DAGS FÖR DAHLIA

.

Så var det dags för detta mysiga trädgårdspyssel idag – dahliaplantering! Lyckades ju riktigt bra med förra årets dahlior så jag gjorde på samma sätt i år igen med samma knölar. Dock gjorde jag ju det stora misstaget att inte märka ut vilken dahlia som är vilken så nu får det ju bli som det blir i dahliarabatten men det är ju kanske charmigt det med:) Jag har iaf mest vita, creme och ljusrosa varianter i olika modeller.

.

När man förkultiverar dahlior (driver upp plantor inne) ska man tänka på följande enligt Zetas (där köpte jag mina knölar)

.

1. Använd en plasthink eller kruka med hål i botten, gärna 20 liter.
2. Fyll upp med näringsrik planteringsjord och sätt knölen 10 centimeter under jordytan (Jag doppar även mina knölar i vatten innan plantering, det gjorde de på Trädgårdstider på SVT såg jag och det funkade fint)
3. Ställ hinken ljust och svalt.
4. Flytta ut plantan när risken för frost är över, cirka mitten av maj men det beror på var du bor. Var beredd att ha fiberduk till hands att täcka med under några veckor, om det kommer kalla nätter.
5. Vattna mycket sparsamt tills gröna skott börjar växa upp ur jorden.
6. Sköt nu plantan som en vanlig krukväxt.

Plantorna blir knubbigare och stadigare om de toppas när de är cirka 20 centimeter höga. Klipp strax ovanför ett bladpar så förgrenar den sig och blir en stadigare planta som ger fler blombärande grenar.

.

.

 

Knölpyssel utanför garageportarna! Är ju såå härligt att sitta ute och fixa med sånt här i vårsolen..

.

,

.

Krukorna får nu stå ljust och svalt nere ett par veckor nere i källaren.

.

.

.

Dahliabukett med större och mindre dahlior från förra sensommaren! De största varianterna blir verkligen s t o r a, det är därför de kallas för Dinnerplatedahlior

 

Annars så är jag galet pollenallergisk och det känns som mitt peakar nu. Är alldeles luddig i huvudet idag och näsan rinner och kliar, ögonen rinner och är svullna och röda, det är tungt att andas plus huvudvärk. Puh. Är ni också tokallergiska nu ni som också har pollen??

.

Nu ska jag ta en dusch här (brukar hjälpa när man är allergisk) och sen blir det smarriga Smørebrød (Ica Maxis) till middag – mums!

.

Ha en mysig onsdagskväll alla!

.

KRAM

.

.

 

8 kommentarer till “DAGS FÖR DAHLIA

  1. Förodlade du dom förra året? Vill bara påpeka att det är värmen som väcker dem. De behöver just inget ljus alls först. När det börjat komma lite grönt, börjar man vattna försiktigt, och EFTER det ska de stå ljust och svalt! Du kan ha dom svalt från början med, men det kommer ta mycket längre tid för dem att vakna.

    1. Det gjorde jag, efter Zetas tips, och det gick jättebra att förodla dem!

  2. Tack snälla för tipset!
    Jag har köpt dahlia för några dagar sedan så detta kom lägligt. Ska bli så kul att plocka snittblommor hela sommaren💛
    Ha en fin dag!

  3. Så vackra blommor!
    Stackare som är så allergisk. Själv är gräs min värsta gräs och det brukar ”blomma” senare så jag har mitt roliga kvar, dock ej så allvarligt.
    Ha en fortsatt fin vecka bästa du 😘

  4. Tack för (nästan) naturliga rynkor, skrynklor och gäddhäng! Även om det är så lite/minimalt på dig så är det den naturliga skönheten när vi åldras! Bra där Petra 😍

    1. Gäddhäng och skrynklor? Jag skulle precis skriva att du har så jäkla snygga och vältränade armar Petra!
      Och även om någon som man inte känner jättebra personligen skulle ha gäddhäng och rynkor och skrynklor så skulle man väl inte direkt gå fram och säga det till den personen på ex Ica?! Eller skulle du verkligen det Mrs.Natura?

Comments are closed.

Rekommenderade inlägg