VÄRLDENS GODASTE JULKOLOR

.

Igår kväll gjorde årets allra  första julgodis i form av smörkolor! Mmm.

Helt vansinnigt och farligt goda  och så enkla att koka hemma. Jag använde mig av Leilas recept på kolor som är världens godaste, mums mums. Man kan ju smaksätta sina smörkolor med allt möjligt men jag gjorde ett gäng klassiska med flingsalt och så lika många med chokladsmak. Att ha hackad mandel eller andra nötter som smakgivare är ju också supergott eller lakrits eller pepparmint tex. Smaksättningen tillsätter du helt enkelt i slutet av  koktiden som är ca 30-40 min. Om du kokar kolan kortare tid (lägre temp) blir den mjukare och kokar du den längre (högre temp) blir den knäckigt hård, hur man vill ha konsistensen på sin kola är är ju också en smaksak!

.

.

.

Chokladkolan som jag skar kvadratiskt

.

VÄRLDENS GODASTE JULKOLOR

(choklad och smörkola)

ca 50 stycken

.

Du behöver: 100 g smör, 2 dl vispgrädde, 3 dl strösocker, 1 dl ljus sirap, 1 nypa vaniljpulver (1 nypa flingsalt för smörkolesmaken eller 1 msk kakao för chokladkolan)

.

Gör så här: Smält smöret i en tjockbottnad vid kastrull. Rör ner grädde, strösocker, sirap och vaniljpulver och låt koka utan lock till 124 grader (cirka 30–45 minuter beroende på vid­ den på kastrullen. Jag kokade mina till 137 grader för jag ville ha hårda kolor). Rör om så lite som möjligt. Gör ett kulprov för att veta när smeten är färdig. Rör ner valfri smaksättning  eller behåll kolan naturell. Häll upp kolan på bakplåtspapper. Låt svalna. Skär i bitar och slå in kolan i smörpapper. Förvara kallt.

.

.

.

Smörkola med flingsalt

.

Och idag denna härliga fredag är julfeelingen på top och bättre ska det bli! Jag har jobbat av en hel del, lyckats fixa nästan alla julklappar, köpt fredagsnittisar och varit på utvsamtal med Mojelito i skolan. Det har snöat såå fint här i Småstaden, riktigt fluffigt kritvit puder över hela staden, och och ikväll väntar både smarrigt julbord och julkonsert minsann! Får man inte julkänsla extra allt då så är det något knas:)

.

Nej nu måste jag hjälpa Bea med håret här och efter det få iväg Moje som ska vara med farmor och farfar och sen göra iordning mig själv för kvällen men ha en riktigt riktigt mysig fortsättning på fredagen alla<3

.

.

KRAM

.

.

 

3 kommentarer till “VÄRLDENS GODASTE JULKOLOR

  1. Vad bra att du hänvisade till Leila där, så att det inte blev som muffinsgate förut 😁
    Oj tio år sen var det visst, när Leila anklagade en deltagare i Hela Sverige bakar för receptstöld pga identiska muffins. Det skakade baknings-Sverige den historien 😅

  2. Du har en fin svart top på dig i ditt senaste inlägg på IG, måste fråga var den kommer ifrån? 😍

  3. Bästa smörkola-receptet! Jag brukar tillsätta nystött kardemumma. Testa det, så otroligt gott!

Comments are closed.

Rekommenderade inlägg