TONKATSU!

.

Nu, mina fina läsare, ska ni få receptet på den absolut gooodaste asiatiska rätten jag någonsin lagat! Eller tom smakat tror jag, ja herregud s å mumsigt det blev. Alltså detta MÅSTE ni bara testa.

Hade aldrig smakat eller hört om Tonkatsu förut men så såg jag att en av de duktiga tjejerna i Sveriges Mästerkock lagade Tonkatsu och tänkte att det där, det måste jag ju testa! För jag älskar ju schnitzel som ni kanske vet och även japansk-fusionmat se den japanska rätten måste ju bara vara något extra? Och OM den var! PPPPP

.

Hittade ett recept på Köket.se och kollade även in en Tonkatsuvideo av en japan på Youtube och gjorde en bladning av dessa recept. Blev perfekt. Den där frasiga skinkschnitzeln tillsammans med lite söt-syrlig Tonkatsusås med umami-mayo-krämig-krispig kål…

.

TONKATSU

Du behöver:

4 rejäl skivor skinkschnitzel

3 dl vetemjöl

3 ägg, uppvispade (stora)

3 dl pankoströbröd

salt

Kålsallad

0,5 spetskål

3 msk majonnäs

1 msk japansk soja

2 tsk sesamolja

1 tsk risvinäger

0,5 tsk strösocker

3 msk rostade sesamfrön

Tonkatsusås

1 1/2 dl ketchup

2,5 msk worcestersås

2 msk japansk soja

1 msk honung

1/2 tsk lökpulver

1 tsk skånsk senap

neutral rapsolja, till stekning

Till servering

4 port japanskt ris, nykokt

sesamfrön

 

.

Gör så här:

Börja med schnitzeln. Nagga skivorna ordentligt med något vasst och spetsigt (jag använde delen som håller fast grönsakerna när man man använder mandolinen) Salta och låt dem stå i kylskåpet i 40 min. Fortsätt sen med att göra tonkatsusåsen. Blanda ketchup, worcestersås, senap, lökpulver soja samt honung väl (gärna med en mixer). Smaka av och ställ åt sidan. Hyvla kålen riktigt tunt med en mandolin. Lägg kålen i iskallt vatten med några isbitar så den blir riktigt krispig i ca 20 min. Låt den sedan droppa av väl i durkslag. Medan kålen ligger i vattenbad, blanda ihop övriga ingredienser till kålsalladen till en dressing. Lägg kålen på ett stort fat och ringla dressingen över och till sist strössla över rostade sesamfrön. Ställ åt sidan. Salta och vänd schnitzelnskivorna i först mjöl, sen ägg, sen mjöl igen, sen ägg och till sist pankoströbrödet. Låt gärna ligga på ett galler några minuter efter att du har panerat dem. Hetta upp ca 2 cm olja i botten av en stekpanna. Stek skivorna tills de är gyllene och frasiga på båda sidor (ca 1 1/2 på varje sida) Låt sen rinna av ståendes på galler eller hushållspapper. Lägg upp skivorna på ett fat och servera med tonkatsusås, kålsallad och ris. Strö över lite sesamfrön på riset. NJUT!

,

Det var fredagsmiddagen det! NU ska en rätt trött mami lägga fötterna högt i soffan och titta på Masked singer här och inte göra något mer idag förutom få lite hår massage. (Är btw rätt hundra på att Prinsesstårtan är Pernilla Wahlgren själv eller vad säger ni??;)

.

KRAM

.

.

 

2 kommentarer till “TONKATSU!

  1. Visst är det gott! Har varit i ropet i många år. Fräscht och samtidigt lagom mättande 👌🏻

  2. Gott ja. Ätit flera gånger i Japan på små kvartershål i väggen. Enkelt att laga hemma så tack f påminnelsen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rekommenderade inlägg