VÄRLDENS BÄSTA LAMMYTTERFILÉ

.

Hej lill-lördag och idag bjuder jag på  pics på vad vi åt till middag häromdagen för det var helt fantastiskt! Det godaste lammet jag ätit på riktigt, så himla mumsmums och jag drömmer om den här rätten nästan haha. Själva lammytterfilén köpte jag på lilla Kärrbo Prästgård som ligger utanför V-äs och som har fantastiskt fint ekologiskt kött (och grönsaker och även musteri, tips!) Tycker faktiskt bättre om att laga just ytterfilén på lamm än själva filén till skillnad mot nöt och gris (fläskytterfilé är så gummiaktig i konsistensen och smakar blöt kotlett och nötytterfilé är ju inte heller filé utan vanlig ryggbiff) Den är typ lika mör och smakrik och god som filén men dubbelt så stor. Lamm är ju bara bland det godaste köttet man kan äta och vi äter inte rent kött så väldigt ofta (oftast färs och lågkok) men när vi gör det så ska det vara riktigt bra.

.

.

Jag marinerade lammet i någon timme i örter, olivolja och balsamvinäger innan H fick grilla till innertemperatur på 59 grader. Till serverade jag smashed potatoes, mustig rödvinssås med sherryvinäger och långbakade körsbärstomater och just dessa tomater mååste ni testa. Så galet enkelt sätt att laga tomater men en riktig smakexplosion! Perfekt tillbehör till alla kötträtter.

.

LÅNGBAKADE KÖRSBÄRSTOMATER

Du behöver: 500 g körsbärstomater, 3 msk olivolja, 1 msk balsamvinäger, flingsalt, peppar.

Gör så här: Lägg tomaterna i en form och häll på olivolja och vinäger. Salta och peppra. Ställ tomaterna i ugnen på 125 grader i cirka 3 timmar.

.

.

GRILLAD ÖRTMARINERAD LAMMYTTERFILÉ

Du behöver: 600 g lammytterfilé, 1 kruka timjan, 1 kruka rosmarin, 2 klyftor vitlök, 1/2 citron, 1 dl bra olivolja, 1/2 dl balsamvinäger.

Gör så här: Börja med att marinera lammfilén. Hacka kryddorna, riv vitlöken, riv citronskalet och pressa citronsaft och blanda med olivolja och balsamvinäger. Täck filéerna med marinaden. Marinera en timme i rumstemperatur. Grilla filéerna på hög värme ca 1 minut på varje sida (de ska ha innertemperatur på 59 grader och vara rosa-rött), salta och peppra och lägg att vila i folie. Servera med tex potatisgratäng eller smashed potatoes.

.

RÖDVINSSÅS MED SHERRYVINÄGER

Detta är ett suveränt rödvinssåsrecept – rekommenderas verkligen!

Du behöver: 2 små schalottenlökar, 2 vitlöksklyftor, 1/2 kruka timjan, 1/2 msk socker, 1/2 dl sherryvinäger, 1 1/2 dl rödvin, 3 dl kalvfond, maizenaredning, smör, salt

Gör så här: Skär löken grovt och fräs på medelvärme i smör tillsammans med timjan i en stekpanna. När löken blivit mjuk utan att ta färg så strör du på sockret och låt det karamelliseras. Häll sedan i sherryvinäger och låt den koka in nästan helt. Häll i rödvinet och låt det försiktigt koka ihop och reducera till ungefär hälften. Sila av såsen och häll tillbaka den i stekpannan. Slå i kalvfonden och red sen med lite maizena och tillsätt en klick smör (ca 1 msk) och låt såsen koka ihop till lagom konsistens. Smaka av med salt och eventuellt lite mer sherryvinäger.

.

Sen avslutar vi onsdagens inlägg med en riktig bra dokumentärserie som jag har kollat på – The Supermodels! Världens fyra första supermodeller: Vännerna Christy, Linda, Naomi och Cindy berättar sina egna historier. Åh dessa fantastiska otroligt vackra och häftiga fyra som man som tjej beundrade såå mycket på 80-90-talet (nu 50-nåntinggamla och fortfarande väldigt heta ) De var ju på dåtidens Kardashiankändnivå. Skillnaden var att man ju inte visste ett skvatt om dem som personer förutom hur de såg ut i just i glassiga modereportage. Men nu får vi alltså reda på mer:)

.

 

.

The Supermodels finns att se på Apple+

.

Fab fortsatt onsdag nu vänner!

.

KRAM

.

.

6 kommentarer till “VÄRLDENS BÄSTA LAMMYTTERFILÉ

 1. Tack för receptet! Jag köper två lamm av lokal lamm bonde här i Norrbotten varje höst. Gott att ha något annat än älg och ren emellanåt.

 2. Mmmums! Älskar lamm och gården nära oss säljer finfina lammlådor så nu får jag nog beställa och laga detta goda!

  Den dokumentären vill jag se! Hoppas på mycket 90-talsnostalgi! Bara Tatjana Patitz som saknas från ”The Big Five”, som så tragiskt gick bort i bröstcancer tidigare i år..
  Claudia Schiffer tillhörde väl denna skaran också.

  Själv hade jag Beiron Andersson på väggarna haha, eller Tyson Beckford ;D

 3. Hej
  Du har så goda recept
  MEN de är så svåra att läsa och fota av, röriga.
  Börja med måttet sen varan och stapla
  Typ
  2 dl Mjölk
  2 dl Mjöl
  etc etc

  Bara en liten tanke……
  MVH

Comments are closed.

Rekommenderade inlägg