DÅ TAR VI EN SPANSK MIDDAG

.

Igår var det smarrig äppelkaka här inne hos mig och idag bjuder jag på en mumsig spansk middag med tapas! Detta är egentligen min härliga svärmors specialare men vi kör den själva rätt ofta också. Grunden är rätterna Katalanska köttbullar och Sherrykyckling och Romescosås sen så lite annat spanskt – chorizo fräst i olja, Gambas i olja, paella osv. Vi  körde chorizo och ett väldigt enkelt saffransris som gav perfekt paella-aktig känsla utan att vara för mycket meck. Så vill ni få en härlig, het, spansk och solig somrig middag (nu när regnet står som spön, brrr) så testa detta!

.

SPANSK SHERRYKYCKLING

6 portioner

Du behöver: 1 kg kycklinglårfilé, 7 vitlöksklyftor, 2 dl Manzanilla (eller annan sherry) olivolja, salt och peppar.

Gör så här: Dela kycklinglårfileérna, vänd dem i mjöl, och bryn bitarna i rejält med olivolja i en stor panna eller gryta på medelhög värme. Salta och peppra. Häll över ca 7 fint skivade eller hackade vitlöksklyftor och rör om (Akta så inte vitlöken bränns vid för mycket) Slå på 1–2 dl torr sherry (helst Manzanilla) och låt småputtra på svag värme under lock ca 20 minuter

 

 

.

PILOTAS – KATALANSKA KÖTTBULLAR

4 portioner

Du behöver: 500 g blandfärs, 1/2 dl ströbröd, 2 ägg, 3/4 dl hackad bladpersilja, 3 finhackade vitlöksklyftor, 50 g pinjenötter, 1 tsk salt, 1/2 tsk grovmald svartpeppar, 1/2 tsk kanel, olivolja att steka i.

Gör så här: Blanda alla ingredienser i en skål. Rulla till fina små köttbullar. Stek dem i olivolja på medelvärme tills de fått fin färg och är genomstekta.

.

ROMESCOSÅS

.

Du behöver: 2 röda paprikor (eller två grillade inlagda paprikor) 1 burk Mutti körsbärstomater, 1 dl flagad mandel, 1 vit brödskiva, 3 krm chiliflakes, 0,5 tsk paprikapulver, 2 msk olivolja, 1 krm salt, 0,5 krm vitpeppar, 1 msk rödvinsvinäger, 0,5 tsk socker (ev en pressad vitlöksklyfta)

Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader med grill-läge., Dela paprikorna och ta bort kärnorna. Lägg  paprikorna med skalet upp på en plåt och grilla i ugnen i 15 minuter. Lägg de varma paprikorna  i en bunke och täck över med plastfilm och låt stå några minuter. Lägg mandel, tomater, smulad brödskiva, chiliflakes, paprikapulver, olivolja, salt, peppar, vinäger, socker (och en vitlök) i en mixer. Eller använd stavmixer i en skål. Ta bort skalet på paprikorna och lägg med övriga ingredienserna. Mixa ihop till en röra/sås. Servera Romescosåsen rumstempererad.

.

.

Detta är på riktigt bland det godaste jag vet! Brukar servera våra spanska rätter med citron (fräscht droppa över lite) och goda oliver.

.

SAFFRANSRIS

4 portioner

Du behöver: 2 msk smör olivolja, 1 finhackad liten gul lök, ca 0,5 tsk salt, 1 pressad vitlöksklyfta, 3 dl långkornigt ris, 5-6 dl grönsaksbuljong, 3 pkt saffran, små fina frysta gröna ärtor.

Gör så här: Skala och hacka löken. Värm en kastrull med olivolja och fräs riset tills det börjar bli genomskinligt och fått en aningens färg (det ska bli lite rostat. Ha in löken och fräs tills den är genomstekt. Tillsätt grönsaksbuljongen och koka under lock på svag värme i 20 minuter.Tillaga ärtorna enligt anvisning. När riset kokat klart  så vänder du saffran och rör om ordentligt. Tillsätt ärtorna och smaka av och tillsätt ev mer salt.

.

Nej fyy för det här vädret alltså och inte ser det utsatt bli någon bättring heller innan skolstart, vad hittar man på för kul så här i augusti med en sjuåring när det bara vräker ner ute!? Vägrar skrikiga lekland och det måste ju vara något man kan göra inomhus liksom.. Idag har vi bla spelat spel och kokat massa äppelmos bla (som fick en stor tumme ned, typ det värsta Moje smakat men så var det ju också en hel del frukt !;) Man kan ju inte ens åka och hyra en mysig film numera vilket man gjorde en grej av med de stora barnen såna här blöta dagar. Kom jättegärna med något bra tips på vad man kan hitta på! (Det enda jag vill är att baka godsaker och laga massa mumsig mat just nu med skön musik i bakgrunden – kommer väl gå upp 10 kg pga det här förbaskade lågtrycket haha;)

.

Önskar er en fortsatt fin torsdag!

.

KRAM

.

.

8 kommentarer till “DÅ TAR VI EN SPANSK MIDDAG

  1. Om det bara regnar lite som i förmiddags här utanför småstan så kan man gå ut och leta gula kantareller, de har kommit nu.

  2. Låt honom leka med en kompis bara? Hemma hos er eller hos en kompis. Så kan du koppla av med en bok eller greja i trädgården. Alla nöjda! 😜

Comments are closed.

Rekommenderade inlägg