MAC´N´CHEESE (ÄTAS MED BARA GAFFEL?)

.

Ojojoj vad den här helgen rullade på i raketfart! Har inte riktigt hunnit att sätta mig med vapen förrän nu faktiskt för det har varit luncher och middag nere så stan, och träffa vänner och på på bio (Såg Håkan Bråkan 2 tillsammans med Moje och han gav den 100 av 100 så riktigt bra barnfilm! Vi har ju sett alla Bert, Sune och Håkan filmerna och de flesta är ju riktigt roliga att kolla på även för vuxna) och så träning, och lite målning osv. Och när jag kom hem för några timmar sen efter att hämtat Bea på konfan så svängde jag ihop en tidig söndagsmiddag åt henne då hon var vrålhungrig (för konfalunchen som bjöds var tydligen inte alls i hennes smak) Vad gör man då och som också är den optimala comfortfooden en februarisöndag med det man har hemma? Jo en riktigt krämig amerikansk Mac´n´cheese!!!

 

 

Har ni inte lagat detta och gillar pastagratänger så gör detta recept, såå mums!

 

 

Gratinread och klar (Blev kanske inte läckraste middagsbilderna idag men ibland går det fort och nu är det är ju receptet som räknas;) och så KLART ska Mac´n´cheese serveras med ketchup

,

MAC´N´CHEESE

8 personer

Du behöver:

10 dl goda makaroner (Jag hade De Cecco Cavatappi)

100 g smör

6 msk vetemjöl

10 dl röd mjölk

salt

nymald svartpeppar

250 g riven mozzarella (tips -brukar köpa Basic från Ica, den blir jättekrämig och bra i gratänger) och 150 g riven cheddarost eller  tex Allerums Tre lagrade ostar som jag använde här, blev superbra.

Topping

150 g panko

4 msk neutral olja

75 g riven parmesan

1 krm paprikapulver + 1 krm rökt paprikapulver

.

.

Gör så här: Sätt ugnen på 225°C. Smält och fräs smöret i en kastrull, vispa i mjölet. Häll på mjölk och koka upp under vispning. Akta så det inte bränner i botten. Blanda i den rivna osten i den varma mjölken och låt smälta under omrörning. Smaka av ostsåsen med lagom salt och nymalen svartpeppar  Koka makaronerna enligt anvisningen på förpackningen. Häll av dem i ett durkslag, skölj dem kalla och låt rinna av ordentligt. Blanda såsen väl med makaronerna. Blanda toppingen. Häll makaronblandningen i en ugnsform och strössla över toppingen Sätt in formen i mitten av ugnen ca 20-25 minuter eller tills gratängen fått fin färg.

.

 Låt svalna något och njuut sen! Vi ”åt amerikanskt” också denna söndag dvs med Mac´n´cheese i en djup skål med gaffel framför tv´n! Vad är det btw med amerikaner och deras bordskick? Och alla som börjat ta efter detta nu  i Sverige (Även vissa barn här hemma inkluderat som försöker ibland, hm..) Reagerar varje gång när det tex ska ätas på restaurang och vissa sitter och finäter genom att bara använda gaffel men liksom viftar lite extra chict med den i högra handen (så här) Nää, det är väl inte okej! Äter ni med kniv och gaffel fortfarandel??

.

Hoppas ni också haft en härlig helg godingar!

KRAM

.

.

14 kommentarer till “MAC´N´CHEESE (ÄTAS MED BARA GAFFEL?)

 1. Åh detta recept ska givetvis testas tusen tack 🙏 nej här äter vi med kniv och gaffel nån måtta får det vara så ofräscht med bara en gaffel 😝

 2. Tycker det är superviktigt med vett och etikett och har alltid varit väldigt noga med detta med mina barn. Och nu när de är 16 och 20 så behöver jag inte tjata på dem alls för de vet 🙂

 3. Vi reser mycket och äter med pinnar, fingrarna, kniv och gaffel, enbart gaffel eller sked.
  Enligt etikettregler kan vissa rätter, som pateér och mjuk fisk ätas med gaffeln i höger hand.
  Grönsaker äts med kniv och gaffel, men det anses inte fint att skära grönsaker, de kan delas med gaffeln.
  Detsamma gäller potatis.
  Skär du den med kniv, kan det tolkas som om den inte är kokt tillräckligt.

 4. Blir också trött på att vi ska ta efter allt möjligt från USA. Leve svenska etikettsregler och traditioner.

 5. Bodde i USA i 10 år, det var visserligen läääänge sedan men där äter man oftast med gaffeln bara, och det har hängt i för min del. Funkar fint 🙂

 6. Har kommit på mig själv att äta mer och mer med bara gaffel , senast i dag när jag åt räksallad på restaurang på lunchen. Tycker det funkar fint så länge det inte är mat som ska skäras eller puttas på på gaffeln, behöver ju inte lägga ner gaffeln för att ta glaset heller. Har inte ens reflekterat över att det skulle anses amerikanskt att äta med enbart gaffel öht.

 7. Som andra har sagt sa gar det utmarkt att ata med bara gaffel om det ar mat som inte maste skaras, som tex mac and cheese.

  Och som sagt sa ats det ju pa manga olika satt runtom i varlden. Den svenska (europeiska) metoden att ata med kniv/gaffel utvecklades parallellt med den amerikanska metoden. Ni som ar intresserade kan lasa har: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Eating_utensil_etiquette#:~:text=The%20knife%20should%20be%20in,fingers%20to%20taste%20the%20food.

  Haller helt med om att det ar bra att halla pa traditioner. Men det ar en feluppfattning att amerikaner ater med gaffel for att dom har daligt “bordskick”; tvartom sa har dom korrekt bordskick utifran amerikansk etikett.

  Vill ocksa upplysa om att dom flesta amerikaner skulle ha asikter om folk som har ketchup pa mac and cheese…… forutom om man ar fem ar och ater Kraft mac and cheese fran en box…..
  Toppingar att prova istallet: bacon, stark korv, blamogelost, inlagd jalapeno eller mojligtvis tabasco!

 8. Visste inte att det var ngn regel och ettikett runt det hela 😵🤯😵‍💫
  Äter m kniv och gaffel förvisso m gaffeln i höger hand som jag hört är heeelt fel och jag kunde inte bry mig mindre 😅 och vissa rätter med bara gaffel som typ risotto. Vissa länder äter med bara en sked..man gör det som passar en helt enkelt 🥰

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rekommenderade inlägg