HELT PERFEKTA RÅGSIKTSFRALLOR

.

Idag har jag bakat igen (brukar ju göra det på helgerna, det mysigaste mest avkopplande helgfixet som finns) och faktiskt inte sötsaker denna gång utan frallor! För där på spisen står ju nämligen en tomatsoppa (får bli recept på den en annan dag för den blev mumsfilllibabba) och puttar och gör man egen soppa så är det ju så klart godast med EGET hembakat bröd till också..

.

.

När jag var liten så gjorde mamma hur ofta som helst sk rågsiktsfrallor och som jag gillade dem! Mjuka, lite söta och härliga. Hon bakade dem säkert ett par gånger i månaden och frös in. Vi bodde ju ute på landet på en gård och där fanns det inte något jätteutbud av färskt mumsigt bröd på denna lilla Icabutiken på 80-talet. Skogaholmslimpa var väl det bästa man kunde köpa men mammas frallor var bättre att doppa i chokladen (om hon inte fick för sig att stoppa äckliga russin i degen vilket kunde inträffa;)

Så idag när jag inte hade jättemycket tid för jäsning så fick det bli Rågsiktsfrallor! Gjorde ett jättebra och enkelt recept med frallor i panna, de blir ju ännu saftigare när de får jäsa ihop lite!

,

,

RÅGSIKTSFRALLOR I PANNA

Ca 20 st

Ingredienser:

50 gram jäst

6 dl mjölk

2 msk sirap

2 tsk salt

ca 13 dl rågsikt 

75 gram mjukt smör

.

.

Gör så här:

Värm upp mjölken till den är fingervarm och lös upp jästen i den varma vätskan. Låt hellre mjölken vara för kall än varm och låt degen jäsa lite längre än för varm vätska.

Tillsätt sirapen, saltet och nästan allt mjöl tills du har en smidig deg. Tillsätt lite mer mjöl efterhand om du behöver.

Klicka ner smöret och fortsätt köra degen med maskin i ca 5 minuter tills allt smör är blandat.

Strö över lite mjöl över degen och täck skålen med plastfolie. Låt den jäsa i 40-60 minuter.

Klä en långpanna med bakpapper. Dela upp degen i 20 lika stora delar och rulla dom till jämna bollar (jag fick inte plats med alla i samma panna)

Placera dom i långpannan, nagga dom med gaffel och pudra lite mjöl över dom. Plasta in formen och låt dom jäsa i 20 minuter medans du värme upp ugnen till 250 grader.

Grädda bröden mitt i ugnen i ca 12-14 minuter.

 

 

Mums! Inte mycket som slår nybakat ljummet bröd med extrasaltat smör eller några skivor god ost mmm (har dock  aldrig ost OCH smör samtidigt som vissa har, blir ju bara för mycket om ni frågar mig:)

.

Finns ju så mycket gott bröd man kan baka!  Känner att jag måste baka mer och oftare nu. Brukar ni baka bröd?

.

Happy Sunday nu godingar!

.

KRAM

.

.

3 kommentarer till “HELT PERFEKTA RÅGSIKTSFRALLOR

  1. Vi är numera bara två vuxna i huset och äter inte bröd mer än till helgen men då är det perfekt att baka nattjästa frallor, helst med dinkelmjöl. Jättegott till frukost.

  2. Åh vad gott det måste jag baka i veckan!! Snälla lägg ut soppan oxå för tomatsoppa är bland det bästa jag vet!!!

    Ha en bra vecka!

  3. Toppenrecept! Jag bytte mjölk mot havremjölk för laktosfritt, väldigt bra blev det. Och så satte jag i lite brödkryddor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rekommenderade inlägg