PUMPABULLAR MED SAFFRAN & MANDELMASSAFYLLNING

.

Heeej måndag!

.

Börjar Halloweenkänslan smyga sig på än!? Själv tycker jag den känns allmänt är lite mer dämpad i år och det kanske har sina förklaring.. Nåväl, Halloween eller framför allt halloweenpynt har ju aldrig varit min kopp med thé riktigt! Pumpor ute är fina (i någon vecka) och så något kusligt för Mojes skull. (Om han fick bestämma så skulle vi ha en hel kyrkogård med sneda träkors på hela framsidan men han fick nöja sig med ett skelett som kravlar upp ur rabatten:) Färgkombon svart och orange är s å inte jag men laga mat och baka med Halloweentemat gör jag gärna! Det älskar barnen också och idag blev det Pumpabullar utan pumpa utan formade som små pumpor med härlig saffran (mmm, nu är det dags – älskar!) och så en gömma av mandelmassakräm.

SÅ läskigt goda blev de! Det är faktiskt bara fem kvar på fatet av hela satsen så ni förstår. Sen är det lite pill med att knyta bomullssnören runt alla bullar men ser man det som kul pyssel så blir det ju lite roligare (Det är inte svårt)

.

.

Så här knyter du bröd och bullar med steksnöre så de blir pumpor – du tar 3 stycken lika långa snören som en stjärna och lägger på bakplåtspappret. Sen placerar du din runa bulle mitt i och knyter ihop alla snören som ett paket.

.

.

När bullarna svanllnat något så klipper du upp och drar du försiktigt bort alla snören.

.

 

Penslar dem med smält smör och doppar sen i socker och placerar till sist en kanelstång mitt i varje pumpabulle (för dekoration) Hur söta blir de inte?

.

.

Fyllningen kom på plats genom att jag använde en spritspåse med tyll som jag tryckte in i bullarna. Se till att trycka igen hålet ordentligt bara och lägg den sidan nedåt på plåten innan gräddning.

.

PUMPABULLAR MED SAFFRAN & MANDELMASSAFYLLNING

.

Du behöver till degen:

 3 paket saffran 
2 dl  strösocker
2 msk  rom 
50 g  jäst
175 g  rumstempererat smör
5 dl  rumstempererad mjölk (3 %)
1/2 tsk  salt
800 g  vetemjöl  dvs ca 13 1/2 dl 
mjöl till utbakning
smör och strösocker till pensling och garnering
Till fyllningen
1 paket mandelmassa från Odense 200 g
200 g rumstempererat smör
1 1/2 dl strösocker
.
Gör så här:
Stöt saffranet i en mortel med 1 tsk av sockret. Lägg saffranet i rommen och rör om. Låt stå 30 minuter. Skär smöret i tärningar. Smula jästen och blanda med mjölk, smör och vätskan med saffran i en köksmaskin med degkrok. Tillsätt resten av sockret, salt och mjöl. Arbeta degen ca 15 minuter. Låt den jäsa under bakduk 60 minuter. Rör ihop ingredienserna till fyllningen och låt stå framme i rumstemperatur. Ta upp degen på en sparsamt mjölad arbetsbänk. Knåda den så den blir smidig och forma sen ca 30 lika stora runda bullar. Fyll bullar med mandelmassafyllningnen (se ovan hur jag gjorde)  Lägg bullarna på bakpappersklädda plåtar och knyt snören runt (se ovan för instruktion) Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225°C. Grädda mitt i ugnen 8–10 minuter. Låt sen svalna på galler under bakduk. Smält smöret och häll upp socker i. en djup tallrik. Pensla sen bullarna noga med smält smör och doppa där efter i strösocker.
.
.

.

Man blir ju bara s å lycklig av det allra första saffransbaket, mums! Härligt att jag kunde ”smyga in” det i Halloweentemat så jag slapp smygstarta med julen haha;)

.

Ha nu en fin måndagskväll!

.

KRAM

.

.

9 kommentarer till “PUMPABULLAR MED SAFFRAN & MANDELMASSAFYLLNING

  1. Du är så otroligt duktig i allt du gör. Vilka små konstverk du bakat ihop! Säkert mumsiga också!🎃👻🎃

  2. Jag har skrivit det förr och gör det igen. Måste vara underbart att ha dig som mamma. Allt får guldkant hemma hos er, tack vare din fingertoppskänsla.🌟

Comments are closed.

Rekommenderade inlägg