WHEN IN DOUBT – DO LASAGNE

.

Det finns ju ett uttryck i ”modesvängen” att When in doubt – wear… och så en viss färg eller stil eller plagg osv och jag skulle säga detsamma när det gäller matlagning! Om du tvekar så välj LASAGNE. För vem gillar liksom inte lasagne? Mmmm . Stora som små. Enkelt att laga, det doftar maagiskt gott hemma och alla blir nöjda. Comfort food 100% procent och passar perfekt en mysig regnig oktobersöndag som denna! Sen så tycker jag verkligen att man ska man ha lite ketchup till, det är sen gammalt (Gärna hemmagjord!) Lasagne smakar helt enkelt inte gott utan ketchup och då får italienarna säga vad de vill haha. Ochså en grönsallad eller en Capresesallad och härlig fluffig nyriven parmesan, mumsfillibabba…

.

.

.

Capresesalald får ni inget recept på för den vet väl alla vad mans ka ha i!

.

.

.

Men recept på riktig god lasagne ska ni få så klart! Kanske något till kvällen?! (Tips!)

.

.

.

.

L A S A G N E

4 portioner

.

Du behöver: 15 lasagneplattor, ca 260 gram, 500 g blandfärs, 1 gul lök, 1 klyfta vitlök, 2 msk olivolja, 2 msk smör, 3 msk tomatpuré, 2 msk vetemjöl, 1 1/2 burkkrossade tomater Mutti, 1 glas rött vin, 1 buljongtärning kött, salt, nymalen svartpeppar, 1 tsk torkad basilika, 2 dl vatten.

.

Bechamelsås: 0,9 liter röd mjölk, 60 g mjöl, 60 g smör, 0,5 tsk riven muskotnöt, 2 krm salt, 1 krm vitpeppar, 100 gram riven mozzarellaost, 50 gram riven parmesan eller grana padano.

.

Gör så här: Hacka lök och vitlök. Bryn lök, vitlök och köttfärs i lite smör och olivolja. Tillsätt tomatpuré samt kryddor samt mjöl. Rör om och stek någon minut till. Häll över ett glas vin. Koka några minuter.Tillsätt de krossade tomaterna och 1-3 deciliter vatten samt en buljongtärning. Rör om. Låt gärna köttfärssåsen koka länge på låg värme under lock men den ok även efter 20 min. Smält smöret i en stor kastrull. Tillsätt mjölet i det smälta smöret. Rör om så att det inte bildas några klumpar. Häll i mjölken lite i taget och rör ut mjölet under kraftig vispning. Koka upp under omrörning. Låt koka 5 minuter under omrörning, smaka av med muskot och salt. Rör i hälften av parmesanosten i bechamelsåsen.

Sätt ugnen på 200 grader.

Montera lasagnen: Ta fram en ugnsform i storlek som en halv långpanna – 20 x 30 cm – och får plats med tre lasagneplattar bredvid varandra. Lägg två slevar bechamelsås och lite mozzarellaost i botten av en ugnsformen, täck med tre lasagneplattor. Lägg en fjärdedel av köttfärssåsen på plattorna, sedan en femtedel av bechamelsåsen, några msk mozzarellaost, lite parmesan och täck med nästa lager lasagneplattor. Upprepa detta i två lager till. Det sista femte lagret har du ingen köttsås kvar utan då toppar du de sista plattorna. Tryck ihop lasagenen och toppa med den sista Bechamelsåsen, samt riven ost och parmesan. Se till att du har kvar bechamelsås och mozzarellaost samt parmesan till översta lagret. Grädda lasagnen i ugnen i ca 25 minuter eller tills lasagnen har fått en fin färg och är genomvarm. Sätt gärna lasagnen i nedre delen av ugnen då så den inte bränns på ovansidan innan lasagnen är klar.

.

.

.

Njuuut

(Barnen mätta och glada – föräldrar också mätta och glada!)

.

.

Nu ska jag ut och springa i regnet faktiskt och sen blir söndagsmys i soffan med massa smågodis och en riktigt spännande film! (Tips! Tycker det kommer såå få nya bra filmer numera men kanske ska ta en gammal goding)

.

Ha en fortsatt mysig söndag alla ni<3

.

.

KRAM

.

.

.

Rekommenderade inlägg

10 kommentarer till “WHEN IN DOUBT – DO LASAGNE

  1. Ketchup på lasagne?! Jag hade slängt ketchupflaskan i huvudet på någon som försökte – till och med barnen! 😅

  2. Ketchup, aldrig livet!
    Fast hade helst skippat lasagnen helt och bara kört på salladen, fast med en riktigt god burrata istället för påsmozarellan. Finns tyvärr ingen riktigt bra mozzarella i Sverige tycker jag men Zetas burrata är bäst av de som finns i vanlig butik. Sen lite rostade valnötter, avokado och fikon, ringla lite balsamico, olivolja och honung, mums skulle kunna leva på det! 😋

  3. Älskar lasagne och gör både en grym bolognese (med soffritto) och en vegetarisk variant med spenat och rotfrukter som inte får förstöras med ketchup :).

  4. Äh, ser ingen ketchup varken på bordet eller tallriken. Jag tror att du skojar!

    Lasagnen ser fantastisk ut (utan ketchup)!

  5. Hej – undrar var den snygga mattan du har under matsalsbordet heter och kommer ifrån= Letat efter något liknande ett bra tag nu.

    Och självklart ska man ha ketchup till lasagnen:-)

    Måndagshälsningar Sara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *