ÄPPELTOSCAKAKA

.

Oh my vilket äppelår vi har!  Hur mycket frukt som helst att skörda just nu och det verkar som att äppelträden gillar den här blöta och svala sommaren för annars brukar det falla en del kart men det har det inte gjort i år. Nej stora maffiga och ja perfekta äpplen i mängder och idag tog jag in en korg och bakade bla en ootrolig god äppelkaka som jag måste tipsa om! En riktigt saftig kaka med  toscatäcke blev det, perfekt grej att pyssla med när sommarvädret är sisådär..

.

.

ÄPPELTOSCAKAKA

.

Du behöver till kakan: 100 gram smör, 2 st ägg, 1,5 dl strösocker, 1,5 dl vetemjöl, 2 tsk vaniljsocker, 2 st äpplen, skalade och urkärnade, ca 2 tsk kanel Till Toscan: 50 g smör, 0,5 dl strösocker, 50 g flagad mandel, 1 msk vetemjöl, 1 msk mjölk

.

.

Gör så här: Smält smöret och låt det svalna. Vispa under tiden ägg och socker ljust och luftigt. Blanda ihop mjöl och vaniljsocker och rör ner det i äggvispet. Tillsätt sist det smälta smöret och rör ihop smeten. Häll smeten i en smord och bröad springform (ca 24 cm i diameter) Skala och kärna ur äpplena och skär dom i lagom tunna skivor. Tryck ner äppelskivorna i smeten och grädda i ugnen i ca 20-25 minuter. Ta ut kakan och höj ugnsvärmen till 200 grader. Gör toscasmeten.

Tosca: Smält smör och socker. Blanda ihop mandelspånen och mjölet, rör sedan ner det i den varma smör/sockerbladningen. Rör noga och häll slutligen i mjölken. Häll den varma toscasmeten över kakan och ställ in den i ugnen igen i 200 grader i ca 8-10 minuter.

.

.

Kakor, mos och must men vad kan man göra mer med alla dessa äpplen! Någon av godingar som har något riktigt bra äppeltips kanske??

.

Nu blir det visst en liten tur ut till köpcentret i ösregnet här! Har sällan sett så mycket regn komma samtidigt som idag, det verkligen forsar på rutorna just nu. Hoppas bara det här älskade gamla huset håller lika tätt som det brukar vid skyfall..

.

Ha nu en fin lill-lördag så ses vi snaart igen!

.

KRAM

.

.

8 kommentarer till “ÄPPELTOSCAKAKA

 1. jättegott med kompott utan socker…ingefära, kanel och honung. koka tills grovt och ha på morgongröten.
  annars testa äpplekladdkaka ! grymt gott.

 2. mm, ser ut som sorten Transparente Blanche, väldigt goda och krispiga i så fall! Ja men must är väl toppen, här på Gotland kan man lämna i väg hela äpplen till musteri, och få tillbaka must i praktiskt bag-in-box så det kan säkert ni där med?
  Annars kan man ju torka också, äppelringar, det är gott godis!
  Kakan låter väldigt god, får prova!

 3. Min mormor kokade äppelkräm som avnjöts ljummen med lite gräddmjölk. Fantastiskt gott, finns recept lite överallt.

 4. Jag tipsar om Äppelchutney – perfekt till höstens stekar och annat kött.
  Din Dahlia bukett på köksbordet är ju helt galet vacker!

 5. Hej Petra. Älskar din blogg och speciellt recepten. Gjorde just äppel-tosca kakan med en liten justering. Tillsatte nämligen 1 tsk bakpulver i smeten. Hade du utelämnat det med flit?
  Sköna höstdagar till dig och dina följare!

  1. Vad kul och tack för snälla ord! Jag använde inget bakpulver, den ska vara lite kladdkakegojsig och inte porös🥰

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rekommenderade inlägg