SEMESTERDRÖMMEN SOM BLEV EN MARDRÖM

.

Hej vänner🖤

.

När jag skriver detta är jag hemma och i säkerhet igen men är helt slut. Vi kom hem igår kväll efter ett dygn i Grekland som jag bara vill glömma och sudda ur minnet. Bilderna från hur vi flydde från katastrofen går på repeat i hjärnan, det går inte att sluta tänka på. Henke och jag och barnen pratar konstant om händelseförloppet, det är som att vi måste gå igenom detta om och om igen.

.

Vi hade bara varit på Rhodos (Kiotari Beach) och vårt hotel Hilton Lindian Village i två dygn när allt blev en mardröm. På lördagsmorgonen kände vi att det skulle bli en väldigt varm och väldigt blåsig dag. Jag såg som snöflingor av vit aska som singlade runt i luften och även aska på vår uteplats och visste att det var för att det pågick en skogsbrand ett par timmar bort i bergen. Kände en viss oro redan då, det pga en kombo med den där blåsten från bergen och askan men vi såg inget mer så vi gjorde som alla andra på vår resort. Vi gick och åt vår frukost och sen vidare ner till poolområdet. Det var hett och rätt skönt med den där hårda vinden men plötsligt tog den tag i bladen på min pocket som jag läste, sidorna försvann ner mot stranden och min skjorta som jag hängt över en solbädd fladdrade iväg i en rabatt. Då försvinner solen och det blir mulet och jag vänder mig om och kikar upp mot himlen och ser att det är inte moln, det är tjock rök. Jag har nu aska i ansiktet och på kroppen och jag säger åt Henke att du måste gå till receptionen och kolla vad som händer! Detta är inte normalt någonstans och han tycker jag överdriver lite men gör som jag säger. Jag är nu ordentligt orolig och springer iväg bort från poolen och runt restaurangen så jag ser berget bakom och ser då att det brinner kanske bara 500 m bort. Runt mig har de andra gästerna också börjat att spana uppåt och många filmar och fotar den märkliga grå/gul/orangea himlen. Jag förstår där och då att vi måste bort NU. Det är jättebråttom. Det syns bara en helikopter över branden i bergen och det är inte svårt att lista ut att torkan, hettan och hårda vinden kommer dra ner den till oss och det kommer gå fort. En liten helikopter kan omöjligt släcka denna enorma brand som rasar ned mot oss nu. Det går även snabbt att räkna ut att alla dessa turister på vårt och alla andra fullbokade hotel i Kiotari plus personal plus lokalbefolkning snart måste fly och min hjärna säger mig att det här blir tillsammans en katastrof. Nu är det jag och min älskade familj som är med om det här hemska som man bara har läst om! Bilder av katastrofbränder man sett filmer från fladdrar förbi i minnet; Californien, Australien. Bilköerna och paniken. Och folk förstår inte vad som väntar här runt mig, det filmas och det fotas – men vi måste ju fly!

.

Snabbt drar jag upp Moje och Bea från poolen och rafsar ihop telefoner och ringer Henke  medans vi springer upp mot vår svit och skriker Du måste fixa en hyrbil eller en taxi  på direkten för vi måste härifrån!!! Jag är som radiostyrd och tankarna är plötsligt kristallklara.  Ingen annan gäst eller personal verkar förstå vad som händer men vi möter Henke på vägen upp och nu ser jag att han börjar fatta också. Han ser rädd ut och börjar leta taxinummer på sin Iphone. Kvällen innan var vi till Lindos, en större by någon mil bort och det tog 45 min att få en taxi och då var inte ens nödläge.. Snabbt in på sviten och rafsa ihop grejer  i några väskor, mycket fick vi lämna kvar. Möter den brittiska  mamman i sviten bredvid som kommer ut och undrar om familjen verkligen ska åka? Tjejen i den lilla exklusiva solglasögonbutiken hade ju  precis sagt till dem att inte oroa sig. Jag ropar  över axeln att Nej vi tänker inte stanna,  flyr vi  i onödan så är det så men nu åker vi!  Nu fort med barnen efter upp mot receptionen och jag blundar och hoppas att det ska stå några taxibilar där. Då dånar det till i högtalarna och hotellet uppmanar oss alla att bara ta det lugnt och vi ska inte oroa oss, branden hotar inte vår resort..

.

Uppe vid receptionen är det kanske 4-5 familjer och bara en taxi. En större taxibus, som redan är bokad, står och väntar på en familj som ska till Rhodos flygplats. Annars syns inte en bus eller taxi eller någon form av transport till och vi är mitt ute på landsbygden. 150 m bort ca ligger huvudvägen som går efter kusten. Bakom vägen är det skog och där, ännu närmre, är nu branden! Jag springer in till receptionen och vrålar nu  – Give us a taxi NOW! Bus! Personalen tittar på mig med konstig tom blick. De ser liksom förvirrade ut och de gör ingenting? Säger bara ”calm calm” men ser samtidigt chockade ut. ”Men va faan Henke vrålar jag nu, får du tag i någon taxi eller!? Vi måste ju åka!!” Jag springer ut igen och är helt fokuserad på att nu måste jag ha tag i någon som kan köra oss, vem som helst. Vad som helst. Då känner jag hettan från branden, det är plötsligt typ 70 grader varmt. Moje får panik, tårarna sprutar och han börjar gallskrika att Mamma jag inte vill brinna upp! Jag känner också paniken  och skriker till Bea att ta hand om Moje och springer ner på parkeringen. Vem kan skjutsa oss?? Några städerskor åker iväg i en bil, de stannar inte när jag viftar. En äldre hotellanställd står där och manar ”calm, calm, bus are coming” och jag tänker bara att den där bussen ser jag inte nu och jag är i Grekland och där kan bussar ta timmar att få och vi är säkert flera tusen som snartsnartsnart måste bort härifrån!

 

Då kommer polisbilen och två poliser störtar ut. De springer ut mot oss med livrädda blickar och viftar och vrålar ”NI MÅSTE EVAKUERA NUUUU!” Fast på grekiska men jag fattar ju och jag blir nu också livrädd. Hetsigt och runtrunt springer de på ett konstigt sätt, de har väl också panik för ingen verkar ju fatta allvaret. Då ser jag att den där taxin som ska till flygplatsen plötsligt åker iväg och jag springer bredvid allt jag kan i mina flipflops på vägen och knäpper mina händer och gråter och vädjar ”Please pleeease take us with you!” genom rutan och jag får ögonkontakt med chauffören men den kör iväg och jag tappar precis all kraft. Då plötsligt stannar den. Jag vågar knappt tro att det är så men taxin backar och dörren öppnas för mig. Jag vrålar upp mot hotellet åt Henke och barnen att springa ner på en gång och då är det fler som ser oss och kommer ner och också vill med så klart. Det blir nästans slagsmål där men jag håller med armen för dörren och  tänker bara att jag var först och det är mina barn och min familj som ska med den här jävla taxin. En äldre fransk gammal dam i 80-årsåldern i blå baddräkt (det var allt hon fick med sig) med sina två barnbarn är snabbt framme och de trängs in och får också plats och sen gasar vi iväg. Vi lämnar Kiotari och åker någonstans till en buss-station (Lindos?) Jag minns inte den resan. Vi hoppar ur taxin och familjen som ska till flygplatsen får ta en bus dit då den grekiska taxichauffören insett att han måste tillbaka och hjälpa till. Vi tar en lokalbuss till Rhodos stad tillsammans med den franska damen med barnbarnen, Nästan alla andra säten är lediga. Vi är  nu i säkerhet och vi sitter där tysta i våra badkläder och stinker rök och är i chock och ser i bakrutan hur rökpelaren på himlen försvinner ju längre vi åker. Vi lyckas hitta ett hotelrum i Rhodos gamla stad över natten (Hos den helt fantastiska engelsmannen Duncan som tillsammans med sin fru och svärmordriver det varma underbara lilla hotellet Spirit of the Knights) och Henke lyckas få de sista fyra platserna hem på ett Sun classflyg igår.

.

.

Tog en bild utanför hotellet innan poliserna kom. Där på parkeringen skulle evakueringsbussen komma. Borta vid vita huset går stora vägen. Bakom den berget och elden.

.

Jag har hittat en tjej på TikTok som också var gäst på Lindian Village. Här har ni parkeringen när katastrofen är ett faktum, här har ni vår pool när vi uppmanades att bara ta det lugnt och det var säkert och här när larmet gick (Då var vi inte kvar). Här har ni när hon och de andra gästerna äntligen lämnar vårt hotel och de åker förbi den parkerade lastbilen ni ser på min bild ovan. Elden var alltså precis vid hotellet när räddningen slutligen kom.

.

Vi har fått besked om att hotellet brunnit och nu försöker vi bara smälta allt som hänt. Katastrofen på Rhodos och medkänslan för alla drabbade på ön. Rädslan och paniken. Tacksamhet över att vi  och många med oss klarade sig. Att vi är hemma. Känns som vi åkt runt i en karusell de senaste dygnen. Två dygn fick vi på vår efterlängtade semester innan mardrömmen kom. Fortfarande är inte branden under kontroll och jag uppmanar verkligen er som har en bokad resa att inte åker ner till Rhodos nu innan den är det. Flygplatsen är överfull av människor som flytt branden och som sover på golvet där🖤

..

KRAM

.

.

40 kommentarer till “SEMESTERDRÖMMEN SOM BLEV EN MARDRÖM

 1. Kramar till er! Jättebra att prata och bearbeta det hemska ni varit med om. Ta hand om er ❤️.

 2. Nämen! Vilken fruktansvärd mardröm. Sån tur att ni hann undan. Jag förstår att ni måste vara helt chockade.

 3. Fy fan vilken vidrig upplevelse! Så ledsen för er, och alla andras skull. Det är verkligen starka krafter och det brinner på många platser i Europa just nu. Vad skönt att ni kunde ta er därifrån så snabbt. Jag kan inte för mitt liv förstå att det fortfarande flygs ner turister. Ta hand om er! 💗

 4. Fy vilken mardröm, ryser när jag läser! Så overkligt men ”skönt” att ni är på trygg plats nu. Stor kram

 5. Usch så läskigt, skönt att det gick bra. ❤️
  Nådde branden hotellet är jag nyfiken på. 👀

 6. Vilken hemsk upplevelse för er alla. Mina tankar går till er, men även till lokalbefolkningen som förlorat sina hus, hem och ägodelar i denna fruktansvärda brand.

 7. Tre hotell har brunnit upp i området ni befann er i o byar o området runt där är tömda. Känner en kille som härstammar från Rhodos o befinner sig ca 5 mil därifrån nu. Vinden kan vända så det kan bli en stor katastrof om dom inte får stopp på det. Bra gjort av er att vara så handlingskraftiga .

 8. Oj vad läskigt, ta hand om dig er! Dig ska man ha med i krissituationer.

 9. Uh å herreminje…så hemskt 🙁
  Så skönt att ni är hemma nu och att allt gick bra. Kan inte föreställa mig alls hur det måste ha varit.
  Njut av din vackra och svala trädgård med din fina familj nu å jättebra att ni pratar, pratar och pratar <3 det enda som man kan göra efter en svår upplevelse. Kommer du/ni inte vidare så kanske du/ni får ta proffshjälp?
  Massor av kramar!

 10. Fy, tur att allt gick bra. Man tänker mycket på de bofasta som kanske både förlorar hem och inkomst. Det har varit värmebölja ett bra tag vid medelhavet, hade aldrig vågat resa.

 11. Vad skönt att ni kunde ta er hem! Jag lider med alla som bor i områden där det har brunnit och brinner. Jag tänker också att det var himla tur att det inte var natt när branden spred sig. Ni hann undan tack vare snabbt agerande. Ta hand om er ❤️

 12. Skönt att ni kom i säkerhet.
  Jag får såna minnen av din text, kastas tillbaka 16 år i tiden men känns som igår när jag tänker på det. Vi var på en karibisk ö med vår sjuåring respektive ettåring. Ska inte dra hela historien men vi fick fly från män som försökte ta ifrån oss vår ettåriga dotter. Jag känner så igen din handlingskraft. Jag fick en styrka och fokus jag inte ens visste jag hade. Men den totala skräcken jag (och även barnens pappa) hade kan inte beskrivas i ord. Jag tänker ofta på de föräldrar som flyr krig osv, vilka hjältar de är, man bara gör och handlar för att det inte finns något annat val, man bara måste lösa saker och ha modet. För det finns inget annat alternativ.
  Bra att ni pratar om det efteråt.

 13. Vilken fruktansvärd upplevelse. Får ont i magen när jag läser din berättelse. Jag hade agerat precis likadant som du gjorde i den situationen och hade absolut inte lyssnat på något ”calm” i det läget.

 14. Så fruktansvärt, svårt att ta in. En stor eloge till dig, handlingskraftig och stark. <3

 15. Vilken fruktansvärd upplevelse. Stor eloge till din handlingskraft och skönt ni är hemma nu. Tänker på alla som drabbats och som bor där och skall försörja sig. Inte utan att man undrar vad som händer med klimatet. Var rädda om er ❤️❤️

 16. Vad hemskt och vad rädd man måste bli. I en annan blogg som jag ej tänker besöka mer är kommentarerna oempatiska och elaka. Där är dom arga och skriver elakt om dom som är drabbade. Verkar inte klokt. Vuxna kvinnor dömmer människor i kris. Då tycker jag man sjunkit lågt. Mvh mia.

  1. Har inte läst bloggen du refererar till men så klart skall man inte skriva elakheter. För egen del hade jag valt bort att resa med tanke på värmebölja n och de risker med bränder som ofta finns kring länder i värmen.

  2. Jag tror jag vet vilken blogg du tänker på och kritiken handlade väl mer om att man är evakuerad från brandområdet och sedan klagar över att behöva sova på en madrass i en reception exempelvis. Vad är alternativet liksom, vara kvar på ett hotell i ett brinnande inferno?

 17. Skönt att ni är hemma i tryggheten🤎 Kan knappt föreställa mig paniken . Ta hand om er alla fina nu❤️
  Kram

 18. Vilken mardröm och så skönt att ni kom därifrån.
  Klarade sig alla på hotellet?

  Ta hand om barnen så att de inte får men eller rädslor efter denna mardröm

  Tacksamhet över vardagliga saker blir så uppenbart en sån här gång

 19. Fruktansvärt! 💔
  Vilken otrolig tur i oturen dock att du fann dig och stod på dig. Största kramen till er!

 20. Åååå så fruktansvärt kan tänka mig in i det …😢ni är hemma igen 🙏❤️ Kram

 21. Vilket fruktansvärt trauma ni varit med om. Sänder all kärlek till dig och familjen ❤️

 22. tack för en bra redogörelse! det är svårt att ta in från nyhetsrapporteringen, det du skriver känns mer verkligt. låter verkligen fasansfullt. kram till er! (som nån annan vad inne på så tror jag att det kan vara byta med ett besök hos kurator eller liknande med barnen. du, vilken upplevelse att bära med sig! byta att nu pratar hemma!!)

 23. Vilken tur att du reagerade så snabbt och var så handlingskraftig. Riktigt otäckt att läsa (men så fint av dig att dela med) menar att jag tycker det var hemskt att läsa och tänker då på er! som upplevde denna hemska mardröm! Väl att ni är hemma nu. Ta hand om varandra ❤️
  (jag är sämst på att kommentera på bloggen så får passa på att tacka för att du delar med dig. ❤️)

 24. Väldigt skönt att ni är hemma välbehållna, om än omskakade ❤️ Kan tänka mig att det för alltid finns ett före och ett efter efter en sådan hemsk upplevelse. Det var rådigt gjort att bege er därifrån snabbt. Jag hade verkligen inte heller velat vara kvar på ön. Min väninna åkte otroligt nog ner med sina två barn för två dagar sedan. De befinner sig bara en kort sträcka från den närmaste branden. Hon verkar helt cool, men jag är orolig över att de är där. Räknar dagarna tills de kommer hem.

 25. Vill bara sända all kärlek och kraft till er. Vilken mardröm!
  Bra att du gick på din magkänsla och tog fram mammatigern i dig.
  All kärlek!!
  ❤️❤️❤️

Comments are closed.

Rekommenderade inlägg