VÄRLDENS GODASTE CHOKLADKOLA

..

OjojOJ vilken himla galet god kola Moje och jag kokade ihop igår! Den fick stå och sätta till sig över natten och idag skar jag upp den och slog in små kolapaket i smörpapper. Mmmm, perfekt seg och med en djup chokladsmak. Med en vaniljstång och lite salt i smeten blev det en riktig fullträff. Laga julgodis är förresten bland det roligast julfixet tycker jag, tar inte mycket tid och är SÅ uppskattat. Iaf i min godistokiga familj!

.

.

De blev så där proffsigt blanka och läckra de här chokladkolorna och så lite extra lyxiga med lite guldig ätbar färg (finns på Panduro) stänkt över dem! Sen höll den här kolasmeten formen fint också efter jag skurit den, extra plus för det.

.

.

VÄRLDENS GODASTE CHOKLADKOLA

 

Du behöver:

 150 g mörk choklad

 150 g smör

 1 vaniljstång

(dela, skrapa ur frön och ha i skal och frön i smeten)

 3 dl vispgrädde

 4 ½ dl strösocker

 1 ½ dl mörk sirap

 1 nypa flingsalt

Gör så här:

Smält smöret på låg värme och hacka chokladen. Tillsätt chokladen med resten av ingredienserna, rör om. Koka smeten på medelvärme utan att röra för mycket i ca 20-30 minuter, tills den tjocknat lite. Rör om och koka sen upp kolan till 128 grader. Klä en form ca 20*30 cm med bakplåtspapper, ta ur vaniljstången ur smeten och häll i chokladkolan i formen. Låt stelna i rumstemperatur i minst 6-8 timmar men helst över natten. Skär sen kolan i önskad storlek och klä in i smörpapper.

 

.

M u m s, gäller att göra många för dessa går åt snabbt!

.

.

Tips! Om man inte orkar slå in massa småkolor (det är det som tar lite tid) så kan man ju skära såna här snygga stänger och ställa fram på gottebordet med en kniv så får alla förse sig med en lagom bit.

 

Tips 2! Man kan ju smaksätta en här supergoda kolan med lite vad man vill istället för vanilj. Typ pepparmintolja, hackade mandlar eller nötter, Baileys, pepparkakskrydda lakritspulver etc. Tillsätt bara det du önskar i slutet av kokningen!

.

Ha nu en suuperhärlig fredagskväll fina ni!

Här blir det nu mjukisen på, färdiga Hamburgerietburgare som kommer med leverans om 10 min som middag, filmmys och 100% avkoppling. Ska bli galet skönt faktiskt och precis vad jag önskar mest just nu<3

.

 

KRAM

.

.

7 kommentarer till “VÄRLDENS GODASTE CHOKLADKOLA

  1. Så fina kolorna blev & de låter sååå gott!
    Måste nog testa dessa i år, men vilken storlek på formen hade du?
    Ha en fin helg!

  2. Älskade fina Petra. Allt du tar dig an blir så vackert (och ser så gott ut). Önskar dig en fin andra advent. Kram Mary

  3. Nu har jag också gjort dessa kolor, och de blev verkligen goda. Jag hade dock inte mörk sirap, men det funkade med ljus också. Jag bytte ut lite av sockret mot muscavadosocker (som ju är mörkare). Och det funkade bra tyckte jag. 🙂 Tack för receptet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rekommenderade inlägg