BUXBOMSSOT & ETT HALVT JAPANSKT KÖRSBÄR

.

Pics från häromdagen när jag gjorde ett fotojobb på gården och planterade lite nya perenner som jag fyndat! (Det är riktigt bra priser nu så passa på) Men jag har pysslat ute i trädgården idag på eftermiddagen också. Plockat massa päron som ska tas om hand och klippt ned några perenner och buskar och lite krukor som skulle tömmas och ställas i garaget. Och detta är bara början, snaart är det dags för att blåsa alla löv och kratta och plocka in utemöbler osv pjuh, är inte alls sugen på det (Förstå att bo och ha en trädgård i ett land där klimatet är samma-samma året runt, wow det måste var helt fantastiskt. Istället är man trädgårdsnörd här i Norden och får bara få njuta halva året!)

.

Så hade jag trädgårdsmästaren här som kapade halva japanska prydnadskörsbärsträdet vi har och jag håller tummarna att det överlever den behandlingen… Är så himla förtjust i det där maffiga vackra trädet men grannen är inte lika glad och det kan man ju kanske förstå, det är (var )verkligen stort och hängde över häcken.

.

.

.

Och vet ni vad som är sååå trist, flera flera av mina fina buxbomshäckar och buskar och klot har fått en sjukdom som heter Buxbomssot/Buxbomssjukan vilket betyder att de fått en svampsjukdom som tar över hela plantorna och så dör de buhuuu Hittar inte någonstans att man kan göra något åt detta skit förutom gräva upp hela alltet och slänga och köpa nytt. Men fatta vad det kommer ta t i d att plantera nytt och få allt likadant igen! (buxbom växer jättelångsamt) Och hur dyrt om man ska köpa stora plantor och klot.. (Sjukdomen syns inte här på bilden men bladen har fått mörka fläckar, blir sen bruna och fallet av och så blir det svarta streck på grenarna – typiska tecken)

.

Är det möjligen någon av er bloggisar som haft denna Bumxbomsjukan i er trädgård och faktiskt lyckats rädda era buskar så snälla berätta<3

.

Nej nu ska jag beställa lite nya fina tulpaner! Iaf något som är riktigt roligt att pyssla med på hösten när det gäller trädgården:)

.

Ha en fortsatt skön lill-lördag!

.

KRAM

.

.

.

 

15 kommentarer till “BUXBOMSSOT & ETT HALVT JAPANSKT KÖRSBÄR

 1. Oh nej, vad tråkigt! Jag har planterat en buxbomhäck i sommar med inspiration från din trädgård.
  Behöver du ta bort allt hos dig?

 2. Sååå tråkigt med buxbomsjukan…Om det inte finns något att göra och du måste ta bort plantorna så kan jag rekommendera dvärgliguster Lodense istället. Perfekt som låg häck, växer jättesnabbt och liknar buxbom. Lycka till!

  1. Den ska vara ”delvis vintergrön”. Min är visserligen bara ett år gammal men har tappat sina blad på vintern.
   Håller med Linda om havtornsklot Hikul! Jättefin silvrig färg och växer snabbt👍🏻

 3. Jag har tagit bort mina buxbom, jag tycker att de luktar kattkiss. Har planterat Havtorn Hikul klot istället, de är så fina och växer snabbt. Ett litet tips bara….

 4. Åh nej, så tråkigt! Jag hade likadant för cirka två eller tre år sedan. Fick gräva upp en massa klot och en häck som ramade in en rabatt, liknande din. Det fanns inget att göra och har istället planterat ligusterhäck som ramar in rabatten. Jag är nöjd men det är inte riktigt detsamma. Har även planterat nya buxbomsklot som ser ut att må bra. Har i efterhand läst att det finns lite att testa innan man gräver upp buxbomen. Kommer inte ihåg riktigt vad det hette men det var en slags spray som skulle sprayas på bladen och få dem gröna och glansiga. Har ångrat i efterhand att jag inte hade mer is i magen och gav det ett försök. Men jag var desperat och grävde upp i panik så det inte skulle sprida sig. Lycka till hur du än gör!

 5. En metod man kan testa innan man gräver upp alla skadade plantor är att bränna ner plantorna och gärna ersätta det översta lagret jord. Några som testat denna metod har sett att buxbomen brutit nya skott, skott som varit friska. Det är långt ifrån alla plantor som klarar denna metod och ibland har svampen återkommit. Men har man inget att förlora på att testa, så kör på.

 6. Testa att klippa bort allt som är angripet. Det gäller att vara riktigt noggrann. Ser knasigt ut ett tag men sedan kommer nya skott. Så har jag lyckats rädda min buxbom. Släng det bortklippta i soporna, inte på komposten.

 7. Vi hade en trädgårdsmästare här i våras som klippte vore klot och dö berättade om den hemska(!!) sjukdomen. Han menade på att man mer eller mindre skulle bränna växterna på plats för att minska risken att det sprider sig till övriga land när man bär det runt dem i trädgården. För att förhindra att sjukdomen angriper ska man tydligen spray växterna med kilsegödsel.

  Så trist att ni råkat ut för detta. Men lycka till med ny plantering 🍃🌿🌱

 8. Åh, vad tråkigt med din buxbom. Efter att ha läst ditt inlägg funderade jag på om det var det som även drabbat våra buxbomar och insåg att det var samma här. Vi har funderat massor på varför de fått bruna blad fläckvis och efter att ha läst på lite mer är det bara att ta bort allt. Så trist men tack för att du skrev och berättade!

 9. TRåkigt med buxbomsjukan. Jag saknar min trädgård enormt mycket ibland. Den var liksom min lilla oas där jag kunde andas och slappna av. Nu är det balkongliv som gäller och jag är tacksam för att jag faktiskt ha balkong.

  Jag hade aldrig buxbom efter att jag hört att de var svåra att få fina i sandjord vilket det mestadels var där jag bodde. Hoppas de piggar på sig för de är ju så fina.

  https://kamillaskamera.com/

 10. Tack för en inspirerande blogg! 🙂
  Om du skulle landa i att byta ut buxbomshäcken kan jag rekommendera idegran istället. Ramar in fint och är vintergrön.

 11. Tyvärr finns det inget att göra. Jag har tagit bort både klot och häck efter att min trädgård drabbats. Har du klot som inte är drabbade så behöver du inte ta bort dem. Gör det först när du ser symptom. Jag har ersatt mina klot och häck med idegran och är jättenöjd med det. Det är ingen mening att ersätta med nya buxbomsplantor. De kommer också bli sjuka. Idegranen är lättskött och vintergrön. Det finns olika sorter. Till låga infattningshäckar kan jag rekommendera Taxus Renkes Kleine Grüner. Om häcken får vara 40-50 cm hade jag satt en sort som heter Hilli.

  Hälsningar
  Maria
  (Almbacken Trädgårdsdesign)

 12. Jag trodde att mina buxbom hade fått den sjuka förra året, halva plantor blev bruna. Jag klippte bort allt och läste mig till att man skulle ha på olivolja och vitlök. Hade på det och gud vad det luktade lök ett tag i trädgården, kan ha haft på alldeles för mycket lök men vad gör man inte för sina plantor🙈 I vilket fall som helst så verkar de ha återhämtat sig, alla plantor ha fått nya skott. Aå är glad att jag inte grävde upp allt i panik, så mitt råd är att vänta o se..

Comments are closed.

Rekommenderade inlägg