HÄMTA TIDIGT & HÖGT BLODTRYCK?

.

Idag denna fredag hämtade jag hem Moje tidigt från skolan! Direkt efter sista lektionen för det regnade småspik och hela skolgården var en isbana (hoch an hade ramlat i leken och behövt gåt till syster med lilla armen) Dags att ha 100% mys istället med mamsen och en ny Harry Potter. Så himla kul att han fastnat för Harry Potterfilmerna de har svenskt tal (han hinner inte riktigt med att läsa texten än) och så är det ju bra! Kul för mig också och lagom läskiga för en 7-åring. Så mysigt att ha lite sån här egentid med min minsta, ligga där  tillsammans i soffan och mumsa glass och prata om filmen<3

.

.

Innan jag hämtade Moje så var jag och mätte blodtrycket på vårdcentralen (själv i ett rum) Har känt mig lite småknepig (trött, huvudvärk och plötsligt en hel del sämre syn) och tänkt att det är väl de där saabla hormonerna som härjar som vanligt men så var vilopulsen högre än vanligt på Applewatch och tänkte att mina symptom kanske stämmer in på högt blodtryck också. Måtte 157/96  puls 108 och vad jag kan googla så är det väl kanske lite högt ändå? Fanns ju ingen läkare på vårdcentralen att fråga så jag får fråga er mina kära läsare. Någon som har erfarenhet av att ha högt blodtryck och när ska man söka vård?

.

 

Ruggigt ute men gosigt inne i vårt hus!

,

Ha nu en riktigt mysig fredag!

.

KRAM

.

.

 

22 kommentarer till “HÄMTA TIDIGT & HÖGT BLODTRYCK?

 1. Hej Petra.
  Riktlinje för blodtryck ej över 140/90
  Rekommenderar att du kollar upp det på vårdcentralen.
  Hälsn.Lena sjuksköterska.

 2. Tycker absolut du ska söka hjälp på en vårdcentral . I regel märker man ju inte alls själv att man har högt blodtryck. Gränsen brukar ligg på 140/90 men gärna lägre än så beroende på andra riskfaktorer tex övervikt, diabetes.
  Du Petra verkar ju fysiskt vara i väldigt bra form, du är inte alls överviktig och du tränar/springer ju också. Din puls borde då också vara lägre. Tror man räknar 60-80 men det är väldigt olika. Motion gör väldigt mycket, har själv gått från högt blodtryck till väldigt bra och en puls runt 50 genom att gå ner i vikt och röra på mig mycket.

 3. Stackars Moje! Min son ramlade i skolan när han var sju år. Han klagade på att han hade ont, men jag tänkte inte så mycket på det. Nästa dag – lördag så klart 🤣 – fick vi åka in akut till sjukhus. Det visade sig att han brutit armen så det blev gips. Jag hade dåligt samvete länge…. Men som rutinerad fyrabarnsmamma har du förstås järnkoll och vet att det mesta fixar sig!

 4. Hormonförändringarna i klimakteriet gör att kroppen blir känsligare för saltintag och kan ge förhöjt blodtryck. Mycket händer i klimakteriet, puh! Tycker absolut du ska kolla upp det iaf.

  1. Ajabaja, har man hängt med här ett tag så vet man att det får absolut inte hintas om att Petra är i klimakteriet. Brukar komma långa förklaringar om att det inte finns något som helst tecken på det. Evigt ung. På både ut- och i sida 😉

   1. Nu ljuger du, vilket är onödigt. Klimakteriet kan absolut bidra till mycket men det är inte den ENDA förklaringen till alla besvär en kvinna kan ha. Det blir inte särskilt hjälpsamt om man berättar att man haft migrän, sömnbesvär, problem med magen i 20 år för att få till svar att det definitivt beror på klimakteriet. Det kan finnas andra orsaker trots allt, särskilt om besvären funnits sedan innan man ens fått barn. Är det verkligen så svårt för dig att förstå? 😉

 5. Det är betydligt bättre att du frågar läkare på VC än dina läsare om råd med högt blodtryck?? Vad är det förresten för VC som släpper in folk för egen bt-mätning? Ingen som frågade dig om varför du ville kolla ditt bt? Hur du mådde för övrigt? Jag som är sjuksköterska tycker det låter konstigt. Det bt du anger här kräver uppföljning. Bt över 140/90 ska behandlas. Tänk över ditt sockerintag( du säger ofta att du äter godis), och alkoholintag vilka båda kan bidra till högt bt.

  1. Du som ssk borde veta att de allra flesta vård/hälsocentraler erbjuder möjligheten för patienter att kontrollera sitt blodtryck / annan ssk

   1. Va? Det låter ju jättekonstigt. Men jag är intensivvårdssjuksköterska så det hade jag ingen aning om. Dokumenteras värdena? Uppmanas man komma tillbaka för uppföljning? För ett enda bt säger inte så mycket. Eller som i Petras fall, lämnas hon med egna funderingar att rådfråga sina läsare om. ( ironi)

  2. Har haft högt blodtryck i många år och medicinerar för det. Min vårdcentral har så klart ett rum för egenkontroll av blodtrycket vilket är väldigt vanligt. Mitt höga blodtryck är förmodligen genetiskt men viktigt att medicinera ner, sliter hårt på hjärta mm. Tycker som någon skrivet att du skall söka vård, vi läsare är säkert inga experter.

  3. Med tanke på att du är sjuksköterska borde väl du veta detta. …
   De flesta Vc och Hc har egenvårdsrum där man kan kontrollera sitt blodtryck etc, finns även rutiner och riktlinjer för patienten hur man ska gå tillväga om man har symptom eller uppmäter något förhöjt /högt blodtryck. Det är väl jättebra att man själv kan kontrollera detta och gå samma dag istället för att vänta på att få en tid . Med vänlig hälsning, Maria Distriktssköterska

 6. Kom nu ihåg att stress inför kan ge högt blodtryck o puls, ingen idé alls att göra en analys utifrån den där mätningen.

 7. Det är något förhöjt blodtryck och du bör ta kontakt med din familjeläkare. Det är inte så högt att du behöver söka akutsjukvård om du inte börjar få andra symtom som yrsel, synbortfall och kraftig huvudvärk du ej känner igen. Sen bör man vila 15 minuter innan man mäter men det framgick säkerligen och du gjorde säkert så. Hoppas du mår bättre snart och det var en tillfällig svacka!

 8. Du måste gå till VC för att kolla ditt blodtryck det är inte alls bra att ha obehandlat högt och även kolla ditt blodsocker kan ibland ge dimsyn

 9. Anbefaler deg å få en time hos legen din og be om å få utført en 24-timers blodtrykksmåling. Da måles både blodtrykk og puls jevnlig i løpet av et døgn (mens du er hjemme og lever som vanlig). Gjennomsnittsblodtrykket kan være normalt selv om det fremstår å være for høyt ved enkeltmålinger. Lykke til.

 10. och jag säger emot alla andra erfarna människor här. 1 högt tryck efter en kontroll är inte högt det är så många parametrar som spelar in. Mät trycket en gång i veckan under tre veckor och ta sen ett medelvärde på det. Då har du vunnit tid när du kommer till läkaren och rådgivningen kan lättare och kanske snabbare ge dig en tid till läkaren. Sen får du förhoppningsvis göra en 24h mätning för att se att ditt tryck går ner i vila (på natten) och ta de blodprover som i går i din regions rutin vid misstänkt högt blodtryck. Att ha högt blodtryck en kortare stund är inte farligt men att gå med det över en längre tid ökar risken för följdsjukdomar så kolla upp det och var rädd om dig. lycka till

  1. Vi säger inte att Petra borde behandlas för högt bt utan mäta det igen. Och att över 140/90 just den gången är ett förhöjt värde.
   Kan inte förstå vilken otrevlig ton ni har mot varandra här.

 11. Förhöjt blt som skall behandlas medicinskt om det inte är tillfälligt. Måste följas upp via vårdcentral. Risker att gå med förhöjt blt,så rek koll så snart du kan. Karin ( sjuksköterska)

 12. Hej!
  Råder dig att boka tid hos din husläkare 🤗
  Du kan köpa en blodtrycksmätare och kolla själv med jämna mellanrum. Men just iom att du har synändringar och huvudvärk du inte känner igen är det bra att f det kollat. Kram!

 13. Hej! Högt blodtryck är en folksjukdom som är jättevanlig, man räknar med att 36% män och 25% av kvinnor 30-79 år får det, ökande siffror med åldern. Vissa siffror säger 50% över 50 år, men många vet inte om det. Att behandla högt blodtryck minskar risk för bla stroke och hjärtsjukdomar, jätteviktigt. Köp en egen blodtrycksmätare, du kommer att behöva kolla det hela livet. Vi (jag är läkare på VC) rekommenderar tex Omron. Hemmatryck ska vara helst högst 135/85, övre gränsen för diagnos är 140/90. Boka en läkartid på din VC, man tar vissa prover och EKG. Vi ger läkemedel för blodtryck som även är förebyggande mot migrän, så även om du inte (än) skulle ha högt blodtryck så kan du få tex Candesartan och slippa migrän. Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rekommenderade inlägg