SUPERSNABB BÉARNAISE

.

Denna måndagsmiddag serverades här hemma på gården! Fixad av mig och H (han grillar:) och ja är det sommar och semester då mumsar man det lyxigaste och godaste en vanlig måndag – filet de boeuf eller ja grillad oxfilé! Vi är ju grymma på detta om jag får säga det själv haha men har man gjort något hundratals ggr så kan man ju och vet liksom precis hur röd filén ska vara och hur tjock bean ska vispas:)

.

.

.

Jag kan uppskatta köpebea också men då till typ pizza och hamburgare! Då passar det super. Men till bra kött så ska det vara den bäst bean och det är ju den hemlagade och det är inte alls svårt. Finns ju jättekrångliga recept där ute på nätet men jag gör en snabb som smakar såååå rätt. Precis som såserna här nere (de franska smakar mycket dragon och mer vinäger och är tjockare)

.

S N A B B  B E A

 

Du behöver: 150 g smör, 4 äggulor, 3 msk dragonvitvinsvinäger (eller vanlig vinvins) 1 hackad schalottenlök, 2 stjälkar persilja, 2, 5 tsk dragon, nymald peppar och salt

 

Gör så här: Häll vinägern i en liten kastrull och lägg i lökhack, persilja och 1,5 tsk dragon. Låt puttra på medelhög värme till att ca 1 tsk vinäger återstår. Fiska upp persiljekvistarna och häll i 2 msk vatten. Blanda. Häll sen vattnet genom en sil ner i en hög smal bägare. Pressa lökhacket med en sked så att all  vinägervatten och lök/dragonsmak trycks ut. Lägg i 4 äggulor i bägaren och mixa snabbt med stavmixer. Smält smöret på spisen, först på lägre värme och sen höjer du på slutet så det puttrar ordentligt och är riktigt hett (men inte brynt!) Sätt igång stavmixern i äggblandningen och häll smöret i en tunn stråle ner i denna. Det ska bli tjockt men inte äggröra. Häller du smöret för snabbt – äggröra. Häller du mesigt – lös bea! Men en lite för lös lös bea kan du lätt göra tjockare genom att häla såsen tillbaka direkt i den fortfarande varma kastrullen och vispa,vispa,vispa med en vanlig visp. Fortfarande lös? Snabbt på spisen och vispa som en tok – så fort det tjocknar tar du bor såsen under vispning och häller upp snabbt! I med 1 tsk dragon och smaka av med salt och peppar och njuuut.

.

.

,

Tillbehör till grillade köttet – tomatsallad, hericot vertes, bea och pommes!

.

.

Nu knackar trädgårdmästaren på så jag måste ut och försöka hjälpa till och gestikulera buskklippning och prata franska med inslag engelska (jag är rätt usel på franska och Cyril pratar ingen engelska så detta kan bli spännande:)

.

.

Ha en härlig kväll ni så ses vi imorgon!

.

.

KRAM

.

.

.

4 kommentarer till “SUPERSNABB BÉARNAISE

  1. Underbara Frankrike!
    Härliga bilder,härligt med semesterliv 🙂 Tack för receptet,ska prova snarast. Har typ gett upp hemgjord bea,som nästan alltid skär sig.
    Ha det bra,soliga hälsningar från Italien 🙂

  2. Du tipsade om den här bean för kanske 1-2 år sedan, har på riktigt säkert gjort den 50 gånger sedan dess, överlägset bästa vi ätit och då har sambon testat måååånga recept innan jag kom med mitt (ditt) recept! Tack 🙏🏼

Comments are closed.

Rekommenderade inlägg