FÖSSTA TOSSDANTÅTA

.

Jag vet inte när egentligen det blev en grej att fira ”Första tossdan i mass” med en prinsesstårta?? Kanske man hålla på med i Småland i evigheter med tåta men som fenomen i övriga Sverige känns det ju inte såå gammalt eller? Jag är ju sån som OM det finns något att fira- ja då firar vi det! Ja förutom våra namnsdagar men det skyller jag på att jag har så himla många barn med tre namn var så jag kan liksom inte hålla reda på alla dem. Och man kan ju inte fira bara någons namnsdag! (Det enda namnsdagen vi firar är Per 1 augusti och det gör vi för att det var en grej som mamma fixade för oss för att pappa, mina bröder och jag heter Per allihopa, eller jag heter Persdotter efter pappa, och så heter nu min man Per och Moje har också fått namnet Per)

.

Hur som helst, första torsdagen i mars är det idag och då fixade jag en söt liten Prinsesstårta till mina älsklingar.  Inte svårt alls egentligen och blir ännu godare än köptårta! Ni ska få mina bästa Prinsesstårtetips..

.

.

Vispa grådde lagom fast (så hårt det går utan den blir för tjock eller gulaktig) och gör vaniljkräm (eller använd pulvervariant) och häll i två spritspåsar. Allt blir lättare och smidigare  att hålla på med när man har spritspåsar.

.

.

Gör mindre tårtor och högre! Snyggare och smidigare. Och är ni många gör du fler:) Jag har en springform som är ca 19 cm och då räcker det där färdiga marsipanlocket från Odense jättebra

..

.

Spritsa vaniljkrämen så den blir jämnt fördelad (jag använde tre  tårtbottnar så att man prinsesstårta skulle bli stadig. Spritsa lika med grädden

.

.

Spritsa grädde tunt runt om och jämna till med spatel. Viktigt att grädden är riktigt kylskåpskall när du vispar den.

.

.

Det är inte toklätt direkt att jämna till marsipanen på sidorna ( man vill ju inte ha invikta veck) och då är ett annat tips att göra en liten söt volang längts ner.

.

.

Varför ha en enda ros (som något lite barn aalltid måste ha) när man kan ha fler? Dessa små gulliga marsipanrosor har jag inte gjort själv utan de är från Dr Oetker/Ica.

 

.

PRINSESSTÅRTA

Du behöver:

Tårtbotten:
3 ägg
1,5 dl strösocker
1 dl vetemjöl
0,75 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver

Vaniljkräm:
1,5 dl vispgrädde
1,5 dl mjölk
3 stora äggulor
2 msk maizena
1,5 msk strösocker
0,5 tsk vaniljpulver eller vaniljpasta

Fyllning:
2 dl hallonsylt
5 dl vispgrädde

Dekoration:
Odense grönt marsipanlock
Färdiga marsipanrosor eller hemgjorda och florsocker att pudra med

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra en springform med diameter på ca 19 cm med bakplåtspapper.

Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt med elvisp. Sikta ner vetemjöl, potatismjöl och bakpulver. Vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott.

Häll upp smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 30-45 minuter. Ta ut och låt svalna lite grann innan du vänder den upp och ner på ett galler.

Rör samman allt till vaniljkrämen i en kastrull.

Låt sjuda på svag värme under konstant omrörning tills krämen börjat tjockna.

Ta bort kastrullen från värmen och vänd över krämen i en skål.

Låt krämen svalna helt och hållet i rumstemperatur innan du fyller din tårta med den. Vispa grädden.

Dela din tårtbotten i tre delar och placera det understa lagret på ett tårtfat. Fyll första lagret med ett tunt lager med hallonsylt och  så grädde.Fyll andra lagret med vaniljkräm. Lägg på sista tårtbotten och så ett generöst lager grädde på toppen av tårtan och täck tårtan med ett tunnare lager runtom. Ställ tårtan i kylskåpet för att stelna.

Lägg marsipanlocket  över den kalla tårtan. Släta ut och typ ihop marsipanen till en volang längst ner på tårtan.

Dekorera med florsocker och marsipanrosor

.

KRAM

 

 

 

5 kommentarer till “FÖSSTA TOSSDANTÅTA

  1. Men vilket bra tips ang. marsipanlocket! Mycket finare ju 🙂 Och ja det är ju sjukt svårt att få till en snygg kant nertill själv, men det här blev ju ändå finare än om man skulle råka lyckas. Den idén snor jag direkt 🙂

  2. Dina tårtor är alltid finare än de finaste konditortårtorna! Jepp! Dagens sanning. 🌸⭐️🌸⭐️🌸

  3. Så fin🩷💚 Här blev det portionsprinsesstårta i glas, lite meckigt att få till snyggt men lika gott som vanlig tårta 🩷
    Ha en fin kväll🩷

  4. Vilken fin tårta! Dina bilder är alltid så fina! Ibland tycker jag man får till det hemma och vill fota. Men det blir inte bra på bild 😂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rekommenderade inlägg