BJUDSNURROR

,.

Häromdagen så stack vi upp till våra härliga vänner som just nu bygger ett helt magiskt häftigt hus i vårt område! Det finns ju typ  inga byggtomter alls här i våra kvarter utan det är mest riktigt gamla hus eller bara gamla (typ sekelskifte eller trettiotal) Men dessa snillen köpte en mycket skruttig fastighet och rev den helt enkelt och bygger nu alltså helt nytt på den typ finaste tomten! Jo man blir ju sååå sugen på att bygga ett nytt stort praktiskt hus (verkar ju vansinnigt kul) och en aningens avis blir man också så klart. DRÖMHUSET. Hursomhelst, eftersom de håller på och är där och grejar när de är lediga så tänkte vi att vi sticker förbi med lite lunch! Fantastiskt väder, ett gäng pizzor och glada barn och det var s å mysigt. Så hade jag precis bakat bullar så jag tog med mig ett gäng såna också direkt från ugnen! (som sagt, vi har ju bara något kvarter mellan oss:)

.

,.

.

 Vad föredrar ni eller vad är er ”husdröm” – nybyggt, enkelt, praktiskt och superfräscht eller gammaltjusigt och snett och vint?? Jag hade inte tackat ner till ett sprillans med högt i tak, stora ytor och massa smarta snygga lösningar och  förvaring som låg högt och med ljuvlig utsikt… (Båda nytt och gammalt har ju sina fördelar och charm iofs:)

.

..

.

Tänkte att ni ju måste få receptet på dessa smarriga och saftiga vaniljbullar. Gjorde alltså dubbel sats i helgen och jag tror att det kanske finns en påse kvar i frysen? Skatterna är som galna i dessa haha

.

.

V A N I L J S N U R R O R

.

.

Du behöver till degens: 150smör, 5 dl standard mjölk, 50jäst för söta degar, 1 dl strösocker, 0,5 tsk salt, 0,5 tsk stött kardemumma, 800vetemjöl – ca 1,4 l 

.

Till fyllningen: 200-300 g rumsvarmt smör, 2 dl strösocker, 3-4 tsk bourbon vaniljpulver.

.

.

Gör så här: Smula jästen i en stor bunke. Mät upp mjölet. Smält smöret i en kastrull, häll på mjölk och se till att det blir fingervarmt. Häll över jästen och tillsätt socker och salt. Häll på mjölet och blanda. Arbeta degen smidig, antingen i maskin cirka 10 minuter eller för hand i närmare 15 minuter. Den ska vara smidig, men inte för hård. Låt den släppa från bunken, men ändå vara lite kladdig inuti. Då blir bullarna saftiga. Låt jäsa upp ordentlig under bakduk på dragfri plats i cirka 35–40 minuter. Ta degen ur bunken. Dela i två delar. Kavla ut varje del till en rektangel. Blanda smör, strösocker och vaniljpulver (det ska vara MYCKET smör) och bred över degen. Vik ihop rektangeln, långsida till långsida, och skär ut remsor som du tvinnar och snurrar ihop. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper, vik in ”degändan” under bullen så den inte smiter iväg under jäsningen. Låt jäsa 1 timme. Värm ugnen till 225 grader varmluft. Pensla bullarna med uppvispat ägg, en aningens vatten och salt. Dekorera med pärlsocker. Grädda i ugnen i c:a 10 minuter. Lägg bullarna på ett bakbord och låt svalna under bakduk.

.

.

Nu – ut på sköna kvällspw runt city! Ryktas om att massa regn är på ingång så gäller att passa på!

.

Mysig kväll till er alla!

..

..

KRAM

.

.

.

 

 

Rekommenderade inlägg

16 kommentarer till “BJUDSNURROR

 1. Å tack för receptet på snurrorna. Roligt att bygga nytt o få det precis som man vill ha det men gammalt har en viss charm. Känns läget rätt så spelar inte gammalt eller nytt så stor roll.

 2. För mig eller oss handlar det om läget, läget, läget. Stor tomt med vacker utsikt! Byggnader på tomten kan man alltid anpassa efter behov och smak. Nu har vi gigantiska fönster som vätter mot natur, hav och solnedgång. Hade inte känts lika nice i ett villaområde med utsikt mot grannarnas biluppfart, studsmatta, trasiga staket osv… Vindsvåning på söder med takterass och härlig utsikt funkar oxå 🙂

 3. Åh va kul för dom. Jag vill helst slippa bygga å slippa renovera 😅 när jag börjar och tänker, det blir kul! så får jag krupp på röran, byggdamm och slitet 😵
  Hat alltid älskat gammal stil, den är så mysig. Men på senare tid en önskan om att bo i nytt, luftigt och med rymd. Vi bor i ett nytt hus i gammal stil. Å många tror det är riktigt gammalt. Det är en upplockad kakelugn och breda rejäla golvtiljor tex. Pannorna på taket är fr torpet som stod här innan osv.
  Ni bor ju i en dröm med drömmig trädgård ❤

 4. Meen en annan fråga. Vem tror du på i bachelor?? Sträcksåg alla avsnitt f veckan igår 😅
  Lite skämskudde på alla tjejer som inte hanterar att killarna träffar andra. Jag hoppas att Sebastian väljer Shillera och inte Elin som känns rätt för passion men inte f ngt längre faktiskt 😅. Å på Simon..hmm vet faktiskt inte riktigt. Elwira först, men hon känns lite rävig och flamsig.

 5. Jag älskar både nya och äldre hus. Jag har renoverat en äldre släktgård, ett 70-tals hus och för sex år sedan byggde vi nytt hus med Willa Nordic, vi fick möjlighet att köpa en tomt vid havet och det kunde vi inte tacka nej till. Vi har skjutpartier från golv till tak vilket är helt underbart med den utsikt vi har. Så länge läget är rätt så skulle jag gå på läget före hustyp.

 6. Skulle byggt nytt för x antal år sedan. Hade betalt arkitekt och geoteknisk borrning innan vi backade ur. Vilket vi var och är glada för. Bor idag i ett 70 tals hus men drömmen är och har alltid varit ett gammalt hus i lagom storlek 😊. Mindre än de 185 kvm vi har idag. Vi letar och håller med om läget, mysiga hus har vi hittar men inte det läget vi vill ha.

 7. Jag bor i och har tidigare alltid drömt om ett äldre sekelskiftes hus. En gård helt enkelt, men det har ändrats över tid. Numera är drömmen så litet som möjligt. Mindre att ha ansvar för och inte en massa måsten. Mer tid till att leva helt enkelt!

 8. Jag älskar gamla hus och lgh. Kan förstå det praktiska med att bo i ett nytt hus med förvaring och hiss som fungerar. Men gamla kakelugnar och stuckatur kan jag inte motstå som den hopplösa romantikern jag är.

 9. Personally I couldn’t think of anything wore than building a new home, the stress of it all.
  At my age which is 68 I will stay where I am.
  For younger people it’s a different story.

 10. Hej, tack för en bra blogg! Jag har för mig att du tidigare skrivit ett inlägg om tips på butiker och restauranger i Västerås, men kan inte hittade det? Ska nämligen till Steam i helgen och skulle behöva några tios! Tack på förhand!

  1. Tips från annan Västeråsare😀
   Tullhuset (kläder och inredning en trappa upp)
   Kajplats och Agrill restauranger vid tullhuset.
   I centrum mest standardbutiker. Restaurangtips i centrum är Frank, Hattfabriken och Circus. Global living (lunch). Limone om man gillar Italienskt och pasta😀 Även Vardag kan vara mysig, kolla dock menyn innan.

  2. Och ett tips till, Marcel P, restaurang som öppnades i våras. God mat i trevlig miljö
   ☺️

  3. Välkommen till Västerås! Du har fått några bra tips redan men här kommer mina favvisar:

   Lunch tar man på Normandieinfluerade Marcel P, nytt, fräscht, gott och poppis! Middag skulle jag äta (om ni inte äter uppe på Loccavore på Steaman som är 👌🏼) på Kajplats 9, Di Spagna, Hattfabriken eller Frank. Mysiga fräscha trevliga ställen som bjuder på klassiska goda rätter med bra råvaror (vilket alla andra kanske inte alltid gör😎) Ha en mysig helg nu!😘

 11. Sekelskifte självklart!
  Alla hus här i ”mitt” villaområde är byggda kring 1910 utom ett som är byggt 1980 som sticker ut rejält som det svarta fåret 🤢. (Huset som stod där först brann ner.) Nu är hela området k-märkt tack och lov så inga fler snedsteg, numer får man inte ens byta till plåttak eller byta ut gamla spröjsade fönster. ❤️🙏🏻🏡

Comments are closed.