JUST NU & ORO

.-

Ja vad gör man när världen skakar för att klara av stresskänslor i vardagen. Det har varit så mycket de senaste åren och många drabbas av oro och ångestkänslor nu av nyhetsrapporteringarna och hotet och vi som haft ångest och panikångest vet hur extremt jobbigt det är att känna så. Vi måste hantera och andas och hålla oss lugna. Inte låta rädsla, frustration och aggressioner ta över oss nu. Vi måste vara rädda om oss själva och vara stabila och kanske speciellt vi med  barn. Så att de kan känna lite mer lugn i situationen. Inte prata för upprört om kriget utan förklara och låta barnen prata och försöka få dem att förstå varför (ja hur gör man det)

.

,

 

När livet skakar om så använder jag mig av träning och framförallt löpträning. Har gjort sen skilsmässan. Snabba pw:s fungerar också. Måste ut och få ur mig frustration, jobbiga tankar och energi. Tänkte köra runstreak ett tag igen så får jag hoppas att kroppen är med på det. Sen lyssnar jag på mjuk skön musik hemma. Gärna bossa-nova eller Billie Holiday. Ni vet mjuka snälla toner och len röst, Bebel Gilberto. Bakar kakor och bullar. Ger extra omsorg till middagen och lägger ner kärlek i den. Ja sånt som lugnar mig. Inga läskiga filmer och serier som jag annars uppskattar utan fåniga dokusåpor och Sunset selling ni vet. Men jag kollar nyheterna med jämna mellanrum, vi måste ha koll. Jag ska imorgon fylla på ”panikrummet” i källaren igen och  plocka ihop sånt som jag kan skänka till Ukraina. Vi gör det vi kan och är rädda om oss själva och varandra och andra eller hur🤍

Har ni några tips på vad som får er lugna och/eller starka i vardagen?

.

STOR KRAM

.

.

14 kommentarer till “JUST NU & ORO

  1. Hålla i vardagsrutinerna. Yoga, avslappning och göra annat än att maniskt kolla nyheterna för att få bort tankarna.
    Det är fruktansvärt. Min 8-åring sa nyss vid läggdags att han är orolig för att det blir krig. Jag kramade honom bara. Svårt att säga något när man inte kan råda över situationen.

    Jo en sak till: jag går som alltid in på din blogg och älskar dina inredningsbilder. De är ögongodis och blir min verklighetsflykt till en bättre tillvaro. 💖

    Carolina

  2. Fint inlägg! Tack, Petra.
    Jag tror på att hålla sig informerad, förbereda sig (enligt broschyren ”När kriget kommer” till exempel) och på att vara tillsammans med de man älskar.
    Jag har inte orkar med AW på jobbet och en weekendresa, utan lägger min fritid på familjen. Och så är vi ute mycket i naturen. Det om något är ju väldigt läkande.
    Stora kramar till alla! Jag har aldrig varit så rädd i hela mitt liv…

  3. Det viktigaste är att göra sådant som du mår bra av. Om det är att minimera nyhetsflödet, så är det helt okej. Att hålla sig konstant informerad och uppdaterad lugnar vissa, men för andra kan det istället skapa ökad oro. Så gör det som känns rätt för dig ❤️ Arbetar som psykolog med trauma hantering, och har nyligen lämnat covid patienter och anhöriga bakom mig. Arbetar nu i (Tyskland) i ett trauma-team som tar emot flyktingar ifrån Ukraina. Vi kan alla dra vårt lilla strå till stacken, men viktigt är att tänka på sin egen hälsa först. Annars är det svårt att finnas där för andra. Ta hand om dig!

  4. Tanken på att det är vad Putinaset vill allra helst: att vi ska bli rädda. Det får mig lugn, för det tänker jag banne mig inte ge honom, att han ska få som han önskar.

  5. Ryssland vill bara visa upp sig just nu iom att vi går in och stöttar m vapen till Ukraina.
    Hela det här kriget är ofattbart.
    Omodernt och ofattbart

    Men jag tänker såhär. Blir det krig så blir det krig. Inga förråd i världen kan täcka f det. Tror mer på att ta ut kontanter om systemen stängs ner.

    Det som oroar mig är att Putin blir för trängd av allt. Att han trycker på kärnvapenknappen i desperation av att allt stänger av Ryssland och han inte klarar att bli tillbakatryckt och tänker-fuck it!

    Men, lev i nuet är väl allt jag kan säga eg. Vi kan inte göra mer ❤

  6. Jag försöker att inte förlora mig i tankar kring det eländiga och fruktansvärda. Försöker värja mig från att ta in allt för mycket. Ett bra sätt för mig att fokusera här och nu och släppa oro och tankar är att träna pilates. Det går inte att tänka på allt eländigt när jag behöver vara fokuserad på att utföra rörelserna så bra som möjligt.

  7. Jag är orolig för att det ska bli krig, men tror ändå inte vi behöver oroa oss för det i Sverige. Är ÄNNU mer orolig för vad som ska hända med kommande kontrollsamhälle i Sverige, med idpass, vaccinationspass, hälsopass eller vad de väljer att kalla det. DET skrämmer mig. Går utför med demokratin och fria rättigheter. Australien, Österrike, Canada är redan där. Sverige hack i häl. WEF har en agenda. Likaså EU.

    1. Och vet du Siri, jag är ÄNNU mer orolig för barnen i Ukraina, för den fasa de upplever med hem som förintas och fäder som tvingas ut i krig och död. Jag är ÄNNU ÄNNU mer orolig för att kriget ska breda ut sig och bidra till en total maktobalans mellan länder, folk och galna ledare. Och att krigets fasor drabbar långt fler än vi kan överblicka.
      Men fortsätt du att bekymra dig över vaccinpass, det låter helt rimligt i sammanhanget

      1. Fast det är väl det som det handlar om i grund och botten. Makt, pengar, galna ledare. Styra och bestämma över folket. Det är dit det trendar. Precis som ovan kommentar av Siri. Krig och allt maktbegär kommer av just detta. Så hoppas också innerligt att vi får behålla demokrati vi är vana vid. Tyvärr ser det mörkt ut framöver. Kontrollsamhälle är inget jag önskar mina barn och barnbarn. Tänker på deras framtid. Barnen i världen. Jag ”klarar” mig. Gammal nog. /Anita

  8. Samma här, försöker sova tillräckligt, röra på mig, gosa med mina barn och min hund. Det ger energi och lugnar samtidigt! ´Svårt att ta paus från nyheterna, men en bra serie eller bok hjälper iaf en stund att få tankarna på annat håll och låta hjärnan (och hjärtat!) vila lite. Men hörni, skänk hellre pengar än saker – många hjälporganisationer har gått ut med en vädjan om att det inte behövs så mycket kläder, leksaker, filtar, etc JUST NU. folk är i rörelse, och kan inte kånka omkring på allt. En slant hjälper i detta skede mycket mer, så kan hjälporganisationer som UNICEF, Röda Korset och Amnsety avgöra var insatserna behövs mest, och i vilken form.

  9. En annan sak man kan göra om man har plats hemma är att erbjuda plats till inkommande folk, eller iallafall bjuda på middag eller nåt fint när de kommer och vara trevlig mot alla. 🌞 I Luxemburg har 600 familjer erbjudit rum i sina hem till de som kom från Polen 2 dagar sedan. Det är så fint att höra. Det viktigaste är att prata med varandra tror jag. Jag tycket också det är viktigt att läsa o lyssna på bra nyheter, inte bara läsa eller titta hela tiden på samma kanal om och om igen. Vi behöver information som är rätt och objektiv, eller iallafall baserad på.riktig fakta. Mitt tredje förslag är att inte bli helt besatt av nyheter…min svärföräldrar är alldeles panikslagna för det tittar på nyheter hela dagen och de har tom en plan till dagen då de måste till en air raid shelter… Och vad de tar med sig. Det är väl bra att ha en liten plan men de har ställt in allting bara för att de tror det ska hända nu vilken dag som helst. 😵‍💫

Comments are closed.

Rekommenderade inlägg