CHILI MED SVARTA BÖNOR, NYBAKAT BRÖD & PICO DE GALLO

 

.

Vad passar på en oväderssöndag som denna än en mustig härlig chili med hembakt bröd! Dock är det här vad vi åt förra helgen (idag blev det asiatisk sallad:)

.

Brrr regnig & blåsig söndag har vi idag! Hereregud vilket oväder det blev igår btw? Aldrig varit med så mycket blixtar i Sverige och sånt skyfall. Som på film, ni vet när det blixtrar från flera håll samtidigt så hela himlen blir upplyst. Var riktigt orolig att vi skulle får översvämning i källaren ett tag när det regnade som mest men H var ute och vadade och skyfflade vatten så det klarade sig som t u r var. Inte optimalt att ha en garagenedfart om man säger så..

.

.

 

Bakade detta bröd att doppa i min chiligryta och som var ett som bara behövde jäsa en gång! Perfekt sånt gott bröd som man äter lite småvarmt direkt till soppor eller grytor. Mums.

.

.

SOPPBRÖD

.

Du behöver: 1 pkt färsk Jäst, 4 dl ljummet Vatten, 3 msk flytande Honung, 1 dl kallpressad Rapsolja10-12 dl Vetemjöl, 1 msk flingsalt.

.

Gör så här:Börja med att smula ner jästen i en degbunke. Ljumma vattnet till 37 grader och rör ut jästen med vattnet.
Tillsätt sedan resten av ingredienserna och ta mjölet lite taget. Degen ska vara ganska lös – inte hård och kompakt. Arbeta degen med maskin ca 10 min. Forma sen degen med mjöliga händer till en limpa. Mjöla degen med  mjöl och lägg över vikt plastfolie
Täck sedan med en bakhandduk och låt jäsa i ca 1 1/2 – 2 timmar. Snitta degen med ett par snitt och grädda det sedan i mitten av ugnen på 175°C i ca 45 minuter.

.

.

.

Ville försöka göra en egen Chili som påminde så mycket om den mumsiga ”Bläsechilin” som vi åt på Gotland flera gånger i somras! Det skulle vara bönor och majs i och öl. Så ska den serveras med äkta mexikansk Picco de Galli (viktigt) på egna tomater.

.

PICO DE GALLO

.

Du behöver: 250 g körsbärstomater, 1 st chilipeppar röd, 0.5 st rödlök, 0.5 st klyfta vitlök, 1 st krukor koriander, 1 st lime, 1 msk olivolja, 3 krm salt, 1 krm nymald svartpeppar.

.

Gör så här: Skölj och tärna tomaterna och skölj och finhacka chilin. Skala och finhacka lök och vitlök. Blanda samman i en skål och tillsätt finhackad koriander, rivet limeskal, limesaft och olivolja. Smaka av med salt och peppar.

..

.,

.

SÅ. HIMLA. GOTT

.

.

CHILIGRYTA SOM I BLÄSE

.

8 portioner

.

Du behöver: 1 kg högrev, 2 gula lökar, 8 vitlöksklyftor, 2 burkar svarta bönor, 1 liten bruk majs
2 burkar krossad tomat, 3-4 msk tomatpuré, 1 msk spiskummin, 1 msk paprikapulver, 1 msk rökt paprika pulver, 1 msk torkad oregano, 2 st lagerblad, 1 flaska öl (IPA) 2 dl kött- eller grönsaksfond (spädd från koncentrat) salt och peppar
.

.

Gör så här: Dela köttet i bitar och hacka löken. Pressa  vitlöken. Hetta upp olja och stek köttet ordentligt tills det får färg. Vänd i lök, vitlök och stek under omrörning i ett par minuter på medelvärme. Ha i i oregano, spiskummin, rökt paprikapulver, paprikapulver, tomatpuré och stek under omrörning i några minuter. Häll över krossad tomat, öl och fond och tillsätt lagerblad, salt och peppar. Låt grytan koka upp, sänk värmen och låt puttra under lock på medelvärme i ca 3 timmar. Späd eventuellt med vatten om grytan känns för torr. Vänd i sköljda och avrunna bönor och majs, låt allting få koka i 20-30 min till.

.

Servera med salsa och bröd och njut!

.

KRAM

.

.

.

1 kommentar till “CHILI MED SVARTA BÖNOR, NYBAKAT BRÖD & PICO DE GALLO

  1. Tack för tips på recept! Det råder mat-torka här så dina tips satt fint just nu. Här i Stockholm har vi hittills klarat oss från oväder men det har börjat regna så det är kanske på väg. Ha en fin söndagskväll! Kram //Tina

Comments are closed.

Rekommenderade inlägg