GRILLADE LAMMRACKS MED SMASHED POTATOES & BALSAMICOSÅS

.

Gillar ni lamm mina vänner? Jag är gaalen i lamm och det är kanske för att jag ätit det så länge jag kan minnas (Har spenderat många bardomssomrar på Gotland). Någon gång har jag blivit bjuden på får och det var ju rätt vidrigt (någon gryta med rotfrukter, yack) med det är ju en helt annan sak. Lammfilé och lammracks är magiskt gott. Kan välja bort oxfilé, entrecote och kalv alla dagar mot just lamm.

.

Så idag ska ni få recept på suveräna grillade lammracks! Sån där rätt som gästerna blir sjukt imponerade av men som inte är några konstigheter egentligen. Balsamicosåsen var faktiskt den godaste  jag smakat, ja ni måste prova.

.

.

.

Försök hitta fina svenska lammracks, gärna från någon gård nära dig (Vi har ju tex Kärrbobonden)

.

.

.

Smashed potatoes är den bästa potatisen! En ny favorit som jag gör ofta (har lagt ut recept på detta förut men ni ska få det igen:)

.

.

.

Grillningen fixade H så klart<3

.

,

.

Vintips till lamm: Châteauneuf-du-Pape. Mumsfillibabba Så höstigt och m y s med lamm och rött vin!

.

.

.

LAMMRACKS MED SMASHED POTATOES & BALSAMICOSÅS

4 personer

.

Du behöver till lammracks900 g lammrack, 2 knippen färsk timjan, 2 knippen färsk rosmarin, 1 citron, finrivet skal, 4 msk matolja, salt, peppar.

.

Gör så här:  Finhacka rosmarin och timjan. Gnid in racksen med olja. Strö över örterna, citronskal, salt och peppar. Gnid in dessa noggrant.Grilla köttsidan på lammracksen, först på direkt värme tills den fått fin yta. Fortsätt sedan att grilla köttet på indirekt värme. (Köttet ska ha ca 58 grader) Lägg lammet i folie och låt vila i 10 minuter innan du trancherar det.

.

Du behöver till Balsamicosås: 4 schalottenlökar, 4 klyftor vitlök, 2 knippen färsk timjan, 2 knippen rosmarin, 6 dl rött vin, 6 dl kalvfond (utspädd) 4 msk balsamvinäger, 40 g smör, salt, peppar

.

Gör så här: Skala och finhacka vitlök och schalottenlök. Bryn dessa tillsammans med rosmarin, timjan och olja i en kastrull. När löken blivit gyllenbrun tillsätter du vinet. Låt koka ner till hälften, eller tills alkoholdoften försvunnit. Tillsätt kalvfond och låt puttra långsamt ner till hälften. Avsluta såsen me att tillsätta balsamvinäger. Låt puttra några minuter. Sila såsen genom en finmaskig sil. Blanka av såsen med smör precis innan servering. Smaka av med salt och peppar (den ska var rätt salt). Tips! Om såsen är för tunn kan du tillsätta lite majsstärkelse utrört i kallt vatten och låta koka 2-3 minuter tills såsen tjocknat.

.

.

.

Du behöver till smashed potatoes: ca 1 kg färskpotatis, 100 g mjukt smör, 2 vitlöksklyftor, 3 stjälkar salladslök, färsk persilja, 1 dl finriven parmesan.

.

Gör så här: Koka potatisen helt mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av en stund Lägg potatisarna i en ugnsfast form och tryck till dom med hjälp av baksidan av en träslev så de krossas lätt. Blanda samman smör, finhackad vitlök, finhackad salladslök och persilja. Klicka ut detta över potatisarna. Strö sist över lite finriven parmesan. Värm ugnen till 225°C och gratinera potatisarna i ugnen i cirka 20 minuter eller tills ytan blivit krispig.

.

.

.

Serverade även en lätt och god tomatsalsa till!

Du behöver till den4 tomater, 2 schalottenlökar, 2 klyftor vitlök, 8 msk olivolja, salt, peppar. .

Gör så här: Tärna tomaterna grovt. Skala och finhacka vitlök och schalottenlök. Fräs vitlök och schalottenlök i olja i en kastrull. Tillsätt tomaterna när löken mjuknat. Koka tomaterna på medelvärme tills vätskan försvunnit och kompotten liknar ett tomatkross. Salta och peppra efter smak.

.

.

Nu – valvaka! Ja jag har självklart röstat och håller alla tummar och tår att ett parti som står för alla människors lika värde och medmänsklighet vinner valet 2022. Det är det allra viktigaste. Vi vill absolut inte ha en ”Trump-period” med fientlighet och motsättningar här i vårt  Sverige för vi v e t ju hur det slutade när vissa skulle göra ”Göra Amerika bra igen”..

.

.

KRAM & KÄRLEK

.

.

.

Rekommenderade inlägg

17 kommentarer till “GRILLADE LAMMRACKS MED SMASHED POTATOES & BALSAMICOSÅS

 1. Vilket parti i Sverige står för allas lika värde inkluderat hedersutsatta? Jag har tyvärr inte hittat något parti i Sverige som gör det fullt ut.
  Dina bilder är som alltid, magiskt fina!

 2. Har varje parti alltså en sorts förteckning över varje människas värde? En sorts prislista i kronor i ören? En del har samma pris på alla och en del gör en annan prissättning. Hm…🤔
  Aldrig hört talas om.
  Är ”medmänsklighet” i betydelsen att vissa människor är onda (omänskliga) och andra goda utifrån hur de röstar? Har de onda röstarna då samma värde som de goda röstarna? Alla ska ju ha ”lika värde”. Vem bestämmer vilka som är onda och vilka som är goda? Och vem ska definiera vad medmänsklighet är? Nej, den kommentaren övergår mina förståndsgåvor i alla fall. Vi får hoppas att ”det goda” vinner då så att jag ändå betraktas som värdefull och bemöts med medmänsklighet! ❤️❤️❤️

  1. Oj var verkligen detta s å svårt att förstå?

   ”Medmänsklighet, att känna medkänsla med andra människor, ofta syftandes på medmänniskor i mindre privilegierade situationer än en själv”

   Att alla människor har lika värde och alla ska behandlas med samma respekt – oavsett kulörer och samhällsgrupper.

   En självklarhet kan man tycka med det finns ju ett parti som inte anser att detta är viktigt. Bara medkänsla om oss svenskar och vårt och inte bry sig så mycket om folk som har det svårt och lider och inte har rätt etnicitet. Men detta vet väl precis alla?

  1. Precis. Och jag undrar om andra har som pratar om “allas lika varde” och “medmansklighet/medkansla” ar villiga att inkludera dom 20% som rostat pa det partiet i dom varderingarna, eller om det bara galler “dom goda”.

   Forresten sa ar frasen “allas lika varde” som anvands i Sverige en feloversattning fran FNs deklaration (pa engelska), det ska egentligen vara “allas lika vardighet”.

 3. Det behöver inte vara ”oroväckande”. Medmänskligheten finns ju där fortfarande eftersom man vill hjälpa människor i närområdet. Vad som är oroväckande är att det lagt så mycket pengar på integration och inte alls lika mycket på våra pensionärer. Att SD blev Sveriges näst största val betyder inte att de som röstat på SD är rasister och att alla andra behöver tycka att det är oroväckande.

  1. Vi pensionärer har det jättebra i Sverige. Pensionen grundas på att man jobbat och betalat skatt. De som själva valde att inte arbeta får mindre pension. Jag unnar mej utlandsvistelse i 2-3 månader varje år. Bor då på hotell och äter på restaurang. Det är väl inte ett dåligt liv? Här hemma bor jag mycket bra och kan leva ett mycket behagligt liv och kan spara en väsentlig summa varje månad. En del väljer att arbeta mindre eller inte alls och då blir det lägre pension. Regeringen kan inte använda pensionspengar till integration.

  2. Det som är oroväckande är ju att många av de som röstar på SD inte verkar ha koll på var de står i andra frågor utan snöar in sig på ”begränsa invandringen” och ”hårdare straff”. När faktum är att den politik SD vill bedriva är katastrof för till exempel jämställdhet och klimat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *