MJUK PEPPARKAKA MED COGNAC BUTTERCREAM-FROSTING

 

.

Detta bakades hemma hos mig idag denna söndag! Söndagar är ju en perfekt bakdag, det är så mysigt att ha något nybakt att bjuda på och hela huset doftar underbart dessutom. Som ni ser så blev det en mjuk pepparkaka och det mina vänner är aldrig fel. Alltid gott, så där lite lagom juligt och snabbt fixad! Har nog bakat Mjuk pepparkaka flest gånger när det gäller julbak (min fina virvelform hittar ni här)

.

.

Alltid uppskattad som ”bjudkaka”. Gjorde med cognacsmakande smörkrämforsting idag och det blev s å bra, lite mer vuxen smak och en extra piff på kakan!

.

.

Lite polkagrisströssel på är så fint och juligt! (Lätt fixat med att lägga  karamellerna i en tjockare plastpåse alt dubbla och så går man loss med en kavel bara:)

.

.

MJUK PEPPARKAKA

Du behöver:

 125 g smör, 2 msk msk färdig pepparkakskrydda + 1 tsk kanel,

2 ägg, 2 ½ dl strösocker,

 2 dl gräddfil,

3 ½ dl vetemjöl,

1 tsk bikarbonat

(Obs! Detta recept är till en vanlig mindre form, jag hade nästan dubbel sats till min form)

 

BUTTERCREAM FROSTING MED COGNAC

Du behöver:

100 gram rumsvarmt smör

200 gram florsocker

ca 1 msk cognac

(+ några droppar vit sockerpastafärg om du vill få lika vit forsting som jag har)

 

.

Gör så här:

Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull och ha ner gräddfilen och låt svalna.

Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Tillsätt smör och grädfilsblandningen och vetemjöl blandat med bikarbonat och pepparkakskrydda. Rör snabbt ihop allt snabbt till en slät smet.

 Häll smeten i en smord och bröad springform eller sockerkaksform, ca 1 ½ liter.

 Grädda kakan längst ner i ugnen i 35–38 min. Låt den svalna i formen innan du stjälper upp den på en tallrik.

 

Frosting:

Börja med att vispa smöret i 5 minuter tills det är vitt och fluffigt.

Sedan tillsätter du hälften av florsockret och vaniljsockret och vispar i två minuter till.

Efter det tillsätter du det sista florsockret och vispar i två minuter till.

Till sist tillsätter du cognac och vispar i 5-10 minuter till. Frostingen ska vara bra fluffig när den är klar!

.

Nu blir det en tur till parken med Moje och hans lilla klassis! Massa spring i benen och energi på de där två killarna just nu (känns att det välbekanta julstirret har satt igång, då det sladdas runt och tjoas ända fram till julafton haha) Så  nu ska de ”rastas”:)

.

KRAM

.

.

 

5 kommentarer till “MJUK PEPPARKAKA MED COGNAC BUTTERCREAM-FROSTING

  1. Wow så fin kaka. 😍 Ska köpa mig en sån form. Du skrev att du nästan hade dubbel sats i formen. Ska jag dubbla receptet eller ta nått mindre av nått? 😅😂😘

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rekommenderade inlägg