att riva bort massa altan som förra ägarna har lagt över nästan hela tomten. Vi vill ha gräsmatta, träd och rabatter istället, både för vår skull och för insekternas. Vi har ingen stor tomt så det blir inte mer svårskött för att det försvinner 30 kvm trädäck som vi inte kan använda till någonting (ligger högt över markläge på framsidan av huset ut mot en mycket trafikerad gata).

 26. Så kul med trädgårdsinlägg! Jag har redan fått en del inspiration från er underbara trädgård! Vi är på tredje sommaren med vår helt nya trädgård (nytt villaområde) det är en utmaning att hålla en röd tråd genom trädgården. Det är lätt att ha en låång önskelista på växter och/eller bli störtförälskad i någon växt på plantskolan som inte alls fanns med i planen. Det där med att hålla sig till vissa färger är ju också rätt svårt, när det finns så mycket vackert. Men resultatet i er trädgård är ju övertygande – bättre att hålla igen lite! Stort tack för titten och alla tips!

Comments are closed.

Rekommenderade inlägg