KANTARELLTOAST MED PARMESAN

..

Heeeej måndag!

.

..

Ny vecka igen mina vänner och idag är det riktig höstfeeling! Gula löv som fladdrar ner på gräsmattan här utanför och ni vet en helt annan luft, får noga ta och plocka in utemöbler och fixa med krukorna nästa helg tror jag. Så håller jag tummarna att det inte regnar hela veckan för vår entrétrapp ska målas och det är något som dragits på i ett par månader och nu måste det ju bli gjort! Vi har ju fått en fin fräsch uteplats vid pergolan bredvid och då ser trappen plötsligt så smutsig ut. (Jag har inte ens färgen då den inte går att skickas utan måste hämtas i grannstaden…) Sen ska massa tulpanlökar ner i backen men det är ju ingen tokbråska, bara det blir gjort innan det blir för hårt i jorden i rabatterna och innan vi reser på höstlovet typ. Vill ha jättemycket tulpaner i vår! Man blir ju så himla lycklig när de blommar sen i maj, vita liljevarianter är det bästa..

.

.

.

Och igår plockades det alltså kantareller!  Jaaa då vi fann dem till slut långt ute på landet där vi plockade dem direkt från hyllan på Säteriet i Springsta haha. Men trodde ni verkligen att skulle hitta några i skogen och såå många? En omöjlighet och förlåååt om jag inte var helt tydligt på mitt Insta igår (många gulliga som gratulerade till ”svampskatten” där:) Men aja, svamp som svamp! Detta var iaf de finaste kantisar vi någonsin köpt och 3/4 frös jag in efter att jag förvällt dem (man ska göra så, steka i torr panna så att vattnet dunstar av, låta svalna och sen in i frysen i fryspåsar). Sen var det dags för söndagsmiddag och då gjorde jag helt enkelt ett par maffiga svamptoast! Med surdegsbröd och parmesan mmmm….

.

.

.

Himla enkelt och typ gudomligt gott! Man ska inte slå ihjäl kantarellsmaken med för mycket annat tycker jag, lite vitlök eller bacon eller någon god ost räcker ju bra tex (jag älskar kantareller med Parmesan då jag tycker det är mildare än tex Västerbotten) i gratäng, stavning eller gryta och så bra klick fett för svamp kräver ju riktigt smör! Eller äkta grädde, då blir det godast:)

.

.

.

.

K A N T A R E L L T O A S T   M E D  P A R M E S A N

4 pers

.

Du behöver: 4 skivor gott surdegsbröd, 2 vitlöksklyftor, 1 lite gul lök, 0,6 l kantareller, 1/2 dl grädde, parmesan, smör, färsk timjan, salt och svartpeppar

.

Gör så här:  Förväll kantarellerna i torr panna så att det släpper vatten. Hacka sen vitlök och gul lök och bryn i en rejäl klick smör  Tillsätt kantareller och mer smör och låt de ta lite färg. Tillsätt en skvätt grädde, ett par tsk riven färsk timjan, peppar och salt och låt puttra ihop. Ta upp svampblandingen och rosta brödet i pannan. Lägg på kantarellerna på brödet och toppa med en hög riven fluffig parmesan och ev mer peppar

.

Njut!

.

Nu – på med löpskorna och dagens tur nere vid Mälaren!

.

Mysig septembermåndag till er alla<3

.

KRAM

.

.

Rekommenderade inlägg

10 kommentarer till “KANTARELLTOAST MED PARMESAN

 1. Hahha, jag tänkte ääänligen har hon hittat! Har du provat att söka Karl Johan istället, eller rödgul trumpetsvamp, eller tarttkantareller? Alla de är lätta att hitta. Jag brukar hitta gul kantarell när jag letar efter annat. Bra att go off-road så att säga och inte gå där alla andra gått. Har ett digitalt kompass så jag kan gå hur som helst och ändå hitta tillbaka. Men har svårt att hitta kantarellen ändå..
  Prova!

  1. Bra tips men jag är ju sååå fast i att jag bara vill hitta gula kantareller! Bara upptäcka ett haaav av gult ”så där som alla andra gör”:)

   1. Jag vet, jag är likadan hahhah 😀
    Aja, nån gång. Dalarna ska ha svamptäta skogar. Ta en weekend där och ut å finn guldet 🙂

 2. Förväller du alltså kantarellen för smakens skull? Eller är det rekommendationen i Sverige? Jag är bosatt i Finland och har aldrig hört om att man ska förvälla kantareller, enkel stekning räcker för oss, så därför min fråga 🙂

  1. För att det ska bli mindre vattnigt och ge mer smak, bara att köra svampen i en torr stekpanna först så att allt vatten från svampen försvinner! Sen steka som vanligt med smör osv:)

  1. Ja det stämmer, Lisa. Men svamp innehåller så mycket vatten så den förväller man i sitt eget spad så att säga (det tar en liten stund innan den börjar släppa ifrån sig vätska).

   Steph, min finska familj förväller svamp (därför har jag lärt mig, trots att jag inte gillar svamp själv).

   1. Ah, jag tänkte också förvälla som koka i vatten så därför var jag så förbryllad 😊 men tydligen finns det olika förvälla, kul, då lärde jag mig något nytt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *