ÄLSKADE SVENSKA KLASSIKER

.

Idag har vi slutfört vår lilla projekt i trädgården och det blev faktiskt så himla mysigt! Skönt att inte längre behöva ha en fulhörna (alltså studsmatteplats) i trädgården som småskaver. Lite lulllull kvar, tex skulle jag vilja ha en rosportal/trärdgårdsbåge i ingången men ingen jag hittat stämmer! Jag vill absolut inte ha massa utsmyckningar och grejs och inte ha lackat utan en stor enkel i rostig metall. Får väl kanske hyra en svets och fixa en själv, hur svårt kan det vara? (någon som gjort en sån av armerinsgjärn btw? Tipsa gärna:) Ni ska få se vad jag gjort/byggt snaaart..

.

Så här sitter jag nyduschad denna lördagskväll uppkrupen i soffan i myskläderna! Så där lagom seg efter en heldag ute och så är jag propptokmätt. H gjorde sina GALET goda köttbullar till middag, alltså han är världsmästare på dem, och till det serverades svensk färskpotatis, rårörda lingon, pressgurka och gräddsås. Mamma Mia sååå gott, riktig vällagad  husman är ju bland det godaste?

.

UNDERBARA KÖTTBULLAR BY H

 

Du behöver: 1 kg nötfärs, 1,25 dl grädde, 1 dl mjölk, 0,75 dl ströbröd, 1 ägg, 1 riven lök, 1 msk dijon, 1 msk kalvfond, 1,5 krm kryddpeppar, salt o svartpeppar

Gör så här: Blanda grädde, mjölk, ströbröd, lök, dijon o kalvfond. Låt stå i 5 min. Blanda ned i köttfärsen. Tillsätt 1 ägg. Addera till kryddpeppar. Bearbeta till en jäm smet. Rulla ca 45 köttbullar. Tillstätt ev mer salt o svartpeppar vid behov. Stek i rikligt med smör.

,

 

.

GRÄDDSÅS

.

Du behöver: köttsky, 3 dl grädde, 1,5 tärningkycklingbuljong, 3 tsk maizena, 2,3 dl vatten, 1,5 tskbalsamvinäger, 1,5 tsk kinesisk soja, salt och peppar.

Gör så här: Koka upp grädden och smula ner buljongtärningen. Rör ut maizena i vattnet och häll i. Tillsätt balsamvinäger och soja. Häll i köttskyn från köttbullepannan , se till att den inte är för bränd. 

.

.

Vi mumsade inte bara köttbullar, jag gjorde ju säsongens första rabarberkaka till efterrätt! Svenskt till lördagmiddag så det räcker och blir över och som vi åt ute i pergolan i den absolut vackraste svenska vårkvällen, ljuvligt ljuvligt.Och kakan blev faktiskt en fullträff den med, ska själv mest bara köra detta recept nu (jättenkelt) Kakan blev krispig, seg, smetig och ja perfekt!

 

 

GODASTE RABARBERKAKAN

.

Du behöver: 225 g rumsvarmt smör, 4 1/2 dl strösocker, 3 ägg, 4 1/2 dl vetemjöl, 3 tsk vaniljsocker, 1 1/2 tsk bakpulver, 3 rabarberstjälkar.

Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Klä en springform på ca 28 cm med bakplåtspapper i botten och smörj kanterna med smör. Vispa smör och socker fluffigt, tillsätt ett ägg i taget. Blanda de torra ingredienserna och vispa ner dessa i smeten. Bred ut smeten i formen. Skär rabarbern i tunna stavar och tryck ner i smeten. Baka mitt i ugnen 40-50 minuter. Känn med en sticka att den inte kommer ur helt kladdig i mitten på kakan. Låt kakan vila 10 minuter i formen innan su stjälper upp den på ett fat. Servera med lättvsispad grädde!
.

Nu blir det lördagsfilmen – Ticket to Paradise med Julia Roberts och Georg Clooney! Någon som sett?? Verkar vara en sån där mysig och lagom kul romantisk komedi – precis vad jag vill se ikväll:)

.

KRAM

.

.

.

4 kommentarer till “ÄLSKADE SVENSKA KLASSIKER

  1. Home made food is always the best, everything looks so delicious 😋 yum. Although sometimes we like to go out and eat.

  2. Så himla gott. Svensk husman. Hade blivit helt svenskt med en svensk öl också 😉 skojar givetvis! Tjeckisk öl är gott med.

  3. Spännande att se projektet😉 Tror absolut man får till den bästa spaljén själv då blir det ju på pricken som man vill ha den! Vi käkade raggmunk med lingon, smetana, rödlök och stekt fläsk ikväll🥰

  4. Hej! Jag har en jättefin rosportal som jag köpt på Ulriksdal i Sthlm, enkel och stilren i ”rostat” material. Kan maila bild om du vill

Comments are closed.

Rekommenderade inlägg