FREDAGSPEPP & CHILI CON CARNE ÄR S Å RÄTT

,

Åh HUR gott är det inte med en hemlagad mustig och het Chili Con Carne egentligen?? Nej jag har aldrig lagat detta tidigare (blev väl otroligt avskräckt efter skoltidens smaklösa fadda geggamoja) med det är ju en otroligt trevlig vardagsrätt. Snabb, lättlagad och SÅ god! Smakar om en ljuvlig högrevshili som stått och puttrat i timmar på spisen men detta tog bara 20 minuter i stekpannan. Dessutom nyttig (om man hoppar bröd eller ris) och billiga. För j i s s e s vad dyrt det är med mat nu!  Speciellt med färsk fisk och härliga färska grönsaker som är mitt bästa. När jag handlar så kostar det ju alltid över 1000 kr nu? Spelar ingen roll om jag bara handlar det viktigaste typ middagsmat och frukost. Inte kul men lika för alla tyvärr.. Men då är ju faktiskt färsrätter och grytor med konserver bra. blir inte riktigt lika svettigt för bankkortet:)

.

.

.

Riktig feelgoodmat i januari, musitgt och härligt.  Ni ska få bästa receptet som jag använde.

.

.

UNDERBAR CHILI CON CARNE

.

6 personer

.

Du behöver: 500 g högrevsfärs, 2 dl fryst hackad gula lök, vitlöksklyftor,  1/2 tsk mald chipotlechili, 1 msk rapsolja, 2 mskt omatpuré, 1,5 msk paprikapulver, 1 msk oregano, 2,5 tsk spiskummin, 2 tsk chilipulve, 1,5 tsk rårössocker, paprikor- stora, röda, burkar Mutti hela tomater, 1 flaska ljus lager,  4 msk oxfond,  30 g mörk choklad, 2 förp cannellinibönor, salt, koriander

.

Gör så här: Skala och hacka löken. Skala och finhacka vitlöken. Bryn färsen runt om ca 3 min i olja så att det fortfarande är kvar grova bitar. Tillsätt lök och vitlök och stek vidare ca 3 min. Krydda med salt. Tillsätt chipotlechili, tomatpuré, paprikapulver, oregano, spiskummin, vanligt chilipulver och socker. Stek ytterligare ca 2 min. Kärna ur och skär paprikan i bitar. Blanda ner paprikan i grytan och tillsätt tomater, öl och fond. Sjud under lock på medelvärme ca 20 min, rör om då och då. Riv chokladen fint på rivjärn. Skölj av bönorna i kallt vatten. Blanda ner choklad och bönor i grytan och koka ca 3 min. Servera med färsk koriander,  en klick creme fraîche och färskt gott bröd. NJUT

.

.

 

.

Philia Con Carne – mumsfillibabba!

.

.

 

.

Nu ska den här mycket fredagspeppiga människan 1. Träna på gymmet 2. Handla krispiga fredagsblommor på torget  och årets första semlor på konditoriet. 3. Njuta fredagen !

.

.

Önskar er en mysig dag!

.

KRAM

.

.

.

7 kommentarer till “FREDAGSPEPP & CHILI CON CARNE ÄR S Å RÄTT

 1. Såå gott! Men riset och brödet gör inte rätten onyttig. Tvärtom, kolhydraterna behövs för den långsiktiga energin.

  1. Min kropp behöver varken ris eller bröd för någon långvarig energi (tvärt om, det är snabba kolhydrater, höjer blodsockret snabbt). De enda kolhydrater min kropp behöver är grönsaker och frukt. Pasta, ris och bröd äter jag ibland men bara för att det är gott och mumsigt, det är ingenting kroppen behöver.

 2. Ja det är verkligen dyrt att handla mat. Men under 1000 kronor har vi alltid handlat för, vi är fem i familjen. Nu med de höjda matpriserna blir det istället 1500.

  1. Men matpriserna har inte ökat med 50 %… så då har ni nog ändrat vad ni handlar. 😊

 3. Matpriserna har verkligen stigit och vi har ochså landat på runt 1000-lappen på varje veckohandling så tröttsamt för en familj på 5 pers, men nu har vi börjat Willys handla hemma och jag har minskat matkostnaderna tack vare det.
  Kött köper jag inget annat än svenskt och då på ett slakteri/köttbutik i mitt närområde.
  Jag håller med dig om det är trist att färsk fisk o färska grönsaker stigit så i pris då jag som du älskar färsk fisk. 🙂

Comments are closed.

Rekommenderade inlägg