OMELETTE PARFAITE

 

Snaart påsk och vad passar inte bättre som lunch än detta!

Jag har hört eller läst någonstans att man är duktig kock om man kan göra en perrfekt omelett! Vet inte om det stämmer alla gånger haha men jag lagar faktiskt en riktigt bra omelett om jag får skryta lite:) Learning by doing och jag är ju en sn som hela tiden strävar efter att allt jag lagar i köket ska bli s å gott som möjligt. I(nte bara nöja sig med den där halvtrötta brända eller kanske torra omeletten som man kanske alltid gjort;)

Omelett är ju för övrigt en av världens bästa rätter och vi äter det ofta. Dels för att vi får i oss mycket ägg och protein – det mättar bra och så går rätten att göra i många varianter. Så har man alltid något hemma att ha i omeletten – en supersnabbt fixad lunch eller brunch!

Så jag tänkte att det passar bar att tipsa om den klassiker i påsktider – en helt enkelt utmärkt äggrätt faktiskt.

 

 

.

För att få till en krämig härlig omelett så ska du inte stressa. Sätt stekpannan på medelvarm och smält en rätt rejäl klick smör (skulle personligen aldrig steka omelett i olja) När smöret börjar fräsa så häller du i omelettsmeten och sänker någon grad (jag kör på 4:an på vår Siemensspis) Det ska vara ganska låg värme för omeletten får inte bli bränd eller torr. Låt stå så i några minuter och under tiden förbereder du fyllningen. Kan vara ost som tex mozzarella, västerbotten eller feta. Finhackade tomater med hackad persilja och lök. Räkor med spenat. Bacon och champinjoner. Eller kantareller! Ja du tar det du gillar. Är det så att fyllningen behöver stekas så gör du det i en egen panna. Aldrig steka fyllningen  i pannan och hälla omelettsmet över, nej fyllningen ska ju vara i omeletten och man lägger den på halva sidan (så att man kan vika den ofyllda halvan över) Har du ost som ska smälta på så river du eller smular den över hela omeletten i pannan.

.

.

Medans du steker omelett så ta en slickepott eller stekspade och gör små hål i den så att smeten kan rinna ner i pannan. Omeletten är färdigstekt när den är krämig och lite dallrig på ytan med inte blöt. Då är det dags att lägga på fyllning, vika dubbel och servera direkt!

.

.

Mums! Tröttnar aaldrig. Idag när jag mår sisådär och H höll på ute på gården så var det en perfekt rätt att laga till lunch  och fyllningen blev riven ost och så tonfisk i olja blandad med stekt schalottenlök  och babyspenat.

.

OMELETT GRUNDRECEPT

2 personer

(vad som ryms i en normalstor stekpanna)

4 ägg, 4 msk mjölk, 2 krm salt och 1-2 msk smör (svartpeppar har du på efter du stekt)

Vispa ihop och stek enligt ovan i texten!

.

Ha nu en mysig fortsättning på lördagen vänner!

.

KRAM

.

.

7 kommentarer till “OMELETTE PARFAITE

  1. Älskar omelett, men…har aldrig lärt mig hur man gör den..jag är ändå bra på att laga mat, men får inte till den☺️
    Ger dock inte upp mina försök😄

  2. Så gott med omelett, äter det ofta också. Jag gör i stort sett likadant som du. Däremot om jag gör tortilla, steker jag potatis och lök först innan äggsmeten går i.
    Krya på dig och hoppas du snart blir bättre!

  3. Nu ska jag vara riktigt petig men du strävar ju efter att bli bättre :-). En riktigt bra omelett har ingen färg dvs ingen stekyta bara ljus ljus gul.

    1. Jaa du har rätt, får öva lite till! Ännu lägre värme (eller tjockare panna kanske:)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rekommenderade inlägg