TRÄNING & HORMONER

 

Hallååå vänner!

.

Blev lite tyst här ett par dagar men jag har haft fullt upp med att njuta helg och av sommar!

Mitt i juni är vi ju redan och nu har jag bestämt mig att det ska vara maximal sommarkänsla varje dag, spelar ingen roll vilket väder vi har! Yes det ska frossas glass och det ska badas (inte jag men barnen då, jag ogillar ju att bada!) och det ska göras mysiga utflykter i parti och minut även om regnet öser ner. Igår hade vi picknick i gröngräset på Grand National (stor Fälttävlan på Strömsholm) med vänner tex, hur somrigt som helst och vi hade även supertur med vädret som var både soligt och varmt.

.

 

.

En sommar med mysigt att göra och massa gott att äta! Och då behövs det träning för att ”väga upp” så att säga.

Har varit lite halvkass på att ta mig iväg till gymmet och faktiskt inte mått helt hundra den här våren. Humöret har gått upp och ner och jag har känt mig svullen och trött (sover ju som en kratta). Och när man kontaktar sjukvården så blir ju direkt svaret Att så mår man som kvinna i din ålder! Det är hormonerna och klimakteriet som knackar på, bara att acceptera. Lite dumförklarad blir man  nästan när man föreslår att det kanske är något annat som är fel..

Jag har bett om blodprover för att kolla mina hormonvärden flera ggr men inte fått (vi gör inte sånt, vi vet ju ändå vad ditt mående beror på) Så jag har fått hormoner, trots regelbunden mens och  ägglossning, och jäklar vad jag inte mådde bra av dem. Fy alltså. Gick upp 5 kg på 3 månader och kände mig helt vätskefylld. Med hjärndimma och ständig små-ångest. Slutade med dessa och har väntat på att få komma på nytt besök hos läkaren och nu så var det dags och då fick jag äntligen ta blodprov också. Fick ingen utvärdering av dem utan bara svaret ”Hormonprover visar ej klimakterivärden” och så fick jag recept på ny typ av östrogen.. Hm.

Så jag kontaktade en nätgynkelog som hjälpte mig att tolka testerna och se där, jag hade rätt. Jag har inget underskott av östrogen, tvärtom så har jag bra med östrogen. Så jag har ätit p-piller, östrogenpiller och haft ötrogenplåster som har tankat mig med östrogen helt i onödan? Nejnejnej du ska absolut inte ta östrogen, du behöver inte östrogen! utbrast nätgynekologen. Det är ju inte bra för måendet med för mycket av det heller ju..

Jag har även bla mätt ett visst värde, FSH, som visar om man är på väg in i klimkateriet och mitt värde var 5,7 som är helt normalt. Kvinnor har mellan 3,5-22. Är man i klimakteriet så är det värdet ist 26-135. Alltså vi kvinnor får ju hålla pååå för att få hjälp och ofta får man känna sig tjatig, fånig och tom fåfäng för att man bara vill veta anledningen varför man mår  kass (Även när man går till privat klinik) Så nu ska jag prova en ny medicin( som inte är hormoner) så  hoppas jag att de gör susen.

.

.

Gillar inte att bada men gillar att svettas! S å skönt det är att träna, var en sväng till gymmet med min personliga pt (min man alltså:) här på eftermiddagen. Fick hem så himla fina och sköna nya träningskläder från AWCO, träningstoppen är den bästa jag haft! Sitter inte åt så där galet hårt och bullar upp huden som många gör (hatar det) men håller tuttar på plats ändå. Rekommenderas varmt

.

Så snälla tjejer, mår ni dåligt och känner att nää jag tror inte att läkaren har helt rätt i sin bedömning (när det inte finns prover att gå efter) så stå på er! Även om ni känner er dumförklarade och krångliga. Ni har rätt att må så bra som det går och få den  behandling som passar just e r – oavsett ålder<3

.

Skön söndagskväll önskar jag er nu!

.

KRAM
.

.

.

32 kommentarer till “TRÄNING & HORMONER

 1. Tips om man inte pallar tjata på vården är att göra tester via tex Werlabs, där kan man kolla tex järn-, blod-, sköldkörtel och olika hormoner. Bara att boka på nätet och du kan ta testerna dagen efter i princip (och få svaren bara nån dag efter med en analys) mot en mindre kostnad och de har mottagningar överallt.

 2. Det kan ju vara så att du endast behöver progesteron än så länge.
  Sköldkörteln är också något som behöver kollas i vår ålder då det kan hända mycket i de hormonerna också.

  1. Sköldkörtelvärde var normalt men progesteron upplever jag att läkarna inte ens vill diskutera? Har också haft de tankarna😊

   1. Du behöver leta upp en kunnigare läkare. De är få men finns.
    Angående sköldkörtelvärden så kan de påverka måendet även om de ligger inom vårdens ref värden. Säger inte att det är så i ditt fall men ett observandum. 🌸

 3. Låter som klimakteriet med en obalans av östrogen och progesteron. Jag skulle be om progestoron! Se text nedan

  Då äggstockarnas produktion av östrogen och progesteron gradvis minskar påverkas hela det reproduktiva systemet genom att gradvis sänka sin aktivitet, cykeln kan bli utan ägglossning (anovulatoriska) och äggreserven blir mindre. Mensen kan bli oregelbunden, rikligare eller knappt någonting, komma tätare, ofta med blodklumpar. Symtom som kan uppstå under denna fas är oro, ilska, irritation, nattsvettningar, trötthet/håglöshet, kraftigt ökad/minskad sexlust. Du kan få järnbrist, få ömma/tunga bröst och få en tendens att samla på dig vätska. Detta beror på att det uppstår en obalans mellan progesteron och östrogen, inte den faktiska mängden av östrogen utan relationen dem emellan. Detta innebär att man kan ha för mycket östrogen i relation till progesteron trots låga östrogennivåer. Den normala balansen mellan dessa hormoner är nu rubbad och nivåerna oberäkneliga och instabila. Kvinnor i denna fasen kan uppleva att de endast känner sig “som sig själva” en vecka i månaden.

 4. Kvinnoläkarna i Västerås ska skriva ut progesteron enligt info från gruppen Stark genom klimakteriet 😊

 5. Så nyfiken på vilken medicin du fått rekommenderat. Har PMDS och endometrios och äter nu Slinda. Mår så dåligt vilket påverkar hela livet. Stor kram Petra och tack för all inspo!

 6. Min erfarenhet är att Kvinnoläkarna i Västerås absolut inte skriver ut bioidentiskt progesteron. Dessutom var de extremt negativa och jag blev i princip idiotförklarad då jag ville ha det. Tur det finns bra ställen.

 7. Känner igen mig. Är 50 och känner iofs nada. Regelbunden mens och inget speciellt i måendet. Minsta lilla så säger alla att jag är i förklimakteriet. Det är jag kanske men har inga symptom. De kommer nog tids nog…

 8. Jag har alltid undrat varför så många reagerar negativt på att någon säger ”du är kanske i klimakteriet”? Det kan ju vara så eller inte. Har vänner som väldigt tidigt kommit i klimakteriet och vänner som är 55 plus och inte haft några symptom alls. Det är så klart väldigt individuellt.

  1. Det är för att det är ett ord som också används som ett sätt att nedvärdera kvinnor. Klimakteriekärring och du är gammal. Vi behöver ju inte låtsas att det inte är så? Att var i fyrtioårsåldern och kanske känna sig allt annat än klar med sitt barnafödande tex och ändå få höra att den tiden är över – du är i klimakteriet. Ungefär som om män skulle få höra att de är impotenta gubbar bara för att de fyllt fyrtio? JA mäns vitalitet och potens försvinner med åldern precis som kvinnor kommer i klimakteriet. Vi vet att vi alla hamnar där men vi som inte är där ÄN vill inte avfärdas i tex sjukvården. Och man vill inte, som i mitt fall, få höra att ”du är i klimakteriet” i 12 år via sociala medier då det faktiskt inte stämmer.

   1. Jag är över 60 och har aldrig någonsin blivit kallas något av det du skriver. Klimakteriet är ju helt naturligt och vi borde istället gå med huvudet högt.

    1. Detta jag beskriver handlar inte om att inte hålla huvudet högt i klimakteriet. Det är att personer ofta av nonchalans, okunnighet och ibland av dumhet sätter etiketten klimakteriet på kvinnor över fyrtio. Jag har fått läsa rätt mycket om mig och min ålder och mitt klimakterie och förnekelse av denna i många år nu, både här inne och på andra sidor. Varför är vissa så glada i att sätta den etiketten på mig och andra kvinnor? Jo för att det inte är av välvilja.. Och man säger kanske inte detta direkt till en kvinna irl utan det är lättare att skriva sånt anonymt på nätet. Jo vi ska kämpa för att känna oss stolta och nöjda i alla åldrar. Men framförallt ska vi vara vänliga mot oss själva och varandra.

     1. Jag tänker nog att om du har tankarna på att du behöver progesteron så är det något man behandlas för i klimakteriet.
      För mig har progesteron, östrogen & testosteron gjort mycket stor skillnad för mitt mående i klimakteriet 🌸

   2. Tror inte jag förstår varför du är så upprörd. Du är en bit över 50 med klimakteriesymptom och flera personer försöker hjälpa dig. Vi är flera i samma ålder och det vore ju konstigt om just du var ett medicinskt undantag? Varför är det ett problem att vara 50+ med klimakteriesymptom? Du är ju inte i 40-årsåldern? Jag förstår inte, ingen här är otrevlig. Det beror kanske på hur man tolkar svaren.

    1. Jag är inte så upprörd, jag bara förklarar min situation när det kommer till hormoner. Och tänker det är bra att läsa för många andra som är i min situation, som möter såna som dig och dina åsikter (där du påstår att jag är i något som jag precis har fått svar på att jag inte är) privat och i vården. Att det går att vara 52 utan att vara i klimakteriet. Det är just detta som är problemet här, att det måste vara så svårt att förstå? Och varför det nästan är provocerande? Och det är ett problem att man måste söka hjälp om och om igen, i mitt fall för PMDS och sömnsvårigheter, och blir itutad hormoner som man kanske inte alls behöver bara för att inga tester tas. Vissa kommer i klimakteriet när de är 42 vissa när de är närmare 60, folk måste förstå att kvinnor är olika. De kommentarer jag hänvisar till är ju så klart inte under detta inlägg utan oombedda kommentarer om mitt klimakterie har kommit sen jag var 42 år ungefär. Hån om att jag ljuger och förnekar. Det är inget konstigt att inte vara i klimakteriet i min ålder, har pratat med en läkare senast idag om det.

     1. Förklimakteriet kanske?
      Där är det svårare att gå på provsvar enbart då det fluktuerar mycket.
      Då progesteron är det hormon som vanligen sjunker först, redan efter 40, så kanske det skulle vara något att starta med?
      Trevlig midsommar!
      🌸🌿

     2. Behöver ej har det visat sig, mina värden var visst bra där också😊 Detsamma!🌼🇸🇪😘

  2. Därför att man redan när man fyller 40 blir avfärdad inom vården med ”du är i klimakteriet, det är normalt”. I mitt fall fick jag i flera år och under MÅNGA besök hos läkaren höra att jag var i klimakteriet. Det var jag inte, när jag tillslut (genom privat sjukvårdsförsäkring) lotsades rätt visade det sig att jag har en allvarlig och livslång sjukdom. Nu med medicin, för min sjukdom (alltså inte en massa hormoner), är jag helt symptomfri.

   Jag är bara ett fall av alla tusentals som blir avfärdade av vården.

   1. Men detta är ju helt galet, blir tokig på att vi kvinnor ska behandlas så här!? Bra att du orkade stå på dig och att du är utan symptom idag❤️

 9. Hej!
  Tack för ett bra inlägg!
  Jag är 48 år och har svårt att veta vad som är vad när det kommer till kroppen. Svettas mycket ibland på nätterna, kan vakna med ångest/ oro i kroppen. Mycket tror jag även handlar om stress. Det är så lätt att bara sätta en stämpel på att det är klimakteriet. Skönt ändå att veta att vi är många som delar samma problem och att vi pratar om det.
  Snygg är du!!

 10. En annan bieffekt av ändrade hormoner är ju snarkning! Någon som lyckats får hjälp med det/hittat metod som funkar? Det finns ju tandskenor, sprayer m.m. men skulle vilja höra om något hittat vad som funkar (såklart olika för olika men kan vara bra med tips).

 11. Stort Tack för att du delar med dig🥰 Upplever också att det är så svårt att få rätt hjälp i vården.
  Tack för en härlig och inspirerande blogg!

  1. Finns det visst, tjata på läkaren om du vill mäta dina värden. Förklimakteriets längd är ju olika hos alla, finns inte en bestämd period. Sömnbrist, kraftiga mestruationer och pms har jag haft i över tio år. Jag har fortfarande många ägg, regelbunden ägglossning och regelbunden mens och helt normala värden. Mamma kom sent in i klimakteriet, jag har fött och ammat fyra barn. Många faktorer spelar in för att det är olika för kvinnor. Ja klimakteriet är jobbigt för många och det är på många sätt också jobbigt att vara kvinna med dessa hormoner genom hela livet.

 12. Nä jag var 52 hade jag nog värden som du, och min kropp fungerade fortfarande som din verkar göra med mensen och allt. Mitt FHS värde hade nog varit som ditt) Men jag kände nog ändå att jag var under förändring sas. Främst för blödningar som blev värre och värre, och sömnsvårigheter och mer oro. Ja, antagligen var det förklimakteriet, för även du måste väl ändå förstå att din kropp är under förändring? Man behöver ju inte hänga upp sig på ordet klimakterie. Men jag var nog i förklimakteriet i den åldern, och troligtvis är du det med. Man är som vanligt men ändå inte på något sätt. Du var inne på på progesteron, och det tror jag med. Det hormonet sjunker först, och man får ist en östrogendominans. Från när jag var 55-56 började mensen bli lite mer oregelbunden, den var som en klocka fram till dess. När jag var 57 hade jag sista blödningen, och mådde ganska dåligt det året. Samma år började jag med låg dos östrogenplåster (och bioidentiskt progesteron) . Nu har jag precis fyllt 60 (hjälp, vart tar tiden vägen?) Min kropp har landat, det kommer din att göra med, man får härda ut, vården kan bara göra så mycket, även om den ofta är kass vad gäller kvinnovården. (Och allt annat med tyvärr)

 13. Jag vill tillägga att pga minskat progesteron blir det som jag nämnde östrogendominans, progesteronets roll är bla att se till att östrogenet inte förtjockar livmoderslemhinnan för mycket. Men med lägre progesteron blir slemhinnan för tjock, det blir mer slemhinna som ska blöda ut, så därför större blödningar.

 14. Problemet är inte att folk säger att man är i klimakteriet, problemet är att det används som en ursäkt till att inte undersöka varför man mår dåligt. Klimakteriet ställer ju till en massa med hormoner och alla olika symptom, så känns ju logiskt att anta att om man får hormon problem och sömnproblem att man är i klimakteriet, men att anta att klimakteriet är lika för alla och att inte undersöka grundorsaken är ju det egentliga problemet!
  Man ska kunna må bra som kvinna oavsett ålder och bli tagen på allvar när man mår dåligt.
  Hoppas att du hittar en lösning på dina problem!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rekommenderade inlägg