ÄKTA ITALIENSK BOLLE (ELLER BOLLO, RAGU, BOLOGNESE ELLER JA KÖTTFÄRSSÅS)

INNEHÅLLER REKLAM/ANNONSLÄNKAR NORDIC NEST

.

Det är ju inte mycket som slår en riktigt riktigt god och vällagad true Italian Bolle med tagliatelle! Eller Bolognese, Ragu eller Köttfärssås (SÅ tråkigt svenskt namn) som det heter här i vårt avlånga land. Hur man gör den allra godaste köttfärssåsen finns det ju mängder med åsikter om. Jag gillar ju att göra den just italiensk med inte så många ingredienser men som får stå på spisen och puttra läänge. Har jag inte så mycket tid så spicar jag till den lite mer istället, mer örter som oregano och timjan och kanske kanel eller lite muskot  (SÅ gott tycker jag iaf men inte alla) Det jag aldrig har i är tex ketchup (herregud neej) grädde, soja (what?) fond och Worcestershiresås. För mig ska en bra Bolle vara riktigt djup i smaken och fast och lite oljig i konsistensen. tomatröd och klar och inte rinnig och aldrig brun-beige eller mjölkig.

Sen så tycker jag precis som italienarna att en Bolognese ska serveras med tagliatelle, pappardelle, fettucine eller spagetti. INTE makaroner eller mindre pasta, man ska kunna snurra upp såsen och pastan med gaffel! Blir ju så mycket godare då:)

..

 

Jag provade att göra ett väldigt enkelt och väldigt äkta italienskt recept utan örter igår! Tänkte nu ska jag till punkt och pricka köra autentiskt.. (Sen finns det väl 127 stycken TRUE Italian Bolognese recept men aja, det var en av de högst rankade jag hittade och sen översatte:)

Perfekt rätt en varm mysig söndagsmiddag efter det hade åkt pulka i massa minusgrader halva dan.. En mustig Bolle som skulle stå och puttra i 2-3 timmar och som ja var väldigt basic. Och den blev såååå bra! Alla gavstor tumme upp, Moje som älskar Pasta Bolognese och alltid gjort och som är superkräsen tyckte den var den bästa någonsin och samma tyckte H.

.

.

TRUE ITALIAN BOLOGNESE

Du behöver:

2 finhackade stora morötter

2 finhackade gula lökar

2 finhackade selleristjälkar

2 finhackade vitlöksklyftor

4 skivor finskuren pencetta

750 g grovmalen högrevsfärs

2 msk tomatpuré

2 burkar Mutti krossade tomater

2 lagerblad

2 dl Pinot Noir (eller Valpolicella eller annat passande rött vin)

Ca 2 msk mör och 1 msk olivolja

Salt och nymalen svartpeppar

.

 

Gör så här:

Hetta upp smör och olivolja på medelvärme i en traktörpanna (med lock) stek de finhackade grönsakerna under omrörning tills löken blivit mjuk, gul och genomskinlig, tar ca 6 minuter (Det får absolut e blir brunt/bränt) Salta och peppar. Ta upp och lägg åt sidan i en skål. Stek panetten gyllenbrun och ta upp och lägg bland grönsakerna. Ha i mer smör och olivolja om det behövs i pannan och ha i högrevsfärsen. Stek under omrörning färsen i ca 8-10 minuter tills köttet blir lite brunt och karamelliserat. Salta och peppra och ha tomatpurén och blanda noga. Höj sen värmen till medelhög och häll i det röda vinet och låt puttra ordentligt till nästan alla vin kokats bort. Sänk sen värmen till låg-medel och tillsätt de krossade tomaternaoch lagerblad och lägg på locket och låt stå och puttra i pannan i minst två timmar. Såsen ska bli tjock och härlig och den mesta vätskan reduceras. Har den inte gjort det riktigt när du ska servera såsen så höj värmen till hög och rör runt i såsen oavbrutet till vätskan reducerats mer. Ta sen ur lagerbladen och smaka av din Bolognese om det behövs mer salt eller peppar (eller sprinkla eventuellt över lite hackad färsk persilja eller färsk basilika OM man vill:)

Servera dina Bolognese med tagliatelle och nyriven god parmesan och NJUT!

(Mina vardagsporslin hittar ni här  glasen finns här. besticken finns här och underlägg plus servetter finns här)

.

Sista dagen på jullovet idag! H har börjat jobba och idag känns bara som en sån där dag så barnen får göra typ precis vad de själva vill innan skolan startar imorgon (vilket betyder att de allra allra helst sitter för sig själva med sin Ipads/ajfåns och spelar Roblox med andra eller uppdaterar sig på Snap, evighetskrollar TikTok eller ja i bästa fall ser på en serie eller film – herreguud så sköönt det ska bli med lite vardagsordning igen..;)

.

KRAM

.

.

8 kommentarer till “ÄKTA ITALIENSK BOLLE (ELLER BOLLO, RAGU, BOLOGNESE ELLER JA KÖTTFÄRSSÅS)

  1. Jullov i all ära men rutiner är skönt:)
    Nu mot ljusare tider, längtar såå till våren och solen!
    Kram

  2. Jag brukar göra något liknande också, stor skillnad på att göra snabbvarianten. Håller med dig om spaghetti/tagliatelle, så ska det vara ☺️ Ha det fint!

  3. Jag ser köttfärssås och ragu som helt olika maträtter, som att kyckling paneng inte är samma sak som kyckling francese. Min mamma gör en grym köttfärssås med grädde, och jag gör en grym ragu.

    Men, litet tips, för att det ska vara ”äkta italienskt”, blanda pastan i ragun och koka ihop någon minut så att den suger upp sås och smak. Nu kan ju vissa barn vilja ha saker serverade var för sig men prova till er vuxna. Det gör verkligen all skillnad och blir så oerhört gott! Gäller i princip all pasta.

  4. Men gud så gott! Det ska jag prova 🙂
    Jag gör en köttfärssås med rosmarin i. När du fräser löken så häller du i torkad rosmarin och låter det fräsa tillsammans. Det receptet fick min familj fr en gammal italienare som hette Gamba. Urgott!
    Här har den stora förkylningen slagit till hoppas du mår bättre 🙂

  5. Ser gott ut! Men är du angelägen om att få det autentiskt italienskt så är det inte helt ovanligt med en skvätt grädde i bolognesen. Italienarna blandar alltid pastan i såsen också och skulle aldrig servera pastan separat från såsen.

  6. Ja, att slänga i en skvätt grädde eller mjölk är inte ovanligt i Italien. Och som de ovan skrivit, alltid blanda såsen med pastan. Då reder sig rätten genom stärkelsen i pastan. Det blir lent och krämigt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rekommenderade inlägg