I KÖKSTRÄDGÅRDEN

.

Moje och jag tog en sväng ner till vår lilla köksträdgård här på eftermiddagen! Han var sugen på hallon (söta granntantens goda växer frodigt även in till oss så vi kan nalla) och så skulle det plockas tomater och ses till m a j s e n så klart. Den är viktigast!

.

.

Själv klippte jag mig en ny härlig dahliabukett – det roligaste med trädgården så här i augusti om ni frågar mig! Man måste ju bara älska dessa perfekta snittisblommor, sparar ju många slantar på att ha en egen perfekt blomaffär denna månad. Har som sagt tacksamma dahlior i år som ger massa blommor (Vad mina sorter heter kanske några undrar – je ne sais pas. Har som vanligt tappat bort namnen tyvärr…) Något som inte är tacksamma är däremot buxbomen…herregud den där nedra buxbomssjukan är här igen och jag har fått klippa ned en hel del häck och slänga klot.  buhuu. Blir GALEN på den och inget kan man göra förutom ta bort allt det angripna!

.

.

Moje och hans majsplanta! De fick ju plantera var sitt ”popcorn” i våras i nollan och han har kollat till sina lilla växt med jämna mellanrum och nu har den faktiskt blivit ganska hög. Hoppas vi lyckas få till en majskolv också!

.

.

Ikväll blir det en smarrig Caprese till grillmiddagen kan jag lova! Den klart godaste är ju den med egna tomater, mums.

.

Ha nu en fortsatt skön tordsgakväll vänner!

.

KRAM

.

.

 

5 kommentarer till “I KÖKSTRÄDGÅRDEN

 1. Det är så trist när det blir sjukdomar på växterna! Men är du säker på att det är ”riktig” buxbomssjuka? För i så fall räcker det inte med att klippa ner, då kommer det bara komma tillbaka med stor risk för spridning. Man kan lägga några angripna kvistar i en plastpåse och vänta några dagar – om det bildas vita sporer så är det den svåra buxbomssvampen. Då är det bästa att gräva upp angripna plantor och bränna dem för att undvika spridning. Du behöver då byta jorden helt innan du planterar nya buxbom. Är sporerna däremot mer rosafärgade så är det en mindre farlig svamp och då kan det räcka med att klippa bort det angripna.

  Håller tummarna för den mindre farliga varianten! 👍

 2. Tack snälla för tips! Jag fick för mig att mina buxbom också blivit angripna. Ska testa det du skriver, kanske är det ett mindre ofarligt angrepp🙏

  1. Jag håller tummarna! 😊
   Den här sommaren har varit tuff för många växter när det kommer till svampangrepp men relativt många svampar är ju som tur är inte så illa att hela växten är förstörd utan det räcker med att ta bort allt det angripna. Svamparna som även frodas och kan leva i jorden är det värre med och om man får tillbaka problemen år efter år kan det vara dags att fundera på annan växtplats en bit ifrån.

   Samma svamp angriper dock sällan flera olika sorters växter så då kan man prova med något annat på den platsen i så fall 😊

 3. Jag trodde att jag fått buxbomssjuka på mina buxbomar men det är något som heter Buxbomsmott som är en grön liten larv som äter upp bladen och dom är svåra att se då dom är likadan färg som växten men jag har plockat dom jag kan se och vi har vattnat växterna ordentligt uppe på bladen så kolla om det kan vara larver som äter.

 4. Blir glad när jag kan se att alla som kommenterar vill varandra väl. Nu för tiden känns bloggvärlden hård. Så tack för tipsen🙂

Comments are closed.

Rekommenderade inlägg